Česká i světová historie snow volejbalu

Česká i světová historie snow volejbalu

Daniel Kolouch - pondělí, 14. února 2022

Beach volejbal ve světě

V dnech 5. a 6. 2. 2022 se konalo Mistrovství České republiky ve snow volejbalu v Brně. K této příležitosti mi přišlo vhodné se s vámi podělit o stručné shrnutí světové i české historie tohoto sportu, které mělo původně sloužit jako materiál pro almanach k stoletému výročí českého volejbalu. Na konci článku najdete výpis medailových pozic ze všech dosavadních MČR.  

Světová historie  

Snow volejbal se zrodil v roce 2008 v horách rakouského Wagrainu s pravidly skoro identickými jako má beach volejbal, jenom se zkrácenými sety do patnácti bodů a samozřejmě na sněhu. Po osm let nebyl nikde jinde k vidění, i přes velkou oblíbenost tamějších návštěvníků.   

V roce 2011 přichází první významná dobrá zpráva pro tento sport, neboť ho rakouská volejbalová asociace uznala za oficiální a pod záštitou firmy Amway se zrodila první národní tour. O pár let později, v roce 2015, přidala snow volejbal na svůj kalendář federace CEV a už nic nestálo v cestě spuštění tour na mezinárodní úrovni.   

Hodně pozornosti následně snow volejbal dostal v roce 2018 na zimních olympijských hrách v PyeongChangu, kde byla uspořádána takzvaná “Snow Volleyball Night.“ Na této exhibiční akci se představili legendární hráči z beache, například olympijský šampión z Atén Emanuel Rego, nebo také Giba, brazilská legenda šestkového volejbalu. Ve stejném roce se odehrálo i první mistrovství Evropy ve Wagrainu.   

Do další sezóny se vstoupilo s novými pravidly, z nichž nejzásadnějším byla změna počtu hráčů na kurtu v jednom týmu ze dvou na tři s možností mít čtvrtého hráče na lavičce.   

O další popularizaci snow volejbalu se určitě v sezóně 2019 postarali bratři McKibbinové, kteří se v Italském Kronplatzu, v týmu s Troyem Fieldem, zasloužili o první americkou medaili, a to hned zlatou. Důležité ovšem je, že celý tento výlet, a později i další do Argentiny, zdokumentovali na jejich celosvětově oblíbený YouTube kanál. Jedno z těchto videí má více než 270 000 shlédnutí.   

V plánu snow volejbalové tour bylo i mistrovství Evropy 2020 ale to se z důvodu pandemie neodehrálo.  

Česká historie  

Poprvé jsme mohli oficiální turnaj snow volejbalu v České republice vidět v roce 2015. Tento český turnaj na Svatém Petru ovládli Robert Kufa s Honzou Dumkem a Eliška Gálová s Terezou Vaňkovou.   

V roce 2016 evropská tour zavítala na svou vůbec první oficiální zastávku pod záštitou CEV v historii na Svatého Petra ve Špindlerově Mlýně. Díky situování kurtů přímo pod sjezdovkou se v průběhu dvou dnů přišlo na 24 mužských a 14 ženských párů podívat více než 2000 zvědavých lyžařů a turistů. Vítězi se v mužské kategorii stali Robert Kufa s polským spoluhráčem Michalem Matyjou, a to po bratrském finálovém utkání proti Davidovi Kufovi s Davidem Lencem. U žen se o vítězství postaral slovenskočeský pár Silvia Poszmikova a Zuzana Vojtiskova, které ve finale porazily Italky Gretu Cicolari and Giuliu Toti.   

V roce 2017 přivítal Špindlerův Mlýn další turnaj v rámci evropské tour. V mužském finále se objevily skoro všechny stejné tváře jako v minulém ročníku. Robert Kufa tentokrát v páru se svým bratrem Davidem porazili polskou dvojici Michala Matyju a Piotra Janiaka. U žen vyhrály zlato Markéta Bendíková s Nicole Dostálovou, které si ve finálovém souboji poradily s Ludmilou Lojkovou a Radkou Tučkovou.   

Rok 2018 se nesl ve znaku historicky prvního mistrovství České republiky ve snow volejbale opět na Svatém Petru. Vítězům byla slíbena nominace na mistrovství Evropy. Po opět úspěšném turnaji se na ME nominovali David Kufa a Robert Kufa a Anna Dostálová s Michaelou Knoblochovou. David s Bobbem skončili na ME devátí a Anna s Michaelou dokonce páté.   

Další mistrovství republiky se v lednu 2020 konalo na stejném místě, tentokrát ovšem už ve formátů tříčlenných týmů a opět o nominaci na ME. V mužské kategorii byli jasnými favority tým ve složení David Kufa, Robert Kufa, Michal Bíza a Kuba Vála. V překvapivém finále ovšem nestačili na mladý tým ve složení Jan Mrkous, František Pihera a Tadeáš Trousil. U žen vyhrává tým Ivana Cebáková, Michaela Kulhánková, Anna Širůčková a Magda Králíková, které ve finále porazily Annu Dostálovou, Magdalenu Dostálovou, Karin Žolnerčíkovou a Dianu Žolnerčíkovou.   

Po dvouroční pauze se snow volejbalové MČR přesunulo ze Špindlerova Mlýna na olympijský festival v centru Brna, ve znamení her v Pekingu. Mistrovský titul obhájil tým ve složení Tadeáš Trousil, František Pihera a Jan Mrkous. U žen potvrdily své nasazení Justýna Frommová, Anna Dostálová, Petra Šafránková a Jaroslava Marcelová.   

Mistrovství ČR ve snow volejbale  

2018 muži:  

1. Kufa David – Kufa Robert  

2. Pála Tomáš – Chalupa Jan  

3. Berčík Václav – Dumek Jan  

4. Studničný Michal – Beneš Petr  

2018 ženy:  

1. Dostálová Anna – Knoblochová Michaela  

2. Vaňková Tereza – Bendíková Markéta  

3. Tučková Radka – Lojková Ludmila  

4. Hroníčková Petra – Navio Kristýna  

2020 muži:   

1. Mrkous Jan – Pihera František – Trousil Tadeáš  

2. Kufa Robert – Kufa David – Vála Jakub – Bíza Michal  

3. Mach Martin – Spozdil Lukáš – Waber Adam  

4. Pála Tomáš – Pihera Martin – Šotola Ondřej  

2020 ženy:   

1. Cebáková Ivana - Kulhánková Michaela - Širůčková Anna - Králíková Magda  

2. Dostálová Anna - Dostálová Magdalena - Žolnerčíková Diana - Žolnerčíková Karin   

3. Vaňková Tereza - Klimešová Hana - Kolderová Natálie - Kolouchová Kristýna  

4. Knoblochová Michaela- Lojková Ludmila - Tučková Radka

2022 ženy:   

1. Justýna Frommová - Anna Dostálová – Petra Šafránková - Jaroslava Marcelová  

2. Adéla Jírovcová - Diana Jamborová - Terez Francová - Edita Dražanová  

3. Lucie Šeredová - Valentýna Hynková - Lucie Šauerová - Alžběta Skopová  

4. Michaela Šmejcká - Miroslava Lišková - Zuzana Marková

2022 muži:  

1. Tadeáš Trousil – František Pihera - Jan Mrkous  

2. Robert Kufa – Adam Waber - Matyáš Džavoronok  

3. Tomáš Pála – Martin Mach – Matouš Hlaváček – Ondřej Šotola  

4. Václav Kůrka – Tomáš Červa – Jakub Tesárek 


Foto: Václav Kohelka




Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy