Rio de Janeiro má svého vítěze

Rio de Janeiro má svého vítěze

Martina Hrabová - středa, 16. března 2016

Beach volejbal ve světě

Nedělní finálové zápasy zakončily první Grand Slam ve městě Rio de Janeiro. Turnaj byl velice  napínavý. Každý tým se snažil ze všech sil získat část z celkové výhry. Ta rozhodně nebyla malá, činila 800000 amerických dolarů a 2160 bodů. Tribuny byly plné brazilských fanoušků, kteří podporovali své domácí týmy, jak nejlépe uměli. Na soupeře měli připravené "tleskačky" a často  se ozývalo i bučení. 

Celý turnaj značně ovládly polské týmy. Do soutěže byl nasazený jeden ženský pár ve složení Kinga Kolosinska a Monika Brzosték a dva mužské páry: Grzegorz Fijalek s Mariuszem Prudelem a Bartosz Losiak s Piotrem Kantorem. Na brazilské pláži Copacabana bylo Polsko jako ryba ve vodě. Poprvé v historii se všechny tři páry dostaly do semifinále. A ne jen to. 

Kolosinská s Brzostékovou bojovaly proti Kerri Walsh a April Ross o první místo. Zápas ale neměl moc dlouhého trvání. I když Kerri Walsh byla před pár měsíci na operaci ramene, která ohrozila její kariéru, s Polkami neměla veliké problémy.

Po půl hodině hraní byl znám vítěz:

Walsh s Ross vyhrály 0-2 (15-21, 13-21) a tím se tak staly šampiónkami celého turnaje Američanky.

O třetí místo proti sobě hrály Švýcarky Isabelle Forrer s Amouk Vergé-Dépré a Němky Karla Borger s Brittou Büthe. Zápas skončil 1-2 (18-21, 21-18, 10-15) a svou první bronzovou medaili si z Grand Slamu domů odvezly Němky.  

V mužské kategorii si o první místo zahrál Losiak s Kantorem a brazilský pár Pedro Solberg s Evandrem. Muži se ve finále setkali už dřív a to na norské půdě ve městě Stavanger. Tam vyhráli Brazilci 2:0. V neděli se ale zadařilo Polákům a Brazilce porazili 2-0 (21-19, 21-18). "Dnešek, tato chvíle, je velice významná pro polský beach volejbal," řekl Losiak po skončení utkání. 

O třetí místo se poprali Nizozemci Brouwer a Meeuwsen proti Fijalekovu s Prudelem. Zápas skončil 2-1 (19-21, 21-19, 20-18) pro Nizozemce. 

Vítěz turnaje v Riu získal 43 000 amerických dolarů a 800 bodů do žebříčku.  

Náš český pár Sluková s Hermannovou začal Grand Slam již 8. března úterní kvalifikací. Dívky vyhrály nad Italkami a Ruskami dvakrát 2:0 a do hlavní soutěže byly nasazené jako 26. pár. V prvním kole bohužel Maki s Bárou nezvládly zápas proti kanadskému páru Broder a Valjas 1:2 (21-17, 18-21, 12-15) a odváží si tak 17. místo. Tým se v Riu de Janeiru udržel čtyři dny a vyhrál devět ze čtrnácti setů, což je velký úspěch v takové konkurenci.

World Tour se z Rio de Janeiro přemisťuje do dalšího brazilského města Vitória. Město leží severně ve státu Espírito Santo. Jde o poslední zastávku v Brazílii před olympiádou 2016 v Rio de Janeiru. Do Openu je vloženo 150000 amerických dolarů. Turnaj začne úterní kvalifikací a zúčastní se ho i Sluková s Hermannovou. Tak budeme držet palce.

Foto: FIVB

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy