České plážové volejbalistky – nejlepší na světě

České plážové volejbalistky – nejlepší na světě

Magdalena Dostálová - úterý, 7. srpna 2018

Aktuality

Historický úspěch českého beachvolejbalu se psal minulý týden ve Vídni na světovém pětihvězdičkovém turnaji Major. Tento turnaj, jeden z nejprestižnějších turnajů na světě, ovládla dvojice Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová. I díky tomuto úspěchu jsou teď světovými jedničkami.

Když tato česká beachvolejbalová dvojka vyhrála celý vídeňský Major, v roce 2018 poslední ze tří celosvětově nejlépe ohodnocených turnajů, zasloužila se o historický výsledek. Barča s Maki navázaly na svou úspěšnou vlnu letošní sezóny. Mimo jiné znamenité výsledky v tomto roce vybojovaly i zlatou medaili v Ostravě, kde se v červnu odehrála čtyřhvězdičková světová série.

Holky se díky svým vynikajícím výkonům a s 5440 body zasloužily (k 6.8.2018) o neuvěřitelné první místo v oficiálním celosvětovém FIVB žebříčku (aktuální pořadí najdete na www.fivb.org). V minulosti se takové umístění ještě žádnému českému týmu nepoštěstilo. Poprvé v historii se tak Česká republika může pyšnit, že má světové jedničky v plážovém volejbale.

Vienna Major

Vítězky vídeňského Majoru musely v uplynulém týdnu bezesporu vzdorovat těm nejtěžším soupeřkám snad ze všech zemí. Protože kdo by nechtěl vyhrát Major v tak krásném městě s tak výjimečnou atmosférou? Maki s Barčou se ve skupině střetly se Slovenkami Štrbová/Dubovcová a s aktuálně třetím nejlepším párem na světě, kterými jsou Brazilky Maria Antonelli/Carol. Nad sousedským týmem Češky zvítězily. Následně ale na brazilskou dvojici ve třetím setu nestačily (zatím!).

Postup z druhého místa ze skupiny vylosoval holkám z Česka do prvního kola play off nejlepší německý tým Laboureur/Sude. V zápase skoro 60 minut dlouhém dokázaly holky ve třetím setu Němky zdolat a oslavovaly tak postup do boje o nejlepších osm týmů turnaje. Oslavy pokračovaly, protože Barča s Maki rozjely vítěznou sérii zápasů 2:0 na sety proti Australankám Clancy/Artacho Del Solar a hned na to proti Američankám Hughes/Summer. A bylo na světě strhující semifinále – s kým jiným, než odveta s Brazilkami Maria Antonelli/Carol! Pomsta byla z pohledu našich holek sladká. Brazilkám bylo vše vráceno a český tým po výhře 2:0 mohl mířit na turnaji úplně nejvýš.

Začal boj o kovy nejcennější. Ve finálovém zápase se opět setkaly barvy Brazílie a České republiky, tentokrát Češkám vzdoroval na druhé polovině hřiště tým Barbara/Fernanda. Vývoj finále byl vcelku dramatický. Po prvním, ne úplně zdařeném setu (10:21) se Maki s Barčou, jako by vyměněné, dokázaly zvednout. Díky své bojovnosti, a to jak po fyzické, tak po psychické stránce, v následujících dvou setech (21:16, 15:12) Brazilky přemohly. Staly se tak mistryněmi.

M. Slukové a B. Hermannové gratulujeme ke zlaté medaili a k světovému prvenství. 

Foto: at.beachmajorseries.com

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy