První světovka roku 2022 je minulostí

První světovka roku 2022 je minulostí

Daniel Kolouch - úterý, 22. března 2022

Beach volejbal ve světě

Minulý týden se odehrál první turnaj Beach Pro Tour v mexické Tlaxcale. Jednalo se o druhou nejvyšší kategorii Challenge. 

V kvalifikaci nás reprezentoval mladičký pár v podobě Tomáše Semeráda a Kuby Šépky. Nastoupili proti jednomu z nejzkušenějších hráčů na současné světové tour jménem Pedro Solberg. Abyste měli představu, o jaký kalibr hráče se jedná, tak potom co vyhrál v rozmezí pěti let 3 mládežnická mistrovství světa vyhrál hned první světovku na které soutěžil se svým tehdy novým spoluhráčem Harleyem. Bylo mu dvacet. I přesto ale Tomáš s Kubou nastoupili do zápasu nebojácně, a dokonce vedli do půlky prvního setu. Poté už ale Brazilci našli svůj rytmus a naši naopak začali dělat hodně chyb. Ve druhém setu byli Brazilci už v těžké pohodě, až to skoro místy hraničilo s nesportovním chováním. Jak někteří z nás dobře ví, soupeře, který se dostane do tohoto stavu je už velmi těžké porazit, a naši nebyli výjimkou. Ve mnoha momentech ale kluci ukázali, že se spíše dříve, než později budou schopni měřit síly s týmy této úrovně. 


Dalším naším párem byly Bára Hermannová a Sára-Marie Štochlová. Začínaly jakožto nasazené jedničky v kvalifikaci, ale kvůli zmatku v odhlašování a přihlašování některých párů se nejdříve na chvíli ocitly v hlavní soutěži načež opět spadly do kvaldy. Konečný výsledek byl, že první zápas dostaly  “bye,” čímž postoupily rovnou do kola o postup do hlavní soutěže. Tam si celkem hravě poradily s Australankami a jejich první účast v “main draw “ byla na světě. Hned první zápas na ně čekaly loňské vítězky World Tour Finals a sedmý nasazený pár turnaje, Borger/Sude. Holky do zápasu nastoupily silně a do první poloviny prvního setu dokonce vedly. Bohužel se od této chvíle začala projevovat větší sehranost německého týmu (od roku 2019), a větší chybovost našich. Nakonec šel zápas ve prospěch Němek v poměru 21:19 a 21:15. Druhý zápas ve skupině už ale na Báru s Máří čekaly Mexičanky, které do hlavní soutěže dostaly divokou kartu pořadatelské země. Holky je v ani jednom setu nenechaly přejít přes desítku a zařídily si tak postup ze skupiny. V opravách už ale ve vyrovnaném zápase nestačily na Brazilky Tainá/Victoria a rozloučily se s Tlaxcalou na sedmnáctém místě.  


V ženské kategorii jsme mohli vidět spoustu nově složených párů, a tak není divu, že ve finále se potkaly dva páry, které už spolu nějakou tu dobu hrají. Zkušené veteránky z Brazílie Barbara Seixas a Carol Solberg vyzvaly v boji o zlato mladé nizozemské hvězdy Katju Stam a Raisu Schoon. Ve vyrovnaném zápase nakonec zkušenosti zvítězily nad mládím a Barbara s Carol se staly prvními vítězkami Beach Pro Tour. O třetí místo se utkaly dva páry z Brazílie, Taiana Lima/Hegeile a Elize Maia/Thamela. Bronz si z turnaje odnesly druhé zmiňované Brazilky. Když už jsme této národnosti, tak bychom určitě měli zmínit, že z top devíti umístění v kategorii žen bylo pět párů z Brazílie, a to tam nebyly zdaleka všechny.  


Jak už to tak bývá, první velký turnaj sezóny přináší v kategorii mužů vždy alespoň jedno velké překvapení. Tři minulé ročníky hostil tyto turnaje Katar, a určitě si někteří z vás vzpomenou na alespoň jedno nebo dvě z těchto překvapení. V roce 2019 beachvolejbalový svět šokovali bratranci Grimaltové, kteří se přes nemálo ostřílených až legendárních týmů probojovali do finále, kde se nezalekli ani samotného Phila Dalhausera a odvezli si zlatou medaili. O rok později to byli mladičcí Mexičané Gaxiola/Rubio, kteří se také přes týmy jako např. Bourne/Crabb, dostali až do finále. Tam je ale zastavila teď už beach volejbalová legenda Grzegorz Fijalek s jeho tehdejším spoluhráčem Michalem Brylem. No a události Katara Beach Open 2021 si asi pamatujeme úplně všichni. Tento turnaj se přeci zapsal do naší historie jakožto první mužská zlatá medaile na světovém okruhu pro Českou republiku.  


Letos si pro nás Tlaxcala také připravila takovéto překvapení. Pár z Chile, Noe Aravena a Vicente Droguett, kterým je 19 a 21 let, se stějně jako Gaxiola s Rubiem probojovali až do finále, kde je byl schopen porazit až Michal Bryl a jeho nový spoluhráč Bartosz Losiak. Po cestě porazili například olympijské medailisty Brouwera s Meuwsenem nebo ostřílené veterány ze Španělska Herrera/Gavira. O třetí místo se utkali Lotyši Samoilovs/Smedins s nejlépe hrajícími Brazilci turnaje jménem Vitor Felipe a Renato. Po jednom vyrovnaném a druhém už tolik nevyrovnaném setu si bronz odvezli Alexandrs Samoilovs a Janis Smedins.  


Celkově si pro sebe nová Beach Pro Tour nastavila vysokou laťku. Tlaxcala se prezentovala s nádherným centrálním kurtem posazeném v aréně používané k býčím zápasům a vedlejší kurty s tribunami za které by se nestyděly ani některé čtyřhvězdy a světové turnaje Open z minulých let. Mexičani se opět osvědčili jakožto úžasní fanoušci a zaplňovali tribuny už od kvalifikačních zápasů. Co se týče zlepšené TV produkce, tak FIVB rozhodně dostála svého slova. Všechny zápasy na všech kurtech byly živě sestříhané ze záběrů z více kamer, dokonce i se zpomalenými záběry. Už jenom aby ty takzvané “highlights” bylo opravdu všechny hodny tohoto statusu, a bude to dokonalost sama. Vítězové si odnesli domů šek na 10 000 USD, což je o polovinu méně, než bylo na čtyřhvězdách.  


Hned tento týden se můžeme těšit na první turnaj kategorie Elite 16, který se bude konat opět v Mexiku, ale tentokrát ve městě Rosarito. Poprvé v tomto roce se tedy můžeme těšit na absolutní světovou špičku u mužů v podobě například Norů Mol/Sorum, Katarců Cherif/Ahmed, Brazilců Evandro/Alváro a George/André, Italů Carambula/Rossi, Američnů Crabb Tr./Bourne ale hlavně na naše koně Ondru Perušiče a Davida Schweinera, kteří budou pro ČR v Rosaritu jediní reprezentanti. U žen poprvé uvidíme například Brazilky Duda/Ana Patrícia, Švýcarky Huberli/Brunner (za svobodna Betschart), Kanaďanky Pavan/Melissa, Austarlanky Clancy/Mariafe, Lotyšky Graudina/Kravcenoka  nebo Američanky Flint/Claes. Určitě nás čeká skvělá podívaná.  


Záznamy z Tlaxcaly nebo na živé zápasy z Rosarita jsou dostupné pouze na volleyballworld.tv 


Medailové pozice Beach Pro Tour Tlaxcala Challenge 2022:  

Muži 

1. Michal Bryl a Bartozs Losiak POL 

2. Noe Aravena a Vicente Droguett CHI 

3. Alexandrs Samoilovs a Janis Smedins LAT 


Ženy

1. Barbara Seixas a Carol Solberg BRA 

2. Raisa Schoon a Katja Stam NED 

3. Elize Maia a Thamela Galil BRA 


Související články: 

První turnaj Beach Pro Tour v Tlaxcale už je tady

Světová tour v novém kabátě


Zdroj foto: volleyballworld.com


Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy