Tréninkový plán Alexandra Brouwera: už jen při pohledu na něj se zapotíte.

Tréninkový plán Alexandra Brouwera: už jen při pohledu na něj se zapotíte.

Bobb Kufa - pátek, 25. ledna 2019

Rozhovory

V druhé části rozhovoru mi Alex prozradil, jaká byla jejich cesta na vrchol, jak vypadá klubová scéna v Nizozemsku a co pro něj osobně znamená beach volejbal.

R.K.: Jsi registrován v nějakém klubu, podnikáte nějaké klubové aktivity?

A: Ne, nejsme. Jsme součástí národního týmu Nizozemska, takže hrajeme jako by za stát, za federaci. Tento řekněme klubismus ještě není v naší zemi na takové úrovni dostupný. Kluby existují, ale ne profesionální. Když jsem začal hrát beach profesionálně, což bylo v mých 19 letech, tak jsem trénoval s pár skupinkami, řekněme, amatérů. I to mi pomohlo se v určitém směru zlepšit. Dodnes jsem s některými z nich v kontaktu a je to pořád sranda s nimi, baví mě to.

R.K.: Jak bys popsal beach volejbal, co to pro tebe osobně představuje?

A: Jednoduše – pro mě je to prostě život. Začal jsem hrát v 15 letech a od té doby mi to přineslo tak strašně moc. Bylo to nejlepší možné vzdělání, které jsem mohl získat nebo si přát. Na volejbale jsem potkal téměř všechny své přátele a moje žena pochází také z volejbalového prostředí. Potkali jsme se v 17 letech v juniorském výběru a od té doby jsme spolu, nyní již jako rodina.

R.K.: Co jsou podle Tebe nejdůležitější věci v našem sportu, které ti pomáhají být dobrý nebo dokonce nejlepší jako v tvém případě?

A: Tak já osobně jsem byl obdarován téměř ideální výškou, bych řekl – 198 cm coby polař – a talentem. Ale samozřejmě to je jen začátek. Je spousta faktorů, které mě donesly až na místo, kde jsem nyní. Například jsem začínal ve skvělém šestkovém týmu, kde jsem měl všechny možnosti k dispozici, jak se zlepšovat coby hráč. V beachi pak jsme měli tým Nummerdor/Schuil, kteří nám vydláždili cestu v Nizozemsku. Tento tým se stal velice populárním jak doma tak ve světě a přilákal tak velkou pozornost médií či zapůsobil na národní olympijskou komisi. Takže pak pro nás bylo vše výrazně snazší, než kdybychom to celé museli vytvářet my. A z Beach Team Nederland se velmi brzy stala profesionální struktura, která pro nás nyní znamená: hlavní trenér, asistent trenéra, fyzioterapeut, doktor, masér, nutriční specialista či psycholog.

R.K.: Jak často trénuješ a je to pro tebe dostatečné?

A: Tady máte tabulku našeho týdenního programu, když se nehrají turnaje:

Po

Út

St

Čt

So

Ne








Posilovna zaměřená na nohy (2 hod)

Atletika na písku + technika beach (2 hod)

Posilovna zaměřená na vršek (2 hod)

Atletika na písku + technika beach (2 hod)

Posilovna mix, těžká (2 hod)

Beach/Cardio (2 hod)


Beach (2 hod)

Beach (2 hod)


Beach (2 hod)

Beach (2 hod)





R.K.: Jak bys popsal beachové aktivity ve vaší zemi, rozvíjí se? Co bys třeba změnil, abyste byli ještě lepší jako celé Nizozemsko?

A: Myslím, že základ je mít kvalitní národní sérii turnajů, kde se hráči vyhrají a postupně můžou začít vyjíždět ven. To byl i náš případ. Naše národní tour je od minulého roku na velmi dobré úrovni a stále se zvyšuje. Nový promotér totiž profesionalizuje celý tento okruh. Mimochodem je to stejný promotér, který měl na starosti projekt King of the Court. To znamená lepší peníze, lepší a větší místa a stadiony, DJ, speaker, celkově dobrý marketing. Věřím, že se to udrží a bude pokračovat. Ceníme si toho a i proto se snažíme těchto turnajů účastnit, jak jen to jde. Prostor pro zlepšení vidím v pozvánkách pro zahraniční hráče, kteří vždy okoření daný turnaj a pro domácí hráče je to možnost vyzkoušet si jiný herní styl. Toto dobře praktikují ve Švýcarsku nebo Brazílii.

Z tohoto místa můžeme tvořit strukturu směrem dolů. Vzniká u nás stále více a více indoor beach kurtů, takže se nám rozšiřuje hráčská základna. Pak je z čeho vybírat a ten talent se prostě dřív nebo později objeví a ukáže. Každý rok vidíme velký růst amatérských hráčů, kteří zkoušejí hrát beach. Tento proces potřebujeme ještě zvětšovat a zrychlovat.

Alexi, díky moc za tvůj čas a velice inspirativní odpovědi. Bb

Foto: http://www.zomerspelen.org

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy