Světová tour v novém kabátě

Světová tour v novém kabátě

Daniel Kolouch - pátek, 15. října 2021

Beach volejbal ve světě

Jak už to historicky bývá, tak s koncem olympiády přichází ve světě beachvolejbalu spousta změn. V tomto článku se dočtete o novém formátu beachvolejbalového světového okruhu.

Nejdříve menší okénko do historie. Před olympiádou v Riu 2016 se řadové turnaje na „World Tour“ rozdělovaly do kategorií Grand Slam, Major Series a Open. Byl to dlouho vedený systém, který, co se finanční stránky týče, zvýhodňoval především prvních 32 týmů světového žebříčku. Ještě ten rok FIVB ohlásila že v roce 2017 přijde s novým způsobem rozdělení turnajů, a to podle hvězd. Kategorií bylo najednou pět (hvězdiček), ale celkový budget prize money asi o tolik nevzrostl. Vysvětlím následujícím příkladem. Pokud by tým v roce 2015 vyhrál všechny Grand Slamy a Majory sezóny 2015 (dohromady jich bylo osm), na prize money by vydělal 456 000 amerických dolarů. Kdyby ten stejný tým vyhrál v roce 2019 všechny turnaje „4 STAR“ a „5 STAR“ (bylo jich dohromady patnáct) ze sezóny by si odnesl pouhých 320 000 USD. Je taky důležité si uvědomit, že náklady týmu jsou výrazně nižší, když mají osm hlavních turnajů za sezónu, než okolo patnácti. Většině párů ze světové top 32 se z hlediska bodů i peněz nevyplácelo jezdit na turnaje „1-3 STAR.“ Možná se ale největší profíci dočkali změny k lepšímu.

V sobotu 9. 10. 2021 FIVB oznámila, že formát světové tour bude minimálně pro další olympijské období vypadat zase jinak a ponese název „Beach Pro Tour.“ Zatím víme o třech kategoriích: Elite16, Challenge a Futures a že sezóna bude zakončená turnajem Finals. Už jenom počet pouhých třech kategorií a ten nový název naznačují, že by prize money mohlo jít z větší části zpátky hlavně světové špičce.

Elite16, jak už název napovídá, bude pro 16 nejlepších přihlášených týmů světa bez kvalifikace. FIVB naslibovala nezapomenutelný zážitek v podobě například fanouškovské zóny připomínající festival. Formát turnaje bude na čtyři klasické skupiny, následované play-off takzvaně „na jednu prdu.“

Challenge bude mít podobný formát jaký jsme mohli v posledních letech sledovat třeba na čtyřhvězdičkových turnajích. To znamená: 24 týmů v hlavní soutěži, modifikované skupiny, následné play-off a kvalifikace pro až 32 dvojic. Turnaje Challenge jsou z bodového hlediska vnímány jakožto souboj o místa na Elite16.

Futures bude vnímán jako souboj o místa na Challenge turnaje. Také má umožnit městům posunout jejich beachvolejbalovou úroveň a dát možnost některým mladším hráčům, předpokládám v podobě divokých karet, nabýt nové zkušenosti. Formát bude 16 párů v hlavní soutěži a až 16 týmů v kvalifikaci.

Finals bude oficiální zakončení sezóny pro deset nejlepších mančaftů světa.

Tato změna přichází také s novým hlavním sponzorem v podobě CVC Capital Partners, což je investorská firma, která měla v roce 2019 aktiva ve výši 75 miliard dolarů. Mohli bychom se snad konečně teoreticky těšit na sedmiciferné prize money?

Zatím je ohlášených osm Elite16 turnajů, z nichž jeden bude v Ostravě 26.-29. května 2022, a čtyři Challenge turnaje. Další, včetně kategorie Futures, by měli být oznámeny v blízké budoucnosti.

Kdyby vás zajímal můj osobní názor, tak jsem rozhodně rád, že peníze snad půjdou zpátky těm nejlepším, a že by tím pádem vzrostl počet hráčů, co si budou moci beachvolejbalem vydělat na živobytí. Taky se moc těším na slibovanou festivalovou atmosféru a špičkovou televizní produkci slibovanou u kategorie Elite16. Jediné, co mě trochu mrzí je, že například do Ostravy přijede pouze 16 mužských a ženských týmů, ale to je malá daň za progres na světové úrovni mého milovaného sportu.

Rozhodně se máme na co těšit.

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy