FIVB systém turnajů

FIVB systém turnajů

Tereza Příhodová - úterý, 20. dubna 2021

Beach volejbal

Každý z nás se určitě někdy zamyslel nad tím, jakým způsobem probíhají turnaje světové série. Kdo turnaje pořádá? Kde se konají? Jakým způsobem hráči postupují z jednoho turnaje do druhého? Pojďme se na to společně podívat.

Organizátorem soutěží světového beachvolejbalu je Mezinárodní volejbalová federace neboli FIVB. Kromě beachvolejbalu má na starost také šestkový volejbal a snowvolejbal. Co se týče soutěží v plážovém volejbalu, existují věkově omezené turnaje stejné jako naše republikové. Dále je nyní známá Beach Volleyball World Tour, která se dělí na 5 jednotlivých úrovní. Po ní následuje Beach Volleyball World Tour Finals, a nakonec Beach Volleyball World Championships. Dnes si tedy podrobně rozebereme Beach Volleyball World Tour (WT).

Beach Volleyball World Tour

Jedná se o turnaje světové série, které se konají ve městech napříč celým světem. Jak je již výše zmíněno, existuje 5 různých úrovní, které se od sebe liší především bodově. Systém hry je však stejný. První fází jsou zápasy ve skupinách – podle nasazení 1. vs. 4. a 2. vs. 3. Výherci z jednoho zápasu nastoupí proti výhercům z druhého, a to samé platí i pro poražené. Tím vznikne konečné pořadí skupiny. První dvojice je nasazená hned do druhého kola play off, druhé a třetí dvojici se losuje soupeř z jiné skupiny. Ti se spolu utkají v prvním kole. Poslední dvojice s tímto turnajem končí. Počet zápasů v pavoukovi se liší turnaj od turnaje.

WT 1*, tedy nejnižší z pěti kategorií, je určena pouze pro 16 párů. Začíná se ve 4 skupinách po 4 týmech. Za předpokladu, že poslední dvojice ze skupiny v turnaji končí, postupuje do play off 12 párů, z nichž 4 jsou rovnou nasazeni do druhého kola, tedy do čtvrtfinále. V tuto chvíli už turnaj probíhá jako každý jiný. Vítěz postupuje do dalšího kola a poražený se s turnajem loučí.

WT 2* je určena pro 24 párů. Začíná se tedy v 6 skupinách po 4 týmech a do play off jich postupuje 20. Tento systém je opět stejný jako u předchozího turnaje.

WT 3*, WT 4* a WT 5* se účastní v hlavní soutěži 32 dvojic, což znamená rozřazení do 8 skupin po 4 dvojicích. Po eliminaci posledních párů z každé skupiny postupuje do play off 24 párů, z nichž 8 je opět nasazeno do druhého kola.

Důležitým aspektem těchto turnajů je bodování. Jsou 3 možnosti. Pokud má dvojice dostatečný počet bodů, je podle nich rovnou nasazena do turnaje. V případě, že páru nějaké body chybí, může se zúčastnit kvalifikace, která je určena pro stejný počet týmů jako hlavní soutěž. Poslední možností je úplný nedostatek bodů, který dvojici znemožňuje účast na turnaji. S tím souvisí výsledné bodování turnajů. Nejvíce si dvojice mohou polepšit na WT 5*, a to 600 bodů za první místo. Následně se body snižují o 60 bodů. Na WT 4* vítěz získává 400 bodů a rozdíly mezi jednotlivými umístěními činí 40 bodů. WT 3* obohatí vítěze o 300 bodů a hráče pod ním vždy o 30 bodů méně. Prvenství na WT 2* hráči zajistí 200 bodů s odskokem 20 bodů od ostatních, a nakonec WT 1* 100 bodů za první místo s rozdílem 10 bodů mezi dalšími. Aby to nebylo tak snadné, hráčům se na vstup do turnaje neuznávají všechny body, co kdy získali. Započítávají se pouze 4 nejlepší výsledky z posledních 6 turnajů, kterých se hráč zúčastnil během uplynulých 365 dní.

Tyto body jsou dále důležité pro turnaje, jakou jsou Beach Volleyball World Tour Finals či Beach Volleyball World Championships, ale na to se spolu podíváme v příštím článku.

Zdroj: FIVB

Foto: fivb.com

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy