Top 10 sportovních filmů podle Endyho

Top 10 sportovních filmů podle Endyho

Andrej Takáč - čtvrtek, 2. dubna 2020

Aktuality

Všichni teď asi sedíme doma u obrazovek více než obvykle.Abychom i v těchto situacích mohli zůstat více u sportu, rozhodl jsem se vám představit svůj žebříček nejlepších sportovních filmů.

  1. Wimbledon

Když se angličanům v reálu nedaří vyhrát tento domácí turnaj už velké desítky let, tak ve filmu zaskočí Paul Bettany, a třeba to tentokrát vyjde.
Film tenisu předvede sice mnoho a nevalně, ale to není to hlavní, proč se na tento snímek podívat.


  1. Vítězové

Dle mě nejlepší film o sportovní cyklistice a poprvé se nám v žebříčku vyskytuje Kevin Costner v hlavní roli. Jinak se nám tento slavný herec představil v úspěšných snímcích jako Durhamší býci, Hra snů, Velký draft.


  1. Rivalové

Pokud bych měl vybrat zástupce motoristického sportu, bude to vynikající Daniel Brühl jako Niki Lauda. Asi najdete historicky pár dalších sportovních indivualit, které překonali podobně těžké strasti, aby se vrátili na vrchol. Nebyli však zfilmovány vůbec nebo tak dobře.

Z dalších mohu doporučit ještě film V zajetí rychlosti, Senna nebo nový film Le Mans 66.

Mezi ty o trochu horší patří Formule nebo Bouřlivé dny.


  1. Orel Eddie

Máme tu prvního zástupce zimních sportů. Co všechno občas musí sportovec zkousnout, aby dosáhl svých snů, když nemáte moc peněz a svaz za vámi zrovna nestojí. Možná si tak připadáte i v beachvolejbalu, a třeba zrovna vám film ukáže cestu.


  1. Coach Carter a Vítězové a poražení

Pokud chcete nahlédnout do života trenérů, je Coach Carter výjimečným filmem. Herecký velekoncert Samuela L. Jacksona. Al Pacino v druhém zmíněnou filmu o moc nezaostává.

Jinak je to s basketbalem a americkým fotbalem spíše slabší. Na výběr máme u basketu například Space Jam (LeBron točí dvojku), Bílí muži neumější skákat nebo Červené kecky pro pověrčivé sportovce se zajímavým námětem.

U amerického fotbalu se vyplatí mrknout na Vzpomínku na Titány nebo Zrození šampiona


  1. Zelený svět a opět Kevin Costner

Kdybych měl zhodnotit, který ze sportů bývá nejčastěji a nejlépe zfilmován, zvolil bych golf.
Pořád tu máme ceněný Golfový sen, praštěné komedie jako série Caddyshack nebo Rivalové s Adamem Sandlerem.


  1. Zlatý podraz

Nechtěl jsem vynechat aspoň jeden český film, a jelikož jsem z jeho shlédnutí byl strašně nadšený (ale pozor, je to emočně dost drsný film), tak se dostal i poměrně vysoko v celkovém zhodnocení. Oceňuji zde hlavně srovnání se současností a jak se dnes jako sportovci máme oproti ponuré, nejen české, minulosti velmi dobře.

Jinak se těším na Zátopka, který by mohl tuto mou českou jedničku překonat. Podívat se ještě můžete třeba na Fair play, Okresní přebor nebo Klapzubovu XI. Záměrně neuvádím Přes prsty.


  1. Vítězství

Aneb, když máte v týmu Pelého, může do brány klidně i Sylvester Stallone, který má na kontě taky pěknou řádku sportovních filmů. Snímek mimo jiné i s Michaelem Cainem jsem viděl několikrát a vždy si rád pustím zas. Kvůli herecké účasti známého svalovce film rozhodně nezatracujte. Zaslouží si vaši pozornost.

Když je řeč o fotbale, tak ještě můžete zkusit Blafuj jako Backham nebo sérii Goool, ale jsou to slabší tituly.


  1. Kokosy na sněhu

Nejlepší a nestárnoucí zimní sportovní film. John Candy exceluje. Kdo by neznal jamajskej čtyřbob složený ze tří špičkových sprinterů a jednoho komika do počtu.

Hodně jsem do žebříčku zvažoval i několik hokejových filmů. Konkrétně Mystery Aljaška, Young Blooda nebo Nakládačku, ale do těch, co se do žebříčku dostaly, jim přeci jen něco chybí.


  1. Legenda o slavném návratu

Který golfista nebo obecně sportovec by nechtěl za svého rádce a průvodce světem sportovních emocí Willa Smithe. Až na naprosté výjimky je každý sportovní film zaměřen na vnitřní boj hlavní sportovní postavy. Hrdina musí překonat různé překážky pro dosažení svého snu, ale oproti filmům jako je například Přirozený talent (hraje Redford) nebo Hráč (hraje Quaid) je v Legendě o slavném návratu o nějaké kouzlo víc.


Snad vám při dlouhých domácích dnech můj žebříček přijde vhod. Inspiraci pro vaše sportovní kariéry můžete hledat všude a třeba se v některém z mých výběrů i protnete.

Hodně ze zmíněných filmů mám na www.stample.cz skladem a zejméná členům rád zapůjčím zdarma nebo přímo věnuji.

Endy


Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy