31 argumentů proč se stát Výběrovým hráčem Beach Service

31 argumentů proč se stát Výběrovým hráčem Beach Service

Daniel Kolouch - úterý, 28. února 2023

Výběr

Ultimátní článek v bodech, kde najdete opravdu všechno co o výběru potřebujete vědět. 

Argumenty pro výběr 

1. 50 tréninkových dní navíc oproti klasickému členství

Dny jsou rozloženy do víkendových kempů, které se konají cca. Každých 14 dní. Kempy mohou být i delší, až 5 dní.

2. Orientace kempů na prodloužené víkendy, svátky a prázdniny jednotlivých měst

Dáváme důraz i na to která města mají kdy např. jarní prázdniny, aby to bylo fér pro všechny hráče. 

3. Péče těch nejlepších trenérů, co Beach Service nabízí 

Hlavními trenéry výběru jsou Miloš Takáč (šéftrenér Beach Servicu), Kristýna Marková a Andrej Takáč. Dohromady mají 60 let praxe. Naši trenéři defacto platí za to, aby nás mohli trénovat, a to je možné díky jejich velké motivaci a chuti k tomu nás dále rozvíjet. 

4. Ve výběrovém týmu jsou jenom hráči, kteří chtějí

Jde především o princip že název „výběr“ znamená že si hráči vybírají s námi trénovat, ne my je. 

5. Větší intenzita tréninku vede k až 3x většímu množství odbití balónu za trénink, což nevyhnutelně vyústí v mnohem rychlejší kvalitativní posun hráče.

Cvičení mají větší komplexitu a jsou rychlejší a je to možné hlavně díky tomu že to tak hráči chtějí a mají na to úroveň. Z tréninků například na Gutovce si toho tolik hráč neodnese, protože ve výběru se díky hromadném zlepšení a kvalitě hráčů dostane k více náhrám, útokům a celkově tím cvičení naberou větší úroveň vedoucí k dalšímu zlepšení. Znamená to také méně chození pro balóny, neboť balón zůstává pořád ve vzduchu. Ve zkratce z toho všeho vyplívá, že stejná hodinovka znamená nejméně čtyřnásobné zlepšení.

6. Cvičení, které na klasických trénincích hráči nezažijí:

Pinkání bagrem/prstama s tím že si trenér stoupne mezi a kouká jenom na jednoho hráče, dokud neidentifikuje chybu a hráč ji neopraví a až potom se přesune na dalšího hráče. Turnaj, kde je bodová chyba jakákoliv technická chyba. Výběrová rozcvička. Příjem a čapání z bedny. Trefování lajny po pohybu. Hra pod stresem. Údery do růžku obestaveného židlemi. Biatlon (kombinace běhání a následné přesnosti úderu). Čapání s důrazem na kroky a s následným útokem. Čapání do prstů. Trénink bloku, a mnoho dalších. 

7. Cvičení jsou obecně i zábavnější, především díky jejich úrovni.  Hráč má hned z volejbalu mnohem lepší pocit. 

8. Ve výběru končíme trénink až ve chvíli, kdy cítíme, že nás už neposouvá. 

9. Skvělá parta 

Když už s někým trávíte tolik času, tak je sblížení nevyhnutelné. Dáváme velký důraz na to, aby se všichni adekvátně společensky začlenili. 

10. Získání zkušeností nejen v rámci beach volejbalu ale i co se praktického života týče

Hlavním princip v tomto případě spočívá v předávání životních a sportovních zkušeností starších hráčů. Společně vaříme, cestujeme, pracujeme, plánujeme atd. Výběr zkrátka ani zdaleka není jenom o beach volejbalu.

11. Přednost v odvozech na turnaje, kempy atd.

12. Možnost ubrat si tréninky v pracovním týdnu, například pro studijní účely

O víkendu se hráči dostávají kvantity dostatečné na to, aby přes pracovní týden nemuseli chodit na trénink každý den (není to ovšem zakázané), ale mohli svá odpoledne věnovat učení, koníčkům nebo jiným povinnostem.

13. Hodina výběrového tréninku ve všedním týdnu navíc v každém městě, kde výběroví hráči účinkují 

Výhoda je, že na těchto tréninků se účastní pouze výběrový hráči z daného města, tudíž je na kurtu zpravidla méně hráčů než na klasických trénincích. To také pro trenéra znamená možnost větší individuální péče. 

14. Možnost si část nebo celou cenu výběru odpracovat

Stejně jako tomu je u jiných výkonnostních sportů, i výběr stojí peníze. Beach Service je ale stále rozvíjející se klub, takže nějaká práce se najde pro každého. Může se jednat téměř o cokoliv: asistence u tréninků, organizování turnajů, psaní článků nebo i hrabání kurtů a mnoho dalšího. 

15. Rozvoj celkové koordinace těla

Na kempech je velká část fází, kde se hráči volejbalový balónu ani nedotknou. Jedním z našich hlavních cílů je, aby všichni mohli sportovat co nejvíce let to půjde, a byli zdatní i v jiných fyzických aktivitách.

16. Kromě beachových tréninků máme i posilovací a atletické tréninky

Síla a výbušnost jsou neopomenutelné aspekty našeho sportu, a ve výběru na to rozhodně nezapomínáme.

17. Práce na taktickém myšlení

Když rychlost, výskok, technika už není důvod proč se prohrává, je na řadě práce na psychologické a analytické stránce beach volejbalu. Hráč získá i pestřejší palety herních možností což se rovná větší zábava a lepší pocit ze hry.

18. Překonávání hranic

Není pochyb o tom, že za rok ve výběru každý překoná nějaké svoje hranice, které se někdy mohli zdát nepřekročitelné. Může se jednat o hranice fyzické, psychické nebo i sociální. 

19. Aktivní zlepšování psychické odolnosti a stability

Jak často říkáme: „Je to v hlavě.“ Další aspekt tréninků je práce s emocemi. 

20. Jistota zlepšení komunikačních schopností hráče

Umět si sehnat parťáka na turnaj, tři lidi na hru, nebo se domluvit na cestě někam. S tímhle vším se výběroví hráči setkávají skoro denně a praxí se v tom sami postupně zlepšují.

21. Přednostní koučování na turnajích

22. Systematická regenerace

Do kempů zařazujeme hodiny v bazénu, kde je ideálně například i vířivka nebo parní sauna. To samozřejmě až se doplave regeneračně povinný počet bazénů. 

23. Sžití se s cestováním po republice, pro mladší hráče se zajištěným doprovodem 

Kempy se pořádají v několika městech v Čechách, každopádně v letní turnajové sezóně se hráči podívají i na Moravu a Slezsko. Obecně jsou hlavními beach volejbalovými městy kde se pořádají turnaje Praha, Brno, Opava nebo na západě např. Chodov u Karlových Varů.

24. Externí trenéři se zaměřením na atletiku a posilování 

V posledních letech s námi začali spolupracovat i atletický trenér Robert Školoud a trenérka kalisteniky Laďka Jeřábková.

25. Tréninky v angličtině a tréninky vedené zahraničními trenéry

V minulosti jsme spolupracovali například s profesionálním hráčem Leo Williamsem z Jihoafrické republiky.

26. Pravidelná účast hráčů světové úrovně, například Jakub Vála nebo Robert Kufa

Jinde, než ve výběru nemají mladší hráči šanci si s hráči tohoto kalibru zapinkat, natož zatrénovat nebo zahrát.

27. Beach Service vlastní letní areál v Nedvězí u Prahy

Areál je obklopený přírodou a nachází se v něm tři beachové a dva tenisové kurty, společně s klubovnou a venkovním sezením. Mohou tam samozřejmě čas trávit všichni členi, ale výběroví hráči toho využívají i s přespáním zdaleka nejvíce.

28. Manažer výběru, který se o hráče stará, pomáhá a radí jim ve všech možných směrech.

Jedná se například o ubytování na turnajích, školu, cestování, přihlášky, administrativu atd.

29. Výběr má už i provozního manažera, který se na místě stará o chod samotných soustředění (strava, úklid, ubytování atd.) 

30. Škola je vždy na prvním místě

Snažíme se hráče přivést k tomu, aby si školu zorganizovali tak aby měli co největší prostor na tréninky, ale je samozřejmostí že jsou lehčí a těžší období v životě studenta. Když hráč přijde s tím, že nestíhá a že se potřebuje učit, naše odpověď bude vždy: „Tak se běž učit a vrať se teprve až to budeš umět.“

31. Vzpomínky

I teď po čtyřech letech, co výběr běží, se čas od času zasmějeme nad historkami z například vůbec prvního ročníku. Nejvíce zajímavé na tom je vidět posun, který za ty čtyři roky udělali zakládající hráči. Chci tím říct, že ve výběru si každý nevyhnutelně udělá zážitky, na které bude vzpomínat do konce života.


Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy