Zajímavosti z finálového turnaje mistrovství republiky Slovenska

Zajímavosti z finálového turnaje mistrovství republiky Slovenska

Andrej Takáč - středa, 14. srpna 2013

Beach volejbal ve světě

Náhodou jsem se uplynulý víkend jako divák přichomýtl v Košicích k MR. Dodávám, že o propagaci beachvolejbalu se Slováci umějí postarat.   

10. a 11. 8 se u obchodního centra Aupark v Košicích hrálo na jednom kurtu přímo v centru města o další z titulů MSR. Sešla se celá slovenská špička včetně elitní ženské dvojice ze světové série Dubovcová, Nestarcová. Ti poněkud zvláštně uzavřeli své účinkování na Grand Slamu v Berlíně ten samý týden, kdy byly skrečovány všechny tři utkání v jejich základní skupině. S podivem ale bylo, že dvě z těchto utkání byly ukončeny v jejich neprospěch pro žaludeční potíže jedné z hráček a poslední utkání následující hrací den (to už byly v pořádku) v jejich prospěch, kdy jim skrečovala, opět pro zranění, americká známá dvojice Kessy, Ross.


Dubovcova, Nestarcova ale stejně skončily ve své skupině poslední, což jim pro tentokrát asi tolik nevadilo vzhledem k plnohodnotnému náhradnímu programu v Košicích.
Organizátoři tohoto podniku využili situace, kdy jsou Košice nazvány pro letošek evropským hlavním městem kultury, a mohli tak pro tuto akci načerpat nějaké dotační eura. Využili je postavením slušně velkých tribun na náměstí u obchodního centra, kde chtěli představit tento, i na Slovensku se rozvíjející, sport široké veřejnosti. To mělo poloviční úspěch. Poloviční proto, že se jim tribuny zcela zaplnit nepodařilo, ačkoli veřejnost lákali úspěšně. Rozdávaly se energetické nápoje, o timeoutech na kurty naběhly roztleskávačky, za které se Slováci stydět jako češi za ty na pražské světovce rozhodně nemuseli (posoudit můžete dle fotek pod článkem). Byl dokonce pokus zchladit stříkacími pistolkami plněné studenou vodou publikum, ale to se nesetkalo s kladným ohlasem obecenstva. Na to užívat se beach show si musí Slováci ještě zvyknout.


Ta polovička, která organizátorům chyběla, je v chybějící plážové amatérské základně hrajících volejbalistů. V Košicích není žádný větší (rozuměj aspoň tří-kurtový) beach areál nebo nějaký klub, který by zastřešoval dostatečný počet případných fanoušků, kteří by akci přišli sledovat jako zapálení a beachem světaznalý odborníci. Takže zatímco na pražských světovkách jsou základem podobných akcí plážoví volejbalisté, kteří strhnou i zbytek publika k pořádnému prožití zápasů, něco podobného na Slovensku zatím chybí. Zájem to napravit a vybudovat něco podobného už však existuje a je v chodu.
Nyní trochu k samotnému turnaji. Hrálo se v každé kategorii o 1000 euro. Do finálové akce se z každé kategorie vešla jen dvanáctka párů, což je oproti ČR další změna (my hrajeme na 16 dvojic) a hrálo se na 2 prohry. Pro nás nejzajímavějším účastníkem byl Olivel Čizmazia (bratr Karolíny Čizmaziové, členky PBT a hráčky našich turnajů), který nakonec skončil čtvrtý.


Přes i drobné ztráty setů nakonec Dubovcová, Nestarcová dokázaly potvrdit svou pověst a ovládly tento turnaj, kdy ve finále 2:0 (21:9, 21:16) trošku rozdrtily velké překvapení turnaje (jak by neodolal dodat speaker akce) Jurenkovou, Krškovou, u nichž je druhé místo obrovským výsledkem.


V mužích tentokrát zvítězila zkušenost veteránů Petera Vargy (36 let) a Richarda Nemece (41 let), který zdolali Jána Namešanského a Michala Hovorku a to v poměru 2:0 (21:17, 21:16). Richard Nemec následně ukončil kariéru. Více si můžete přečíst v článku zde: http://www.svf.sk/Default.aspx?CatID=667&NewsID=7949

Závěrem dodám, že je škoda, že něco podobného v ČR letos chybí. Rád bych se zašel podívat na něco podobného jako byla akce cca před deseti lety na pražském Václavském náměstí, kde tehdy na exhibici Michal Palinek proháněl tři zahraniční páry ze světové elity.


 

http://static.beachservice.cz/articles

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy