Grand slamu na californské Long Beach kralovaly brazilské páry

Grand slamu na californské Long Beach kralovaly brazilské páry

Petra Šarešová - úterý, 25. srpna 2015

Beach volejbal ve světě

Mekka všech plážových volejbalistů, Long Beach v Californii, hostila od 18. do 23. srpna další kolo grand slamu FIVB tour. Ženskému i mužskému turnaji dominovaly brazilké páry, které ve finálových duelech porazily americké dvojice. Čeští reprezentanti Markéta Sluková s Barborou Hermannovou a Ondřej Hromádko s Tomášem Salavou nepostoupili z kvalifikace.

Muži: Vyhrát čtyřikrát za sebou? Žádný problém

Fanoušci, kteří se v neděli dostavili na plný TrueCar Court byli svědky události často nevídané. V přímém přenosu mohli sledovat čtvrté vítězství v řadě Brazilců Alisona Cerrutiho a Bruna Oscara Schmidta. Po mistrovství světa v Nizozemí, švýcarském Gstaadu a japonské Yokohamě ovládli i turnaj v USA. Cestu k vítězství však neměli snadnou. Semifinálové a finálové dny přinesly napínavé zápasy. Zatímco si v semifinále Alison s Brunem Schmidtem relativně snadno poradili s nizozemským párem Brouwer/Meeuwsen (21:18, 21:17), jejich budoucí soupeři, Američané Nick Lucena a Phil Dalhausser, zdolali španělskou dvojici Herera/Gavira v tiebreaku.

Také zápasy o zlato a bronz nabídly pořádné drama. Nejdříve se po špatném prvním setu (9:21) dokázali Španělé oklepat a zápas ve strhujícím tiebreaku dotáhnout do vítezného konce. Poté skončilo finálové klání nejkratším možných rozdílem (15:13 ve třetím setu), přičemž brazilská dvojice zlikvidovala náskok soupeřů 9:6 a zápas otočila. Kvalifikace se zúčastnil i jeden český pár - Ondřej Hromádko a Tomáš Salava. Ten nestačil na brazilský tým Álvaro Filho/Vitor Felipe.

Ženy: Markétě Slukové a Barboře Hermannové první světovka nevyšla

Stejně jako v mužské části, dominovaly ženskému turnaji Brazilky, a to Larrisa s Talitou. Ty v letošní sezóně získaly už čtvrtou zlatou medaili, když ve finále californského turnaje porazily americké duo April Ross/Kerri Walsh Jennings. Bronz vybojovaly Němky Laura Ludwig a Kira Walkenhorst proti rakouskému páru Louise Bawden/Taliqua Clancy.

České zraky mířily na nově vzniklý pár, Markétu Slukovou s Barborou Hermannovou. Těm jejich první společný turnaj světové série nevyšel podle představ. V prvním kole hladce porazily Kanaďanky Whitaker/MacTavish (21:10, 21:16), ve druhém kole ale nestačily na americkou dvojici Carico/Summer (22:24, 16:21) a s turnajem se rozloučily. V kvalifikaci navíc skončily i další výborné ženské páry jako rakouské duo Schwaiger S./Hansel, Brazilky Lima/Fernanda či Finky Lahti/Lehtonen. Následovat bude grand slam v polském Olštýnu (25.-30. srpna), kde se znovu představí Maki s Bárou. Další zastávkou FIVB pak bude i "test" pro olympijské hry v Riu, OPEN probíhající od 2. do 6. září, kdy se bude o medaile bojovat na světoznámé pláži Copacabana.

Foto FIVB.


Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy