AVP rozdávala ceny nejlepším americkým beachvolejbalistům roku 2015

AVP rozdávala ceny nejlepším americkým beachvolejbalistům roku 2015

Petra Šarešová - čtvrtek, 5. listopadu 2015

Beach volejbal ve světě

Rok 2015 ještě neskončil, AVP (Association of Volleyball Professionals) i přesto minulý týden ocenila nejlepší hráče této sezóny. Zajímá tě, kdo se stal nejlepším blokařem, útočníkem nebo nejužitečnějším hráčem?

AVP zažila další úspěšný rok. Hráči se mohli zúčasnit sedmi turnajů a následného mistrovství. Poprvé se plážový volejbal dostal až na newyorský Manhattan a po delší pauze také do New Orleans, Seattlu a Chicaga. Stovky fanoušků sledovaly výkony na místě a statisíce u televizních obrazovek NBC.

AVP ocenila jak beachvolejbalové veterány, tak nováčky, kteří pomohli zvýšit úroveň soutěže a přivést k plážovému volejbalu spousty fanoušků po celé zemi.

Ceny byly uděleny na základě statistiky, hlasů hráčů a bodů získaných v průběhu sezóny. V kategoriích nejlepší blokař, bránící hráč a útočník bylo dle statistiky nominováno 10 hráčů. Vítěze si zvolili sami AVP hráči. Pět mužských a devět ženských beachvlejbalistů bylo nominováno na objev roku.

Vítěze kategorií nejužitečnější hráč a nejvíce se zlepšující hráč vybrali AVP sportovci prostřednictvím hlasování. V kategorii tým roku byly nominované páry na základě bodů získaných v sezóně. Vítěze i tady vybrali AVP hráči sami. Jak je vidět, Američané si nepotrpí jen na statistiky, ale také na pocity samotných hráčů.

Ocenění získal i oficiální DJ tour "DJ Roueche" za uplynulých 12 let.

Nejlepší blokař

Stejně jako v roce 2008 a 2009 vyhrál v mužské kategorii Phil Dalhausser. Není divu, když dokázal ve 43 zápasech získat 91 bloků. Mezi ženami dominovala Jenny Kropp, která se vrátila na tour po dvouleté mateřské pauze, na níž byla s dvojčaty.

Nejlépe podávající

První sezóna na tour dopadla pro Robbieho Page skvěle. V 64 zápasech zvládl svým o dost zkušenějším kolegům nadělit 66 es. Mezi ženami vévodila podání už podruhé za sebou April Ross, který nasázela 76 es.

Nejlépe bránící hráč

Defenzivní schopnosti Johna Mayera dovedli jeho tým k vítězství v Seattlu a několika finálovým účastem. S 387 zákroky byl nejlepší mezi muži. Vítězkou ženské kategorie se stala Kendra Van Zwieten, která dokázala své soupeřky ubránit 484krát v této sezóně.

Nejlépe útočící hráč

Nejvyšší plážový volejbalista celé tour Ryan Doherty z 817 útoků poslal na stranu soupeřů 511 vítězných úder a jen 99krát chyboval. Mezi ženami vyhrála veteránka a olympionička Nicole Branagh. Nicole v letošní sezóně dokázala z 995 útoků na stranu protihráček umístit 529 úderů a udělala jen 108 chyb..

Nejvíce se zlepšující hráč

AVP hráči obdarovali touto cenou Billyho Kolinskeho, pro něhož to byla teprve třetí sezóna na tour a teprve první rok po boku nového týmového kolegy Caseyho Jenningse. Už druhou cenu získala Kendra Van Zwieten. Ta na tour působí už od roku 2006, do letošního roku se jí však nepovedlo lepší než sedmé místo. Od jara se přitom dostala pětkrát na stupně vítězů.

Objev roku

Mezi chlapy byl zvolen nováčkem roku Taylor Crabb, mezi ženami Betsi Metter Flint. Betsi ve své první sezóně na tour dokázala zvítězit na turnaji v Cincinnati.

Nejužitečnější hráč

Mezi muži zvítězil John Mayer (také nejlépe bránící hráč), který v 82 zápasech dokázal dát 43 es, 387 obranných zákroků a 476 vítězných úderů. Mezi ženami kralovala stříbrná olympijská medailistka April Ross (také nejlépe podávající hráčka). April vyhrála 11 z 12 akcí (více se jich nezúčastnila) v posledních dvou sezonách.

Tým roku

John Hyden a Tri Bourne spolu hrají od roku 2013. Letos dokázali vyhrát dva turnaje a na všech ostatních, jichž se účastnili, neskončili hůře než třetí. Zaslouženě tak vyhráli kategorii tým roku. Nicole Branagh a Jenny Kropp se spojily teprve na začátku této sezóny a dobře udělaly. Nejlépe útočící hráčka a nejlepší blokařka spolu vytvořily nejlepší tým.


Foto: AVP

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy