Pravidla aneb víte, že... - část druhá

Pravidla aneb víte, že... - část druhá

Tereza Příhodová - čtvrtek, 21. ledna 2021

Beach volejbal

Minule jsme se zaměřili skoro na všechny údery, se kterými se během hry můžeme setkat. Dnes si proto doplníme další dva – blok a vybírání.

Vybírání

Nejdříve se podíváme na vybírání, tedy příjem v poli. Výchozí postavení hráče je, na rozdíl od postavení na příjmu servisu, v přední polovině hřiště. Údery, které obránce může volit se liší podle směru a délky útoku. Nejčastějším úderem je opět bagr. To proto, že ho můžeme využít na vybírání útoku do všech směrů. Pokud se jedná o prudší útok, který hráči letí do oblasti hrudi či obličeje, přichází na řadu další odbití, jako například kaplí nebo prsty. Kaple může být občas zrádná, pokud ji člověk nemá dostatečně natrénovanou.

Proto se často používá spíše k odehrání na první přes. Prsty sice také nejsou nejjednodušší variantou, ale oproti kapli se jimi dá útok mnohem lépe ztlumit. Opět platí, že odehrání musí být čisté, tedy nesmí se jednat o dvoják či tažený úder. Jestliže soupeř útočí do zadní poloviny hřiště lobem nebo drivem a já se jako obránce nestíhám otočit či odcouvat a přijmout míč bagrem, mám ještě možnost drápu nebo opět kaple. V obou případech se jedná o obranný úder, což znamená, že v tuto chvíli mám obě nohy v jedné rovině, případně nohu blíž u lajny mohu mít mírně vpředu. Na rozdíl od útoku při příjmu ruku jen nastavuji, aby se od ní balón sám odrazil.

Blok

A konečně se dostáváme k bloku. Blok slouží, jak už nám napovídá název, k zablokování útoku. Využívá se třeba v situacích, kdy si soupeři nahrávají blízko k síti a útočí tvrdé údery. Pomocí bloku také můžeme zabránit spadnutí soupeřovy nahrávky těsně za síť. Výchozí pozice je bokem k síti čelem do hřiště a na pokrčených nohách s váhou uprostřed. Z tohoto postavení se hráči na základě nahrávky nejlépe rozhoduje, jestli bude odstupovat nebo blokovat.

V případě bloku, nyní už blokař, přisune vzdálenější nohu tak, aby měl obě ve stejné rovině a ruce si připraví pokrčené pod síť. V době nahrávky vyskočí a natahuje ruce podél sítě nahoru. Důležité jsou zpevněné dlaně a roztažené prsty, aby se míč mohl odrazit. Ruce přesahují horní pásku a vytváří tak nad sítí něco jako stříšku, která zabraňuje pohodlnému útoku soupeřů. I během dopadu blokaře se ruce vrací podél sítě a končí ve stejné poloze jako na začátku. V tuto chvíli se z hráče stává většinou nahrávač a tam už postup známe. Pokud ne, můžeme se vrátit o článek zpět.

To by bylo pro tentokrát vše k pravidlům. Tak na ně myslete, až se zase vrátíte na kurt.

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy