FIVB systém turnajů 2.část

FIVB systém turnajů 2.část

Tereza Příhodová - středa, 28. dubna 2021

Beach volejbal

V minulém článku jsme si podrobně rozebrali systém FIVB Beach Volleyball World Tour. Jelikož to zdaleka není jediná série turnajů, seznámíme se dnes s těmi ostatními. Čeká nás tedy shrnutí FIVB World Tour Finals, FIVB Beach Volleyball World Championships a něco málo k ostatním turnajům, které pořádá Mezinárodní volejbalová federace.

FIVB World Tour Finals

Tento turnaj je přímým pokračováním FIVB Beach Volleyball World Tour a je považován za završení beachvolejbalové sezóny. Poprvé se konal v roce 2015 ve Spojených státech amerických. Je určen pouze pro 10 nejlepších týmů podle světového žebříčku a nekoná se před ním kvalifikace. Nejvíce bodů získávají hráči na již zmíněných WT turnajích, kde tedy bojují nejen o medaile, ale také o možnost zúčastnit se tohoto turnaje. Systém hry je dvoufázový. V první fázi jsou týmy rozděleny do 2 skupin, kde hrají všichni proti všem. Ve druhé fázi jsou výherci ze skupin rovnou nasazení do semifinále, zatímco 2. a 3. tým je nasazen do čtvrtfinále. 2. a 3. dvojice se mezi sebou navzájem utkají o to, kdo bude hrát dále s vítězem jedné ze skupin. Dále pokračování play off známe. Prize money pro vítěze celého turnaje činí 400 000 dolarů, což je v přepočtu okolo 8,5 milionů korun.

FIVB Beach Volleyball World Championships

Dalším velice slavným turnajem je světový šampionát, který se poprvé konal v roce 1997 v Los Angeles. Narozdíl od všech předchozích turnajů je určen až pro 48 párů. Systém je ovšem podobný. V první fázi spolu hrají vždy 4 týmy ve 12 skupinách, ze kterých vypadává poslední dvojice a vítěz je naopak nasazen do druhého kola pavouka. Tím se původních 48 dvojic eliminuje na 32, a ty mezi sebou soutěží v play off. Nejsou zde žádné opravy, a proto se tým, který prohraje, s turnajem loučí. Vítězství na FIVB Beach Volleyball World Championship je považováno za nejvyšší ocenění v mezinárodním beachvolejbalu. Prize money za první místo činí 500 000 dolarů, což je přes 10 milion korun. 

FIVB Beach Volleyball Age Group World Championships

Mimo již zmíněné soutěže pořádané Mezinárodní volejbalovou federací, existují ještě další. Tyto turnaje jsou obdobou výše popsaného šampionátu. Změna je pouze v omezení věkových kategorií, a to do 19 let (U19) a do 21 let (U21). Pro obě kategorie platí stejný herní i bodový systém. Hlavní soutěž je určena pro 32 párů, které se mezi sebou utkají nejdříve v 8 skupinách po 4 týmech a následně nejlepších 24 dvojic soutěží v play off. Systém pavouka je stejný, jako v ostatních FIVB turnajích. Při nedostatku bodů pro účast v hlavní soutěži je možná kvalifikace, která se pořádá pro 24 párů. Vítěz šampionátu získává 100 b. a rozdíly mezi dalšími umístěními činí 10 b. Tyto body se však nezapočítávají do žebříčku věkově neomezených kategorií. Př.: Pokud tým vyhraje šampionát do 21 let a získá 100 b., v tabulce mezi ostatními hráči, kteří hrají WT turnaje má 0 b. Také prize money u obou kategorií chybí.

Zdroj: FIVB

Foto: fivb.com

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy