Rozhovor: Jak se Kačky z Levitas staly partenerem Beach Service Tour

Rozhovor: Jak se Kačky z Levitas staly partenerem Beach Service Tour

Petra Šarešová - úterý, 10. listopadu 2015

Rozhovory

Kateřina Průchová a Kateřina Hošková jsou fyzioterapeutky, které si otevřely vlastní praxi Levitas. A právě tyto dvě milé dámy, které mnozí znají z našich turnajů, se stávají partnerem Beach Service Tour. Nejlepší mužské a ženské páry čtvrtletí si tak budou moci dopřát jejich procedury. Na naše dotazy za obě odpovídala Katka Průchová.

Předně bychom byli moc rádi, kdybyste se nám krátce představily. Co vás vedlo k tomu zařídit si soukromou praxi?

Již při studiích jsme obě pracovaly v soukromé fyzioterapeutické ambulanci, kde jsme se seznámily. Obě jsme perfekcionistky, takže nám brzy došlo, že obě máme neustálou potřebu na sobě pracovat, prohlubovat naše dovednosti a pracovně se zdokonalovat. Jelikož sdílíme podobnou filosofii, spojit se dohromady v soukromém sektoru se nám zdálo jako ideální nápad.

Co je pro Levitas charakteristické?

Snažily jsme se vybudovat útulné prostředí s kvalitním fyzioterapeutickým vybavením. Každému klientovi se věnujeme s maximálním možným nasazením tak, aby terapie byla co nejkvalitnější. Specializujeme se především na funkční poruchy pohybového aparátu, což je obrovská množina diagnóz. Patří mezi ně například každodenní potíže, jako jsou bolesti zad a kloubů, úponové bolesti a mnoho jiných.

Čím vás naše Beach Service Tour zaujala, že jste se rozhodly stát jejím partnerem?

Obecně plážovému volejbalu fandím už jen z toho hlediska, že jsem sama tomuto sportu vášnivě propadla. Obě se ale rozhodně shodneme na tom, že i z našeho fyzioterapeutického pohledu je to skvělý sport, rozvíjející celkovou pohybovou koordinaci. Na Beach Service Tour se nám líbí časté a pravidelné pořádání turnajů a skvělá organizace. Každý turnaj garantuje minimálně čtyři nijak nezkrácené zápasy, většinou to bývá i více, s čímž se jinde většinou nesetkáte. Výborná myšlenka je celoroční předplatné Tour, která hráče motivuje zúčastnit se co nejvíce turnajů za minimální startovné. Takto budou zejména mladí hráči sbírat rychle zkušenosti a mohou tento sport posunout výrazně dopředu.

Nejlepší ženské a mužské dvojice čtvrtletního hodnocení od vás dostanou ceny. Fyzioterapii a kineziotape asi většina zná. Jinak tomu bude u kineziologického rozboru. Proč by se měli hráči snažit vyhrát zrovna tuto cenu?

Kineziologický rozbor lze chápat jako vyšetření pohybového aparátu. Toto vyšetření je velmi prospěšné úplně pro kohokoliv. Nikdo nejsme dokonalí a kromě našich silných stránek musíme znát i své slabiny, abychom se mohli nadále zlepšovat. Naše tělo je schopno vydržet poměrně velkou zátěž. Bolest se nemusí zpočátku projevovat a varovat nás tak dopředu před možností vzniku přetížení nebo zranění, která plynou z nevhodných pohybových stereotypů. Hráči plážového volejbalu si často stěžují na bolesti ramene nebo zad, ale těmto přetížením se dá předcházet kvalitní diagnostikou a kompenzačními cvičeními dané odborníkem.

Spousta lidí trpí profesní deformací. Stává se vám, že při turnajích sledujete ostatní a říkáte si, kdo jaké bude mít zdravotní potíže?

Rozhodně trpíme profesní deformací, to ani jinak nejde. Z pozorování držení těla a pohybového chování se dá vyčíst velmi mnoho a je to i naše forma získávání zkušeností a praxe. Takže ano, sledujeme při turnajích pohyby ostatních. Tipujeme si, kdo za námi přijde, že ho bolí rameno, koleno, nebo záda a on většinou opravdu dříve nebo později přijde. Samozřejmě nesledujeme jen hráče při turnajích, sledujeme lidi na ulici, v metru, v bazénu, prostě všude.

Staráte se samy nějak výjimečně o svoje tělo, nebo u vás platí, že kovářova kobyla...?

Chtěly bychom k sobě chodit na vzájemnou fyzioterapii pravidelně, ale z důvodů naší pracovní vytíženosti nám to nevyšlo snad ani jednou. V ordinaci to občas vypadá na SOS minutové rychlo fyzio ve stylu "křupni mě tam a tam, já si to pak dozacvičím" (smích). Naštěstí moc dobře víme, jak se o sebe starat samy a také se staráme. Snažíme se nebýt v rozporu s tím, co pacienty učíme a co samy děláme.

Jaký doplňkový sport je vhodný k beachvolejbalu? Vy samy děláte ještě něco jiného?

Volejbal obecně patří mezi sporty, kde tělo není zatěžováno zcela symetricky. Je proto vhodné mít v záloze jinou pohybovou aktivitu. Obě chodíme například běhat, plavat nebo si posilujeme potřebné partie. Je velmi přínosné dopřát tělu rozmanitost pohybu. Je to na každém, hlavně když je z pohybu požitek.

Doporučily byste nějaké jednoduché cvičení, které zabere pár minut a obecně prospěje komukoliv ke zdravějšímu držení těla?

Toto je asi jedna z nejméně oblíbených otázek pro většinu fyzioterapeutů (smích). Fyzioterapeut by měl pohlížet především na kvalitu provedeného cviku. Bohužel lidé stále cvičí svaly, nikoliv prožitek z pohybu. Máme v záloze velké množství kompenzačních cviků, ale pokud nebudou provedeny kvalitně a s uvědomením, nebudou efektivní. Proto naše doporučení je při cvičení, ať už děláte cokoliv, důkladně vnímat své tělo. Velmi zjednodušeně, když si protahujete sval, protahujte si sval a nepřemýšlejte nad něčím jiným.

Víme, že studuješ i jógu. Jak moc silné vidíš propojení těla a mysli?

Tělo a mysl od sebe nelze rozdělovat, měli bychom usilovat o jejich jednotu. Studium jógy pro mě bylo přínosné především pro získání vlastního prožitku z pohybu, pro prohloubení vnímání vlastního těla. To je nesmírně vzácná zkušenost, která mnohým z nás často chybí. Rozhodně pociťuji, že čím lépe dokážu pohyb procítit sama na sobě, tím lépe ho dokážu předat mým pacientům. Co se týče samotných jógových pozic, ráda je využívám, ale dbám velký důraz na správné nastavení těla a opory.

Mohou se členové těšit i na další výhody plynoucí ze spolupráce Levitas s Beach Service?

Členové klubu Beach Service u nás mají slevu dvacet procent na individuální fyzioterapii. Dále jako minulý rok mám v plánu jet s Beach Service na jaře na soustředění do Itálie, kde povedu kompenzační tréninky. Jsme více než otevřené konzultovat s trenéry jednotlivé hráče nebo vhodná kompenzační cvičení. Dalším spolupracím se rozhodně nebráníme, bude záležet na dohodě s klubem.


Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy