Beachové dění v Česku (17. - 19. května)

Beachové dění v Česku (17. - 19. května)

Eliška Málková - neděle, 9. června 2013

 Tento víkend se kromě tradičních sérií open turnajů začaly hrát i turnaje pořádané pod záštitou Českého volejbalového svazu. První zápasy proběhly jak v mužské a ženské kategorii, tak v kategoriách juniorů a juniorek. Hrálo se na kurtech po celé republice, od Drahoruše po Plzeň. V pátek byl celý beachový víkend odstartován dvěma pražskými večerními mixy.

Pátek

 

Night Beach Cup

„Je to Váš turnaj ne můj, bavte se, sportujte, užijte si!“, s touto filosofií pořádá turnaje na Domynu už dlouhodobě Zdeněk Míka. Ten celou sérii turnajů blíže popisuje: „ Zahájení je v 18 hod, drobné pozdní příchody se tolerují. Pořadí zápasů se podle situace mění. Systém turnajů není pokaždé stejný, stanoví se podle počtu dvojic s ohledem na vymezený čas pro turnaj (převážně 18 - 22 hod). Počet dvojic se pohybuje od 8 do 14, jedná se o smíšené páry. Hrací systém je buď na jeden set do 21 bodů o dva, nebo na dva hrané sety do 15 bodů o dva.“ Pozitiva Night beach cupu jsou pro něj především: „Skvělá muzika, která doprovází turnaj. Velmi dobrá úroveň, účast i ligových hráčů.... A co se týče mé spokojenosti, to není až tak důležité. Hlavní je, aby to pro účastníky nebyla ztráta času. Ale přesto odpovídám: Jsem starý volejbalový mazák který toho s volišem hodně zažil, ale chování a vystupování účastníků mně vždy, zdůrazňuji vždy, nadchne. A to nepřeháním.“ Dále pan Míka uvádí, že se turnaj hraje o čtyři ceny. První tři pro nejlépe umístěné páry, čtvrtá se losuje mezi všemi účastníky.
Já jen doplním, že tento týden si první tři ceny odnesly v pořadí páry Krchňák/Dřevojánková, Fogl/Černá a Rendl/Kohoutek. O poslední cenu se pak losovalo mezi pěti zbylými účastníky. Jejichž pořadí si můžete prohlédnout zde.

 

Střešovický páteční mix

Druhým páteční turnaj začal, jako obvykle, kolem páté hodiny večer. Účast byla o trochu vyšší než na Domynu – 10 párů. Nejlepší čtyři páry:

 

1. Miroslav Sloboda Sisi Poszmikova
2. Petr Šádek Petra Parobková
3. Tomáš Janeček Fany Vidnerová
4. Jiří Navrátil Kateřina Matoušková

 

Zbylé výsledky pak zde.

 

Sobota

V sobotu se odehrály především první kola Českého poháru žen, juniorů a juniorek a první venkovní kolo Pražské juniorligy. Ze sérií open turnajů se pak konaly ještě Errea Beachtour mixy na Pankráci a Otevřený mixový turnaj na Ládví.

 

Český pohár juniorů – Střešovice

Do prvního kola ČP se přihlásilo pouze sedm juniorských párů. Jak ale uvádí pořadatel, i přes vytrvalý déšť se dostavily všichni a tak se turnaj odehrál podle systému, který byl: „... nastaven a schválen vedoucím STK ABV, na dvě základní skupiny, kde se hrálo na dva sety do 21 bodů. Následně se dvojice utkaly v pavouku A1-B4, A2-B3, A3-B2, A4-B1. Vítězové postoupili do semifinále a prohraní se utkali ve spodním pavouku o 5. místo. “
Ve finále jasným výsledkem 2:0 na sety zvítězila favorizovaná reprezentační dvojice Trojan/Váňa, která porazila domácí pár Berčík/Prokop. Třetí skončili brněnští hráči Kučera/Dostál, když porazili v závěrečném boji Koudelku se Skácelem. Zápasy se hrály za dohledu svazových rozhodčích.
Zbylé výsledky, kompletní komentář a fotografie z turnaje můžete nalézt na stránkách PBT.

 

Český pohár žen - Brno

Díky bohatě obsazené startovací listině začal dvoudenní turnaj na brněnském Sokoláku už v pátek - kvalifikací. Té se zúčastnilo celkem 12 párů z nichž prvních šest (Vandasová - Kapounová, Nováková – Trpišovská, Krotká - Jakubšová, Honzovičová - Adamčíková, Pehalová – Jansová a Žolnerčíková - Jakubcová ) postoupilo do hlavní soutěže, která odstartovala v sobotu od devíti hodin za dohledu svazových rozhodčích na třech brněnských kurtech. Plánovaných 36 zápasů se hrálo více jak deset hodin. A organizátor k nim dodává: „Bylo poznat, že dvojice hráček se teprve sehrávají - občas TO byla hlavně bagrovaná, ale nasazení hráček bylo úžasné. “
V neděli nastoupilo na kurty osm nejlepších párů opět v devět hodin. Favoritky turnaje Klapalová/Širůčková prošly úspěšně až do finále, kde ve vypjatém boji nakonec dosáhly na nejvyšší příčku a poměrem setů 2:1 poslaly na druhé místo pár Krejčí/Zelinková. V boji o třetí místo zvítězily Gálová/Nakládalová, které porazily Cebákovou s Nucovou. K druhému hracímu dni dodává pořadatel: „Největším překvapení turnaje byla dvojice Nováková/Trpišovská, která šla z kvalifikace na pozici 24 a nakonec skončila na děleném 5. místě. “

Kompletní výsledky, podrobnější informace a celé znění článku naleznete na stránkách ČVF.
 

 

Decathlon Český pohár juniorek – Plzeň (oblastní)

„První turnaj ČP juniorek v beachvolejbalu se konal ve dnech 17. a 18.5.2013 v Plzni na kurtech ve Štruncových sadech pod názvem DECATHLON ČP juniorek. Pořadatelem byl SK 15. ZŠ v Plzni ve spolupráci s 1. SC Beach Plzeň, na jejichž kurtech se turnaj odehrál.
Kvalifikace se konala v pátek 17.5.2013 za účasti 9 týmů, hrálo se o 6 postupových míst do hlavní soutěže. Byla uspořádána tak, aby si i vyřazená družstva zahrála 3 utkání. Z kvalifikace postoupily následující dvojice: Konopáčová /Vršecká; Široká /Velíšková; Jandová/Paulová; Janderová /Dostálová; Prokopová/Čermáková; Jezlová/Kubíková.
Hlavní soutěž se hrála ve 4 čtyřčlenných skupinách. V pátek večer došlo k odhlášení 2 párů, které shodou okolností patřily do stejné skupiny dle pořadí nasazení. Tím v jedné skupině startovaly pouze 2 páry, které v rámci skupiny odehrály pouze 1 utkání o pořadí ve skupině.  K této paradoxní situaci došlo na základě dodržení herního řádu.  Po ukončení skupin bylo provedeno nasazení dvojic na prvních a druhých místech ve skupinách do pavouka, který se odehrál na jednu porážku, s utkáním o 3.místo. ", popisuje průběh turnaje pořadatel Josef Forejt.

Nejlepší páry:

1. Jana Forejtová Kateřina Valková
2. Markéta Bendíková Kateřina Pospíšilová
3. Anna Fauová Anna Komárková
4. Věra Janderová Šárka Dostálová

 

Kompletní výsledky podle ČVF.
(na prvních místech jsou s 0 vypsány nekvalifikované páry)

„Všechny hráčky, a to včetně párů vyřazených v kvalifikaci, obdržely věcné ceny díky sponzorovi turnaje firmě DECATHLON.“, dodává ještě pořadatel.  V hodnocení pak shrnuje: „Celý turnaj proběhl bez problémů, když přesně při zahájení prvních utkání přestalo pršet a při závěrečných vyřazovacích utkáních už bylo pravé beachové letní počasí.  S ohledem na to, že se jednalo o první turnaj ČP, lze říct, že předváděné výkony a nasazení hráček byly velmi dobré, stejně jako potěšil velký počet nově hrajících párů, někdy i velmi mladých.“

 

Pražská juniorliga

„V sobotu 18.5. se ve Sportovní Akademii Domyno uskutečnila velká sportovní událost, jedna z největších v Česku, lépe řečeno sportovní svátek zejména pro děti a potažmo i pro jejich rodiče i prarodiče. Jednalo se o další turnaj Pražské Junior Beachligy v pěti výkonnostních a věkových kategoriích.", popisuje další z kol Pražské juniorligy organizátor Zdeněk Míka. Do prvního kompletně nehalového kola se zapojilo ve všech kategoriích celkem 51 párů. K průběhu jednotlivých kategorií organizátor píše:


„1. kategorie dětí do 10 let - přehazovaná. Účastnilo se 8 dvojic dívek, chlapců a mixů, výborné pohybové vlastnosti dětí, vysoká úroveň jednotlivých zápasů, atmosféra díky rodičům a fandům vynikající. Vyhrála dvojice Katka Heřmánková a Katka Kyněrová.

2. kategorie dětí do 12 let - minibeach. Účast 13 dvojic. Zrodilo se dramatické finále, kde velice těsným bodovým rozdílem 20:18, za velké podpory všech fanoušků, vyhrála dvojice ze Sportovní Akademie Domyno, Anička Vaněčková a Nuredin Hijazi. Velká gratulace!

3. kategorie děti do 14 let – minibeach. Účastnilo se 9 dvojic, opět vynikající zápasy, úroveň logicky o poznání vyšší, super vystupování všech účastníků, nervozita rodičů, radost z vítěství, slzy po porážce, ale to ke sportu patří. Nakonec zvítězila dvojice Martin Pola a Jan Knapek.

V poslední dvou kategoriích hráli junioři a juniorky do 18 let, kde se hrál opravdu pohledný beachvolejbal, kde na hráčích byla vidět už velká zkušenost s hraním. Z vítězství se nakonec radovali dvojice Markéta Majdáková, Barbora Skoumalová a Šimon Walzel, Petr Sixta.Závěrem musím dodat, že na opravdu vynikající celkové atmosféře vytvořené zejména hráči, potažmo rodiči a ostatními fanoušky má velkou zásluhu moderátor Honza, který celý turnaj komentoval nejen věcně, odborně ale i velmi vtipně."

Kompletní výsledky:
 

žlutá kategorie – přehazovaná - děti do 10 let

červená kategorie – minibeach - děti do 12 let

zelená kategorie – beach – děti do 14 let 

modrá kategorie – junioři – do 18 let 

modrá kategorie – juniorky – do 18 let

 

 

Neděle

Rauch Český pohár mužů – Pňov - Předhradí

Za slunečného nedělního počasí se do hlavní nedělní části turnaje zapojil plný počat 24 dvojic. Osmnáct postoupilo přímo dalších šest si muselo vybojovat účast v sedmičlenné kvalifikaci. Hrálo se klasickým systémem na dvě prohry. V tom si po mnoha vyrovnaných zápasech nejlépe vedla dvojice Pavlas/Svoboda, která ve finále, poměrem setů 2:0, porazila bratry Beneše. Třetí místo obsadila, po porážce Davida Kufy s Ondřejem Přidalem, dvojice Tichý/Kramár. Všechny zápasy byly odehrány pod dohledem čtyř svazových rozhodčích.
Kompletní výsledky turnaje najdete na stránkách ČVF.

Na stejném místě jsou pak i komentáře a postřehy pořadatele Honzy Zvěřiny.

 

Český pohár juniorek – Drahotuše (oblastní)

Druhého oblastního ČP juniorek se zúčastnilo devět dvojic.

Nejúspěšnější čtyři : 

1. Veronika Vraná  Eliška Malá
2. Barbora Jochmanová  Simona Haluzová 
3. Vladimíra Šťastná  Barbora Adamčíková 
4. Tereza Ansorgeová    Žaneta Kalmárová 

 

Všechny výsledky k nahlédnutí zde.

 

Sokolská liga mixů - Brno

Přátelsky laděný mixový turnaj se v nedělním slunečném počasí těšil vysoké účasti devatenácti párů. Ty byly nejprve rozděleny do čtyř skupin, ze kterých následně postupovali do pavouka na jednu prohru. Týmy, které na pavouka nedosáhly si mohly zahrát turnaj útěchy motivovaný sladkou odměnou. Výsledky turnaje najdete spolu s podrobným komentářem pořadatele na stránkách Sokoláku.

 

Open turnaj žen – Pankrác

Zúčastnilo se celkem jedenáct párů, mezi kterými se nejlépe prosadily Kamila Strušková s Hankou Černou.
Kompletní výsledky.
 

Staropramen tour – Benešov

Nově vzniklý areál v Benešově u Prahy uspořádal další turnaj. Informace o něm poskytla hrající pořadatelka Kamila Mrázová: „ V neděli 19. 5. 2013 u nás proběhl letošní druhý turnaj mixů, tentokrát ze série Staropramen tour. Počasí nám přálo, proto bylo možné se po každém zápase zchladit v místním bazénu. Přihlásilo se 6 párů a turnaj byl více než přátelský. První: Tomáš Janeček a Kamila Mrázová, druzí: Patrik Malios a Hanka Ledvinková, třetí: Monika a Honza Červenkovi.“

 

Balů Errea Cup – ABC Braník

Průběžné výsledky po druhém kole.

 

 


Zdroje:

http://www.praguebeachteam.cz/?id=458-cesky-pohar-juniori-18-5-stresovice

http://www.cvf.cz/?clanek=11835

http://www.cvf.cz/?clanek=11860

http://beachpub.cz/turnaje-detail.php?id=4

 

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy