Blíží se již třetí ročník FIVB Ostrava Beach Open

Blíží se již třetí ročník FIVB Ostrava Beach Open

Daniel Kolouch - pondělí, 17. května 2021

Beach volejbal v ČR

Blíží se již třetí ročník FIVB Ostrava Beach Open, tak si pojďme zopakovat, jak to vypadalo v minulých letech a na co se můžeme těšit letos.

První ročník se nesl v duchu návratu světové špičky na území České republiky poprvé od roku 2015. Po šesti světovkách v Praze se největší česká beachová událost roku přesunula do Dolních Vítkovic. Hráči tak poprvé zažili turnaj v industriálním prostředí bývalé železárny. Na prvním ročníku Češi slavili hned dva velké úspěchy. Ondra Perušič a David Schweiner se dostali až do semifinále kde podlehli tehdejším polským světovým jedničkám, načež poté v deštivém počasí bojovali o třetí místo s ruskými rivaly. Po nelítostné bitvě brali sice čtvrté místo, ale byl to zatím jejich nejlepší výsledek na světové tour. Zlatou medaili získali Španělé Pablo Herrera a Adrian Gavira. Absolutní výhru u žen ovšem slavily Markéta Nausch Sluková a Bára Hermannová, které se, za bouřlivého fandění diváků, probojovaly až do finále, kde ve třetím setu poprvé porazily Kanaďanky Heather Bansley a Brandie Wilkerson. Pro český beach to byl velký den.

Po úspěchu prvního ročníku na sebe druhý nenechal dlouho čekat, a Ostrava Open 2019 byl na světě. Tentokrát s ještě větší tribunou, více fanoušky a více dny hraní. Očekávání byla velká v obou kategoriích, nejdále to ovšem dotáhl Ondra s Davidem, když podlehli ve finále světovým jedničkám z Norska. Byla to pro ně první medaile z turnaje čtyřhvězdičkové kategorie. V ženské kategorii slavil největší úspěch brazilský pár Agatha a Duda, které ve finále porazily své krajanky Anu Patrícii a Rebeccu. I jako první rok byly tribuny plné nadšených fanoušků a hráči turnaj hodnotili velmi pozitivně.

Třetí ročník byl naplánován na květen 2020, ale to pandemie překazila. Ale dočkali jsme se, neboť zbývají již jenom necelé tři týdny, než v Ostravě opět zazní zvuk píšťalky. Letos se můžeme těšit například na americké páry Dalhauser/Lucena a Gibb/Ta. Crabb, kteří se do Ostravy podívají poprvé a mezi kterými probíhá velmi těsný souboj v rámci Olympijské kvalifikace. 

Já osobně jsem byl svědkem obou dosavadních turnajů, nejdříve jako fanoušek a podruhé dokonce jako statistik pro českou televizi. Z Ostravy mám spoustu skvělých vzpomínek a nemůžu se dočkat odstartování letošního ročníku.

Dan

Zdroj foto: FIVB

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy