Rozhovor: Bobb a Dumi o uplynulé sezoně i turnaji MEVZA v Pelhřimově

Rozhovor: Bobb a Dumi o uplynulé sezoně i turnaji MEVZA v Pelhřimově

Petra Šarešová - pátek, 20. listopadu 2015

Rozhovory

Bobb Kufa s Honzou Dumkem za sebou mají sezonu jak na houpačce. Skvělé výsledky se střídaly se zraněními a ponurejšími výkony. Zeptali jsme se kluků, jak sezonu hodnotí, co v těchto dnech dělají i proč by se podle nich měli fanoušci beachvolejbalu přijet podívat na halové mistrovství střední Evropy v Pelhřimově.

Beachvolejbalová sezona je za námi. Jak  byste ji zhodnotili?

Bobb: Sezona mohla být rozhodně lepší. Je možné, že se na ní projevilo taky mé měsíční zranění, kdy jsme vypadli ze hry a cirkusu FIVB, takže jsme se postupně propadali žebříčkem. Zaměřili jsme se na turnaje menšího mezinárodního významu, kde se nám naopak docela dařilo.

Honza: V sezoně jsme oba měli zranění. Dohromady nás to stálo více než šest týdnů sezony, což je hodně. Velmi slušně jsme reprezentovali na Evropských hrách a také na CEV Masters turnaji v Jurmale. Na obou turnajích jsme skončili devátí. Jako úspěch považuji vítězství v kontinentálním poháru a třetí místo v Linzi. Ve světové sérii se nám nepodařilo ani jednou postoupit do hlavní soutěže, což je zklamání. V ČR jsme vyhráli jeden český pohár, super cup a druhé místo na mistrovství. Což by se dalo asi hodnotit jako úspěch, ale prohrané finále, kde jsme měli i matchball, to mrzí hodně a ještě asi chvíli bude.

Je něco, co se podle vás mohlo povést lépe?

Bobb: Rozhodně ano. Ale to je podle mě vždy, protože kdyby nebylo co zlepšovat a dělat lépe, nemělo by to cenu a můžete skončit. Nic konkrétního nemám na mysli, jednoduše je potřeba zlepšit se postupně ve všech týmových i individuálních činnostech.

Honza: Myslím si, že se neměla stát ta zranění. A pak finále mistrovství ČR se mohlo povést lépe. A vlastně už celou sezonu jsme začali trochu smolně na turnaji v Číně. Hráli jsme velmi dobrý zápas proti Brazilcům, zápas o postup do hlavní soutěže a nedotáhli jsme ho do vítězného konce.

Co považujete za největší úspěchy?

Bobb: Vysoko si cením vítězství na domácím Super cupu v Praze a v rakouském Wolfurtu. Dobrý turnaj jsme odehráli též na Masters v Jurmale.

Honza: Vítězství v kontinentálním poháru. Společně s týmem Hadrava-Kubala jsme jako Česká republika vyhráli turnaj v rakouském Badenu. Hráli jsme rozhodující zápas proti dobrému soupeři na jejich domácím hřišti a podařilo se nám vyhrát, to byla velká euforie. Vítězství v Super cupu v Praze a taky vyhraný turnaj nejvyšší tamní série v rakouském Wolfurtu. Turnajová vítězství potěší nejvíce.

Už nemusíte létat z turnaje na turnaj. Co v těchto dnech děláte?

Bobb: Sedím především u počítače a dělám věci do školy, které mi kvůli sezoně utekly. Občas si zajdu do divadla, ale jinak spíše užívám klidný podzim.

Honza: Já se zrovna zotavuji z nemoci a chystám se na přípravu na MEVZA turnaj v Pelhřimově. Jinak se věnuji práci na úseku beachvolejbalu na svazu.

V létě, kdy většina lidí jezdí na dovolené, hrajete. Chystáte se někam?

Bobb: Myslím si, že letos si dovolenou nezasloužím. Dovolená by měla být za odměnu, ne plánovaná činnost, se kterou člověk počítá jako se samozřejmou. Takže já říkám ne, letos ne. Nehledě na to, že za léto si užijeme cestování dost, takže netřeba si zase balit kufry. Leč v balení už jsem profík.

Honza: Na zimní dovolenou se chystám po Vánocích do tyrolského Kitzbuhelu. Letní dovolená je v rámci turnajů. Plánoval jsem zůstat o pár dní déle v JAR po posledním turnaji světové série, ale ten byl nakonec zrušen.

Jaké jsou vaše plány v příštích měsících?

Bobb: Odehrát turnaj v Pelhřimově a pak si sednout nad dalším plánem, co dál. Začínám se poohlížet i po zaměstnání, protože zjišťuji, že nejen sportem živ je člověk.

Honza: První turnaje by měly být v Brazílii už od ledna, takže tam chci být připravený. A dál bude vrcholem sezony finále kontinentálního poháru v norském Stavangeru v druhé půlce června, tam se bude hrát o místo v Riu. V Norsku chci bojovat o OH pro Českou republiku.

Blíží se halové mistrovství střední Evropy v Pelhřimově. Jaké jsou vaše cíle?

Bobb: Zahrát si dobrý turnaj. Přijede velmi silná a početná rakouská sestava, do toho Izrael. Ano, i Izrael je ve střední Evropě (úsměv). Bude to podobné jako v Linzi na MEVZE, tam každý z hlavní soutěže mohl skončit první až poslední. My skončili třetí, takže laťka je velmi vysoko. Na obhajobu si netroufám věřit.

Honza: V létě jsme byli třetí, konkurence bude dost podobná. Takže cílem jsou zase stupně vítězů.

Proč by se do Pelhřimova měli fanoušci přijet podívat?

Bobb: Protože Pelhřimov je opravdu pěkný areál s moderním zázemím i unikátní halou. Protože se povedlo sehnat velmi kvalitního zahraničního DJe a moderátora, takže to, co jsem zde v létě několikrát kritizoval, že v Česku chybí, se konečně otočilo. Přijede moderátor, který moderoval i legendární Klagenfurt. Je to mladý nadšený borec a přesně takové tenhle sport potřebuje. Takže můžete očekávat skvělou show i výkony. Je to opravdu to nejlepší ze střední Evropy.

Honza: Bude to nádherný turnaj. Jak vím od organizátora, Vládi Kozlera, připravuje se tam velká show pro diváky. Budou tam ty nejlepší týmy, které beach hrají ve středoevropském regionu profesionálně. A kromě mužských týmů tam budou i ženy Sluková s Hermannovou, vítězky FIVB Antalya Openu. Takže důvodů, proč přijet, je opravdu hodně.

Foto: Facebook Kufa & Dumek - Pro Beach Czech Team

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy