Čtvrtý ročník světovky v Ostravě je za námi

Čtvrtý ročník světovky v Ostravě je za námi

Daniel Kolouch - pondělí, 6. června 2022

Beach volejbal v ČR

Rok se s opět rokem sešel a v datu 25.-26. 5. se již počtvrté v Dolních Vítkovicích uskutečnil turnaj světové ráže, letos pod názvem Ostrava Beach Pro Tour Elite 16. 

Jak již bylo řečeno v úvodu, jednalo se o kategorii Elite 16 na nové Beach Pro Tour. V hlavní soutěži startovalo 16 párů (11 podle světového žebříčku, jedna divoká karta a čtyři páry z kvalifikace) a stejně tak startovalo 16 týmů ve středeční kvalifikaci.  

V kvalifiaci startovali z našich v ženské kategorii Anna Pospíšilová a Martina Williams, které podlehli ve vyrovnaných setech pozdějším výherkyním celého turnaje z Německa. U mužů dostali divokou kartu Tadeáš Trousil a Kryštof Oliva. Ti ve dvou setech nestačili na zkušené Australany. Z rezervy se na turnaj nakonec probojovali náš vlastní člen Beach Servicu, Bobb Kufa s jeho spoluhráčem Adamem Waberem. Síly změřili se slavnými mladíky ze Švédska, kteří ovšem předvedli lepší výkon, ale i tak to pro kluky byl určitě hezký zážitek.  

V hlavní soutěži se též z českého repertoáru představili tři mančafty. Divokých karet využili Bára Hermannová a Marie-Sára Štochlová a Tomáš Semerád s Kubou Šépkou. Holky se světovou špičkou porvali se ctí, ale i tak se jim proti dvěma brazilským párům a úřadujícím mistryním Evropy nepodařilo uhrát ani jeden set. Od Tomáše s Kubou toho nikdo moc neočekával. Zatím se jednou probojovali z kvalifikace na turnaj Challenge v Itapemě, takže se zápasy proti světové špičce mají zkušeností pomálu. Kluci ale všechny překvapili, když se v každém setu dostali přes patnáctku a v jejich posledním zápase proti Polským jedničkám oba sety dokonce skončili s nejmenším možným rozdílem.  

Nejdále to opět dotáhli naše národní jedničky, Ondřej Perušič a David Schweiner. Do turnaje, díky regulím FIVB ohledně pořádajících zemí, nastupovali jakožto první nasazení. Formát turnaje Elite 16 je však neúprosný. Normálně by do skupiny, kde se hraje každý s každým, dostali poslední nasazený pár (většinou slabší hráči co dostali divokou kartu) a dva páry přímo ze středu startovní listiny. V tomto případě byli ale poslední nasazení pětinásobný olympionik Pablo Herrera a trojnásobný olympionik Adrián Gavira. A ty v uvozovkách průměrné páry byly nakonec Brazilci Renato/Vitor Felipe a Italové Carambula/Rossi.  

První přišli na řadu Jihoameričané, kteří předvedli neskutečný výkon, a ačkoliv se naši prali zuby nehty, tak Brazilci měli ten den silnější nervy a zápas šel jejich směrem ve třetím setu, který skončil 21:19. Všem bylo jasné, že drama odteď bude v Ostravě každodenním chlebem. Druhý zápas proti Italům se nesl ve stejném duchu. První dva sety byly více než vyrovnané a opět došlo na tie-break. Kluci odvraceli jeden Carambulův skyball za druhým, ale Italové se také jen tak nedali. Zápas již podruhé skončil 21:19 ve třetím setu, tentokrát už ovšem vítězně pro Českou republiku. V posledním zápase proti Španělům šlo o všechno. Věděli to jak diváci, tak i Ondra s Davidem. Za podpory domácího davu kluci zápas zvládli na jedničku. Zkušenější matadory nechali v prvním setu na dvanáctce a v druhém na sedmnácte. Díky tomuto skvělému skóre a díky štěstíčku co se týče výsledků ostatních zápasů ve skupině jsme nakonec mohli slavit prvenství.  

V sobotu čekala borce velká zkouška v podobě čtvrtfinále proti světovým jedničkám z Kataru. Proti Cherifovi s Ahmedem kluci doposud sváděli až epicky vyrovnané souboje. Jinak tomu nebylo ani tentokrát. Úspěch v prvním setu slavili Katarci, ve druhém my a zase se šlo do třetího setu. Byla znát výhoda domácího publika a prostředí, neboť Cherif udělal v koncovce dvě chyby, které David s Ondrou bez váhání potrestali a s výsledkem 15:13 se mohli čeští fanoušci těšit, že uvidí domácí hrdiny hrát v Ostravě ještě dvakrát.  

Obě mužské semifinále se ještě v sobotu nesla v duchu odvet ze skupiny. Herrera s Gavirou dostali možnost pomsty za celkem suverénní porážku, kterou od našich před dvěma dny utrpěli. Odhodlání velezkušených Španělů bylo nesmírné, ale Dave s Perunem už se dostali do formy odpovídající jejich světovému statusu. Když se tyhle dva stavy střetli, bylo se rozhodně na co koukat. První set borci za podpory teď už plných tribun vyhráli 21:19. Druhý set byl možná jeden z nejdelších setů v historii beach volejbalu. Španělé odvraceli jeden matchpoint Čechů za druhým, dokud už si naši neřekli že stačilo a ukončili zápas ve svůj prospěch s konečným stavem 36:34.  

Ve finále nás čekal staronový souboj. Stejně jako v roce 2019 se v něm Perun a Dave utkali s olympijskými šampiony z Norska Andersem Molem a Christianem Sorumem. Tentokrát měli papírově větší šanci na výhru naši. Zápas byl skoro stejný jako před těmi třemi lety. První set šel v klidu směrem domácích, a i přes naše matchbally v druhém setu se Norové zvedly a vyhráli ho 21:23. V tiebreaku měli Norové o jeden až dva body navrch již od samého začátku a toto vedení si už udrželi až do samého konce. Jak řekli David s Ondrou po zápase:  

“Jestli byli někdy k poražení, tak to bylo dnes, ale nedá se nic dělat.”  

Skrze zápas bylo očividné že Norskému polaři není úplně dobře. Většina lidí by to považovalo za jednoznačnou výhodu pro Čechy, a taky že tomu tak v prvním setu bylo. Bohužel, handicap tohoto typu často dožene hráče k lepšímu výkonu, neboť ví, že fyzickou ztrátu musí dohnat na přesnosti, soustředění a chytrosti. Je to jako když ztratíte jeden smysl a ostatní se tím pádem zlepší. Tak to s velkou pravděpodobností bylo ten den u Christiana Soruma, a s přidaným stoprocentním výkonem Anderse Mola, si z Ostravy odvezli již druhou zlatou medaili. Třetí místo a druhou medaili z Dolních Vítkovic si odvezli Alexandr Brouwer a Robert Meeuwsen z Holandska.  

U žen se o třetí místo utkaly medailistky z Olympiády v Tokyu, Anouk Vérge-Dépré a Joana Heidrich a součásné mistryně Evropy Nina Brunner a Tanja Huberli. Byl to sestro-vražedný zápas, neboť jsou oba týmy ze Švýcarska. Na pódiu nakonec stanuly druhé zmiňované.  

Ve finále svedly souboj Brazilky Rebecca/Talita a největší překvapení turnaje, Němky Tillmann/Muller. Oba týmy jsou nově složené pro tuto sezónu, takže šlo převážně o vybudování si lepší pozice ve světovém žebříčku. Zlato ve dvou vyrovnaných setech nakonec braly Němky, které se do finále probojovaly až z kvalifikace.  

Na začátku sezóny slibovala Beach Pro Tour že na turnajích Elite 16 bude ve fanzónách vytvořena festivalová atmosféra. V Dolních  Vítkovících to ve fanzóně vypadalo úplně stejně jako v roce 2019. To rozhodně není kritika, bylo to moc pěkné. Jediné, co jsem čekal bylo, že bude přidáno ještě něco navíc. Každopádně jsem nesmírně rád že se světovka v Ostravě vrátila ke své podobě, díky které se ustanovila jakožto jedna z nejlepších akcí na světovém okruhu.  


Medailové pozice Ostrava Beach Pro Tour Elite16: 


Muži: 

1. Anders Mol a Christian Sorum NOR 

2. Ondřej Perušič a David Schweiner CZE 

3. Robert Meeuwsen a Alexandr Brouwer NED 

4. Pablo Herrera a Adrian Gavira ESP 


Ženy: 

1. Cinja Tillmann a Svenja Muller GER 

2. Rebecca a Talita BRA 

3. Nina Brunner a Tanja Huberli SUI 

4. Anouk Vergé-Dépré a Joana Heidrich SUI 


 Zdroj foto: volleyballworld.com

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy