Kuba Vála o účasti na světovce v Belgii

Kuba Vála o účasti na světovce v Belgii

Daniel Kolouch - středa, 28. července 2021

Rozhovory

Hráč Beach Service, Kuba Vála, se se svým novým spoluhráčem na letošní sezónu, Tomášem Pálou, účastnil jednohvězdičkového turnaje FIVB světové série v belgickém Leuvenu. 

Dan: Jaký na tebe udělala dojem Belgie a organizace turnaje?

Kuba: V Belgii jsem byl poprvé. Celkovou organizaci turnaje bych hodnotil pozitivně. Kurty byly na náměstí, přirovnal bych to k Uherskému Hradišti, až na ten rozdíl, že v Belgii byly na náměstí kromě centr kurtu i vedlejší kurty. Překvapilo mě, že náměstí bylo z kopce a centr kurt měl jednu zadní lajnu výše než druhou a side kurty měly zase jeden kůl výš než druhý. Bohužel, před, a i během turnaje hodně pršelo a v Belgii byly dokonce záplavy, takže nepřišlo moc fanoušků, ale s tím samozřejmě nemohli organizátoři nic udělat. Co jsem ale pak koukal na finále, tak se tribuny kolem hlavního kurtu celkem zaplnily.


Dan: Jaké šance jste si dávali oproti mezinárodně zkušenější finské dvojici?

Kuba: Dle mého názoru je drtivá většina zápasů v kvalifikaci na jednohvězdičkovém turnaji poměrně vyrovnaná.  Soupeře jsme úplně poprvé viděli den před zápasem na tréninku a nějak jsme se necítili v roli outsiderů.


Dan: Jakou jste tedy měli taktiku proti soupeřům, které jste nikdy předtím neviděli hrát?

Kuba: Žádnou speciální taktiku jsme neměli a ani před zápasem prakticky mít nemohli. Plán byl, že začneme hrát přes menšího polaře finského páru a pak se uvidí. Ovšem všechna taktika i strategie padla s naším špatným začátkem na ztrátě, kde jsme prohrávali osm dva. Pak už jsme se snažili jenom dostat zpátky do zápasu, přičemž se ukázalo, že si horší formu přinesl blokař.


Dan: V čem spočívala vlna chyb v prvním setu?

Kuba: Určitě to začalo špatnou sérií příjmů, která nás dostala psychicky dolů. Poté jsme se zbytek setu prali s tím, abychom se dostali zpátky nahoru a hráli, co jsme měli v plánu hrát. Takže chyba spočívala v horším příjmu a nepomohla tomu ani kvalita servisu Finů. Každopádně jsme se ke konci setu vzchopili a úspěšně jsme otočili servis na finského blokaře a dali přes něj pár bodů, což nás určitě pozvedlo na duchu na cestě do druhého setu. Na lavičce jsme si řekli, že horší už to nebude, a že musíme začít tlačit podáním a zlepšit mezihru, což se nám následně celkem podařilo.


Dan: Jak se vám tedy podařilo vyhrát ten druhý set?

Kuba: Jak už jsem říkal, tak jsme začali tlačit podání na blokaře, čímž jsme se hned na začátku dostali do čtyřbodového vedení. Dále jsme rozhodně stabilizovali příjem, což si myslím, že byla alfa a omega celého zápasu.


Dan: Co se následně pokazilo v tie-breaku? Zvykli si Finové na vaši hru nebo jste se spíše vy vrátili do podobného rozpoložení jako na začátku prvního setu?

Kuba: Pro tie-break byly klíčové první tři balóny, kdy jsme první balón neubránili a potom jsme prohráli hodně dlouhou výměnu při které jsme měli bod několikrát na ruce, ale nepodařilo se nám ho proměnit kvůli nedostatečné agresivitě. Hned na to jsme dostali přímý bod z podání, a to nás vrátilo, jak jsi říkal, do podobného stavu jako na začátku prvního setu. Celkově jsme ubrali na agresivitě na útoku i na podání a z toho už jsme se nedokázali zvednout.


Dan: Co sis ze zápasu odnesl?

Kuba: Myslím si, že můžeme být částečně spokojeni s tím, že jsme si tak nějak v tom druhém setu dokázali, že jsme schopni hrát na úrovni týmů, které regulérně tyto mezinárodní turnaje hrají, a jako Finové jsou i schopni se dostat a hrát v hlavním soutěžích. Dále že musíme zapracovat na stabilitě hry, aby nebyla jako na horské dráze.


Dan: Co dál čeká tým Pála/Vála?

Kuba: V nejbližší době nás čeká dvouhvězdičkový Český pohár na Korábu a rozhodně máme v plánu hrát na Mistrovství republiky v Brně, pokud se tam dostaneme, ale zatím vše nasvědčuje tomu, že bychom měli. Dále jsme přihlášení na další jednohvězdičkové turnaje v Sofii, Portugalsku, Budapešti a tak dále.  V podstatě jsme celý srpen přihlášeni na všechny možné jednohvězdy a doufáme, že se alespoň na nějaké z nich podíváme.

Zdroj foto: FIVB

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy