Markét s Bárou si ze světovky z Turecka vezou zlato!

Markét s Bárou si ze světovky z Turecka vezou zlato!

Petra Šarešová - pondělí, 26. října 2015

Beach volejbal ve světě

V tureckém letovisku Antalya se od 20. do 25. října konal další turnaj světové série FIVB. Do hry se zapojilo hned sedm českých párů. Velkou radost fanouškům plážového volejbalu udělaly Markéta Sluková s Barborou Hermannovou, které dokázaly i přes Markétino zranění získat zlaté medaile.

Turnaj v Turecku nebyl jen o tom, kdo má více sil a třeba i štěstí, ale také, kdo se nejlépe popere s nepříznivým počasím. V některé dny bylo krásně slunečno, jindy museli hráči a hráčky bojovat nejen se svými soupeři, ale i s ukrutným větrem a přeháňkami.

Markét s Bárou byly bezkonkurenčně nejlepší

Do ženského turnaje se přihlásily čtyři ženské páry. Karolína Řeháčková s Magdalenou Dostálovou vypadly v kvalifikaci, když v tibereaku podlehly slovenským hráčkám Šipošová/Behúnová (16:21, 21:13, 13:15). Své tiebreakové prokletí nedokázaly zlomit ani Martina Jakubšová s Dianou Žolnerčíkovou, které nestačily na Ukrajinky Davidova/Shchypkova (23:21, 16:21, 12:15).

V hlavní soutěži se objevily Markéta Sluková s Bárou Hermannovou a držitelky divoké karty Martina Bonnerová s Vendulou Haragovou. České týmy byly nalosovány do stejné skupiny, přičemž se utkaly hned v prvním zápase. Z vítězství se radovaly Markéta s Bárou. "První zápas proti českým holkám jsme zvládly dobře hlavně v hlavě. Konfrontace to nebyla příjemná, ale to proti českým týmům nikdy není," řekla nám k zápasu Markéta.

Vendula s Martinou, pro něž to byl první společný turnaj, dokázaly vzít set nasazeným čtyřkám, Švýcarkám Forrer/Vergé-Dépré (17:21, 21:18, 10:15). V boji o postup ze skupiny nestačily na Američanky Dicello/Vanzwieten a s turnajem se rozloučily na děleném 25. místě.

Markéta s Bárou zahájily svoji senzační jízdu hned ve skupině. S velkým přehledem porazily české, americké a švýcarské soupeřky a postoupily z prvního místa rovnou do osmifinále. V něm snadno přehrály ruské duo Moiseeva/Barsuk. Následovaly dva napjaté zápasy, v nichž české hráčky vyhrály nejnižším možným rozdílem až v tiebreaku. Nejdříve ve čtvrtfinále přehrály další ruské protivnice Abalakina/Syrtseva, v semifinále pak výbornou americkou dvojicí Kessy/Day. Finálový zápas byl po celou dobu v režii Báry a Markéty. Zdolaly favorizovaný italský pár Menegatti/Orsi Toth jednoznačně 2:0 na sety a mohly se radovat ze zlatých medailí.

Po stopách českých hráčů

Turnaje se zúčastnily tři mužské dvojice - Martin David s Tomášem Váňou, Bobb Kufa s Honzou Dumkem a David Kufa s Davidem Lencem. Nejdále to dotáhli Lenc s Kufou, kteří se probojovali z country quoty (přes Váňu s Davidem) a kvalifikace až do hlavní soutěže. V ní se jim podařilo potrápit nasazené jedničky, Lotyše Aleksandrse Samoilovse a Janise Smedinse (15:21, 23:21, 8:15). V zápase o postup ze skupiny chyběl jen kousíček. S dánským párem Kildegaard/Abell prohráli ve třetím setu o dva body (21:18, 22:24, 14:16).

Bobb Kufa s Honzou Dumkem rozjeli kvalifikaci na jedničku, když v prvním kole s velkým přehledem porazili jihoafrickou dvojici Williams/Stemmet (21:12, 21:13). Druhý zápas byl úplně jiný. "Formu nám asi spláchla bouřka před zápasem," zhodnotil jej Bobb Kufa. Čeští reprezentanti nestačili na lotyšský tým Tocs/Finsters (14:21, 19:21) a turnaj museli opustit.

Zlaté medaile vybojovali Italové Ranghieri/Carambula, na druhém místě skončili Mexičani Virgen/Ontiveros a bronz si z Turecka odvezli Lotyši Plavins/Regza.


Umístění českých párů:

Ženy:
1. místo  - Markéta Sluková a Bára Hermannová
25. místo - Martina Bonnerová a Vendula Haragová
33. místo - Martina Jakubšová a Diana Žolnerčíková
41. místo - Karolína Řeháčková a Magdalena Dostálová

Muži:
25. místo - David Kufa a David Lenc
33. místo - Bobb Kufa a Jan Dumek
57. místo - Tomáš Váňa a Martin David

Foto: FIVB

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy