Open do 23 let

Open do 23 let

Eliška Málková - čtvrtek, 25. dubna 2013

Minulý týden se v sérii Open do 23 let odehrálo poslední kolo sezóny. Obsazenost byla celkem vysoká (16 ženských a 12 mužských párů) a na startovní listině se objevila i jména několika mimopražských dvojic.

Minulý týden se v sérii Open do 23 let odehrálo poslední kolo sezóny. Obsazenost byla celkem vysoká (16 ženských a 12 mužských párů) a na startovní listině se objevila i jména několika mimopražských dvojic. Turnaj běžel hladce, hráči podávali dobré výkony a zápasy ve skupinách nabízely atraktivní beachovou podívanou. Ještě před třemi lety by se jednalo o něco zcela výjimečného, nyní je však Open do 23 let nejvýraznější sérií s pravidelně nejvyšší účastí ve své kategorii. Když se ale ohlédneme za jeho historií, začátky vůbec nebyly jednoduché.

Myšlenka pořádat mládežnické beachové turnaje se zrodila v hlavě Miloše Takáče asi před dvěma lety. V té době byl již několikátým rokem trenérem Prague Beach Teamu a pod jeho vedením začínala postupně trénovat skupina mladých nadějných hráčů. Měl tak, víc než kdo jiný, možnost zpozorovat chybějící turnaje pro mládež, především v zimní části sezóny. V té době byla nabídka mládežnických soutěží, až na jednou za rok pořádaný Ideastav Cup a člensky zaměřené turnaje pokročilých a začátečníků, vlastně nulová.

Obvolat, obeslat a informavat co nejvíce klubů, trenérů, hráčů a hráček stálo zezačátku spoustu času. Ale vše se nakonec povedlo, a tak 29. 10. 2011 v nově vzniklé hale ve Střešovicích odstartoval první Open turnaj do 23 let. Zúčastnili se převážně hráči PBT a Beachklubu Strahov, který se na organizaci prvních kol spolupodílel. Dohromady sestavily 14 ženských a 7 mužských dvojic, což byla tou dobou i na „dospělou kategorii“ poměrně vysoká účast. Hned se tak projevilo, že série zaplnila prázdné místo mezi beachovými turnaji. To následně zpozoroval i Beachklub Pankrác a nadšení mladých hráčů využil v dubnu 2012, když se rozhodl uspořádat první ročníky HMČR U18 a U20. Celkem se na ně přihlásila téměř stovka mladých dvojic.

Po dvou ročnících (celkem osmi odehraných turnajích) má halová série, která vznikla kvůli zkvalitnění zimní přípravy a zároveň vzájemnému seznámí mladých hráčů, kteří tak následně nemuseli nuceně vynechávat letní turnaje kvůli absenci spoluhráče, za sebou již solitní start. Celkem se do soutěže zapojilo přes 220 párů, což znamená 208 různých hráčů (124 dívek a 84 chlapců). Přičemž zde najdeme už i turnajové „veterány“, jako je u dívek Hanka Ledvinková (8 odehraných turnajů z 8 možných!), u kluků pak drží prvenství Michal Hons (7 z 8). Mezi účastníky se pravidelně objevují jak domácí hráči Prague Beach Teamu, tak i páry ze Strahova, Českých Budějovic (SK Hlincovka), Liberece (BV Vratislavice), Ústí nad Labem, Plzně nebo Brna. Několikanásobně se zúčastnili i juniorské reprezentantky a reprezentanti jako Barbora Pilátová, Hana Třešňáková, Štěpán Trojan, Tomáš Váňa nebo Martin Pihera. Ale ani účast výrazně mladších hráčů nebo začátečníků není výjimkou, často jde o jejich první turnaje, na kterých získají cenné zkušenosti a motivaci do dalších tréninků a zápasů.

Do budoucna plánuje Miloš Takáč sérii halových Open turnajů do 23 let rozšířit do dalších areálů a poskytnout tím možnost hry s výkonnostně i věkově srovnatelnými soupeři ještě více hráčům. „Budu hledat do dalších let záštitu sponzorů. Prozatím sponzorovali sponzoři našeho klubu, klub a má rodina. Myslím, že má akce do budoucna velký smysl.“, dodává ještě Miloš. Právě kvůli herním kontaktům a zkušenostem, kterých by hráči na normálních turnajích se staršími a vyhranějšími (i když třeba technicky slabšími) hráči nedosáhli je Open do 23 let nejvýznamnější halovou sérií pro mladé hráče u nás a je potěšující, že si v beachovém kalendáři našel své pevné místo. Nezbývá tedy, než doufat, že si kvalitu i oblibu hráčů udrží i v dalších ročnících.

Pro úplnost už jen doplním, že poslední (celkově osmé kolo) vyhrála v ženské kategorii Nicole Dostálová s Norou Havlínovou, které ve finále porazily Natálii Kolderovou a Hanu Klimešovou. Třetí místo obsadila po výhře nad Markétou Majdákovou a Barborou Skoumalovou dvojice Barbora Třešňáková a Magdalena Dostálová. U mužů pak nejvyšší příčku obsadil Matúš Varga s Davidem Hroníčkem, druzí skončili Michal Hons a Adam Břicháček a na třetím místě se umístili Jan Čmelík s Filipem Masrim, kteří v závěrečném boji porazili Daniela Šlehaře s Martinem Piherou.

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy