Brazílie a USA jsou šampióny světové turnaje Challenge v Itapemě

Brazílie a USA jsou šampióny světové turnaje Challenge v Itapemě

Daniel Kolouch - středa, 20. dubna 2022

Beach volejbal ve světě

V brazilské Itapemě byl uskutečněn druhý turnaj kategorie Challenge na letošní Beach Pro Tour. Pro Čechy to dokonce cinklo, tak si pojďme shrnout co se za ty čtyři dny odehrálo.  

Na turnaji nás reprezentovaly dva mužské páry. Z dvacátého druhého místa v kvalifikaci startovali mladičcí Kuba Šépka a Tom Semerád. No a jakožto nasazené trojky celého turnaje nesměl na turnaji chybět nejúspěšnější mužský český pár všech dob, Ondra Perušič a David Schweiner.  

Po vypadnutí v prvním kole kvalifikace na Tlaxcala Challenge většina lidí ještě asi moc velkou naději Tomovi s Kubou nedávala. Kluci ale vytřeli zrak nejednomu starému pardálovi. Na rozjezd je v kvalifikaci čekal švýcarský pár Métral/Haussener. Na naše kluky měli navíc pár medailí ze světové série a z mládežnických mistrovství Evropy. Tom s Kubou se ale rozhodně nezalekli a po extrémně vyrovnaném zápase (15:13 tiebreak) si mohli zapsat své první vítězství na Beach Pro Tour. Další zápas na ně čekali ne o tolik starší Němci Sowa/Pfretzschner, kteří spolu vyhráli například ME U18 v Brně v roce 2016. I tady se strhlo pěkné drama, ve kterém se Tom s Kubou museli zvednout po prohře v prvním setu, aby nakonec v tiebreaku vyhráli s rozdílem pěti bodů. Poprvé tak postoupili do hlavní soutěže mezi světovou špičku. Tam na ně čekali nasazené jedničky George/André a následně Estonci Nolvak/Tiisaar. Oba zápasy skončili pro naše prohrou v poměru 2:0 na sety, ale i tak mají kluci hodně co slavit.  

O pořádné drama nás nemohli připravit ani Perun a Dave. Hned v prvním zápase prohráli ve dvou setech (19:21, 19:21) s Francouzi Krou/Gauthier-Rat, kteří do hlavní soutěže prošli kvalifikací. Jelikož se v kategorii Challenge hrají modifikované skupiny, šlo v dalším zápase proti úřadujícímu vice mistrovi světa Clemensovi Wicklerovi a jeho spoluhráči Nilsu Ehlersovi o všechno. Naděje začala lehce pohasínat po prvním setu, kde jsme dostali se čtrnáctkou, ale hoši se naštěstí vzchopili a vrátili se do jejich právoplatného stavu jednoho z nejlepších týmů na světě. Druhý set si vzali zpátky se sedmnáctkou a v tiebreaku už také nezaháleli a byla z toho výhra 15:10. 

Následující zápas nám chlapci naštěstí připravili menší oddych, jelikož Švýcary Krattiger/Breer, v takzvaném “lucky loser” kole, skoro ani nepustili do koncovky. Další drama na sebe ale nenechalo dlouho čekat v podobě osmifinálového zápasu proti nasazeným dvojkám, Polákům Bryl/Losiak. Naši si zřejmě opět v prvním setu (12:21) šetřili síly na zbytek zápasu. Ale když to funguje, tak proč bychom si stěžovali. Druhý set šel už s větším klidem naším směrem. Ve třetím setu opět nezbývalo než zadržet dech a sledovat, jak borci odráží jeden matchball Poláků za druhým. Vše nakonec dobře dopadlo a Brylův dárek v podobě autu plachtou z druhé znamenal tvrdě vydřený postup do čtvrtfinále. Ano, čtete správně, jsme teprve u čtvrtfinále.  

Tam Perun a Dave opět vyzvali své francouzské soky. Tentokrát už se ale nenechali zaskočit a hravě zápas ve dvou setech vyhráli. V semifinále se schylovalo k pomstě za Kubu s Tomem proti již zmíněným Estoncům Nolvak/Tiisaar. Byl to moc pěkný zápas a všichni do toho dali všechno. Bohužel musel estonský polař zápas skrečovat někde před polovinou tiebreaku kvůli zranění zad. Ačkoliv to bylo vítězství s hořkou pachutí, mohli jsme se těšit na grandiózní finále proti domácím jedničkám, vítězům minulé světovky v Itapemě a například bronzovým medailistům z Ostravy 2021, André Loyola Stein a George Wanderley. Pro finále této skvělé akce to byl více než adekvátní zápas. Oba týmy na kurt přinesli to nejlepší, co mohou nabídnout. Bohužel, od druhého setu začali z naší strany přicházet nějaké ty nevynucené chyby a horší strategická rozhodnutí. Zlato si z Itapemi zaslouženě odnesli George a André (podruhé spolu a André už dokonce potřetí). Perun a Dave si ovšem určitě získali u brazilských fanoušků velký respekt, a opět ukázali, že jsou nedílnou součástí světové špičky.   

U žen ve finále poměřily síly holandské finalistky obou dosavadních turnajů na Beach pro Tour, Raisa Schoon a Katja Stam proti nově složenému americkému páru, Sarah Hughes a Kelley Kolinske. Většina spíše sázela na další zlato pro talentované mladice z Nizozemska, ale zkušenější Američanky ukázaly že vyhrávat turnaje jim také není cizí a po těsném dvousetovém zápase braly zlato. O třetí místo se utkaly vítězky World Tour Finals 2021, Karla Borger a Julia Sude z Německa, proti bronzovým medailistkám ze světovky v Praze na Ládví, Andresse a Vitorii. Cenný kov si po solidním výkonu nakonec odnesly Brazilky.  


Medailové pozice Beach Pro Tour Itapema Challenge:


Muži 

1. George a Andre BRA 


2. Ondřej Perušič a David Schweiner CZE 


3. Ruben Penninga a Leon Luini NED 


Ženy  

1. Sarah Hughes a Kelley Kolinske USA 


2. Katja Stam a Raisa Schoon NED 


3. Andressa a Vitoria BRA 


 


 

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy