Vitória Open

Vitória Open

Martina Hrabová - úterý, 22. března 2016

Beach volejbal ve světě

Třetí společný turnaj této sezóny je za námi. V brazilském městě Vitória se od 15.3. do 20.3. bojovalo o další zlatou medaili. Hráči se snažili získat další velmi potřebné body do žebříčku, které jim tak pomohou při nominaci na letošní olympijské hry v Rio de Janeiru. Do turnaje bylo vloženo 150 000 amerických dolarů.

Náš český pár Hermannová a Sluková nemusel tentokrát nastoupit do úterní kvalifikace. Jako 25. nasazený tým svůj první zápas zahájily v hlavní soutěži ve středeční dopoledne. Jejich prvními soupeřkami byly Španělky, Elsa a Liliana, které byly v tabulce na 12. místě. Výsledek zápasu skončil vítězně pro Markét s Bárou 2:1 (21-12, 19-21, 15-11). Druhý zápas ve skupině už nedopadl tak dobře. Ještě ve stejný den si proti našemu týmu zahrály páté nasazené Němky, Borger a Büthe. Po půl hodinovém utkání německý pár vyhrál 2:0 (21-18, 21-19).
Ve čtvrtek se holkám dařilo opět skvěle. Proti Američankám Hochevar a Fopma vyhrály 2:1 (19-21, 21-19, 15-9). Tím ukončily skupinové zápasy. K vůli menšímu počtu vyhraných setů ve skupině oproti Němkám postoupily z druhého místa a dostaly se do prvního vyřazovacího kola.
Zápasy v prvním a druhém vyřazovacím kole se hrály během pátečního dne. Na náš český tým nastoupily Kanaďanky, Humana-Paredes a Pischke. Výsledek zápasu skončil 0:2 (21-23, 18-21). "Po dnešním nepřesvědčivém výkonu proti Kanadě jsme prohrály 0:2, další šanci už v play-off nemáme a tak se s turnajem loučíme," komentují Markét s Barčou po turnaji.
Pro ostatní hráče ale turnaj pokračoval. Nejlepší pánská čtyřka se skládala ze dvou italských párů Nicolai a Lupo, Ranghieri a Carambula, jednoho nizozemského páru Brouwer a Meeuwsen a brazilského páru Alison a Bruno Schmidt.
O třetí místo si mezi sebou zahráli Ranghieri a Carambula proti Brouwer a Meeuwsen. Zápas skončil 0:2 (18-21, 15-21) pro Nizozemce. Ti si tímto vydobyli již druhý bronz v letošní sezóně. První získali před týdnem na Grand Slam v Rio de Janeiru. Dnes si za výhru odvezli 6 000 amerických dolarů. Svým umístěním se dostali do popředí žebříčku, který je letos tolik důležitý pro kvalifikaci na olympijské hry v Rio de Janeiro 2016. Italové Ranghieri a Carambula za své bramborové místo dostali 4 500 amerických dolarů a v žebříčku jsou na 11. místě. 
Své osmé zlato vybojovali z celkově 24 společných startů domácí Brazilci Alison a Bruno Schmidt. Šest medailí za sebou vyhráli na konci minulé sezóny kromě říjnového Open v Rio kde skončili na čtvrtém místě. Proti italskému páru Nicolai a Lupo v neděli vyhráli 2:0 (21-13, 21-18). Se soupeřem se Alison a Bruno setkali již dvakrát a to v roce 2014. Nejprve v Číně, tam zvítězili Italové a poté na australském písku, kde vyhráli Brazilci.
Celkově to byl pro Brazilce skvělý den. Kromě mužské kategorie se na domácí půdě dařilo také ženám. Pár Larissa a Talita běhěm 39 minut porazily ve finále americké vítězky minulého kola Grand Slamu v Rio do Janeiro Ross a Jennings 2:0 (22-20, 21-19). "Postupovaly jsme krok za krokem," prohlásila po utkání Larissa. Pro holky to rozhodně není jediné zlato. I když ve Vitórii získaly první medaili letošní sezóny, v roce 2015 se jim povedlo vyhrát sedm z deseti turnajů. V neděli si domů odvezly 10 000 amerických dolarů a jejich protihráčky Ross s Jennings 8 000 amerických dolarů.
O třetí místo si zahrál australský pár Bawden a Clancy proti německým hráčkám Holtwick a Semmler. Zápas skončil 1:2 pro Němky (22-20, 17-21, 11-15). Němky patří mezi páry, co už mají něco nahráno. Jsou spolu od roku 2006 a mají za sebou společných 104 zápasů. To z nich dělá pátý ženský pár, který společně uhrál tolik světových turnajů.
Další pokračování letošní FIVB World Tour bude Open čtvrtého až osmého dubna ve městě Doha, ve státě Katar. Turnaj bude jen pro muže. Obě kategorie se setkají až v Číně ve městě Xiamen 12.-17. dubna. Mezi páry bude i naše česká dvojice Hermannová a Sluková. Holkám určitě budeme držet palce. 

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy