Continental Cup: Jízdenka na olympiádu do Rio de Janiera

Continental Cup: Jízdenka na olympiádu do Rio de Janiera

Petra Šarešová - pátek, 13. listopadu 2015

Beach volejbal ve světě

Už je rozhodnuto. Finálové kolo Continental Cupu se uskuteční v norské kolébce plážového volejbalu, a to ve Stavangeru. Turnaj se uskuteční od 22. do 26. června 2016. Vítěz pro svoji zemi získá místo na olympiádě v Riu.

Continental Cup se hraje podobně jako tenisový Davis Cup či Fed Cup. Za zemi nastupují dva týmy. V případě stavu 1:1 na zápasy se hraje takzvaný golden match, ve kterém může každá země libovolně nakombinovat svůj tým. Stejně jako při tenisových týmových soutěžích, i zde je povoleno koučování.

Do soutěže, která započala v lednu 2014, přihlásilo své týmy 44 mezinárodních federací. Za dva roky se hrály čtyři kola soutěže, které daly dohromady finálovou šestnácku v mužské i ženské kategorii. Do finálového 5. kola se tak dostali vítězové osmi skupin z 3. kola a první dva týmy ze čtyř skupin 4. kola soutěže. Cestu českých týmů najdete zde - ženy, muži.

Mužské týmy:
Česká republika, Norsko, Španělsko, Itálie, Německo, Polsko, Nizozemí, Turecko (všichni z 3. kola), Francie, Rakousko, Lotyšsko, Rusko, Řecko, Švýcarsko, Belgie, Estonsko (ze 4. kola)

Ženské týmy:
Rakousko, Rusko, Španělsko, Itálie, Německo, Česká republika, Nizozemí, Švýcarsko (z 3. kola), Belgie, Litva, Švědsko, Francie, Finsko, Řecko, Polsko, Slovensko (ze 4. kola)

Finálový turnaj Continental Cupu se odehraje až po uzavření kvalifikace na OH, kdy bude jasné, které týmy se do Ria kvalifikovaly. V případě, že se z jedné země v mužské či ženské kategorii kvalifikovaly dva týmy, nemůže se daná země finálového kola Continental Cupu již zúčastnit. Je tak velká pravděpodobnost, že některé týmy ještě před turnajem vypadnou, u mužů třeba Polsko, Itálie nebo Německo.

V případě, že se z jedné země kvalifikuje na olympiádu jeden tým, federace se může turnaje zúčastnit, ale už ve Stavangeru nesmí postavit dvojici, která má na OH místo jisté.

O pořádání finále Continental Cupu se hlásila i Česká republika. Nejen z důvodu uspořádání velké beachvolejbalové akce, která by nadchla všechny fanoušky, ale i proto, že domácí země má nasazení číslo 1 a tím i lepší výchozí postavení.

Do finálového (evropského) kola soutěže nastoupí šestnáct dvojic, které budou hrát pavouka systémem K.O. Vítěz turnaje postoupí rovnou na olympiádu, druzí a třetí budou mít ještě jednu šanci poprat se o jízdenku do Ria, a to ve finálovém světovém kole. Z něho postoupí oba finalisté.

Foto: CEV

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy