Dívčí Big Shock! Mistrovství republiky U20 – 6. – 7. 7. 2013 - Střešovice

Dívčí Big Shock! Mistrovství republiky U20 – 6. – 7. 7. 2013 - Střešovice

Jarda Pešťák - úterý, 9. července 2013

 V sobotu 6. 7. v 9:00 bylo v pražských Střešovicích zahájeno Big Shock! Mistrovství republiky U20 v beachvolejbale dívek narozených 1.1.1994 a mladších. 

 V sobotu 6. 7. v 9:00 bylo zahájeno Big Shock! Mistrovství republiky U20 v beachvolejbale dívek narozených 1.1.1994 a mladších. Systémem turnaje byl pavouk na dvě prohry pro 16 párů a úvodní kola byla rozehrána na třech kurtech, následně se pokračovalo na dvou hřištích. První den se odehrálo 24 zápasů, z kterých postoupilo 6 párů do neděle a divákům se ukázaly i domácí hráčky Prague beach teamu Eliška Malá, Veronika Vraná a Nicole Dostálová, která postoupila dále.

 
Druhý hrací den Big Shock! Mistrovství republiky U20  přivítalo všechny skoro jasné nebe, příjemné teploty a svěží větřík. Zápasy o postup do semifinále začaly přesně v 9:00. V zápase číslo 25 se utkaly Markéta Bendíková, Magdalena Dostálová a Gabriela Gergelyová, Kristýna Adamčíková, v souběžně hraném zápase číslo 26 dvojice Šárka Dostálová, Věra Janderová proti Nicole Dostálová, Nora Havlínová. Obě utkání měla společný jednoznačný průběh a do prvního semifinále z něho postoupily Markéta Bendíková, Magdalena Dostálová, kde soupeřkám Anně Fauové a Anně Komárkové vrátily prohru z prvního hracího dne a zvítězily 2:0 (11,14). Druhou postupující semifinalistkou byla domácí Nicole Dostálová hrající s Norou Havlínovou, bohužel postup do finále se jim nepovedl a podlehly favoritkám Třešňákové, Pilátové 0:2 (-4,-12).
 
Souboj o třetí místo byl zahájen zhruba v 11h a poražené semifinalistky si chtěly spravit chuť a odvézt si alespoň bronzovou medaili. Z vítězství se radovaly Aničky Fauová a Komárková, které vyhrály 2:0 (15,16).
 
Finálový zápas mezi jedničkami a dvojkami byl nejkvalitnějším utkáním mistrovství. Přestože Markéta a Magdaléna měly možnosti pro zdramatizování utkání, Bára a Hanka udržely náskok několika málo bodů, koncovky obou setů si pohlídaly a dotáhly zápas po setech 21:18, 21:18 do vítězného konce. Zlaté medaile si odnesla reprezentační dvojice Barbora Pilátová, Hana Třešňáková, druhé místo obsadila dvojice Markéta Bendíková, Magdalena Dostálová a třetí skončily Anna Fauová, Anna Komárková.
 
Poslední dva zápasy o medaile byly řízeny dvěma rozhodčími. Na turnaj byli delegování celkem tři rozhodčí Dušan Rychlý (hlavní rozhodčí), Martin Šauer a Jan Tvrz. Všem děkujeme za řízení zápasů a hladkému průběhu turnaje. Za oba hrací dny se přišlo podívat cca 100 diváků většinou z řad rodičů a přátel.
 
Závěrem přidávám krátký rozhovor s beachvolejbalovým reprezentačním trenérem mládeže Ondřejem Vlčkem:
Jak se Ti turnaj líbil?
1)Turnaj se mi samozřejmě líbil a to moc, byl jsem se v sobotu na odpoledne podívat i v Pňově, takže mohu porovnávat, kluci měli více vyrovnaná utkání, ovšem atmosféra byla lepší na Střešovicích, dle mého subjektivního názoru. Je ovšem nutné zmínit, že pokud v Pňově hrála jedna ze dvou domácích dvojic, tak to byl slušný "kotel". 
  
Překvapila Tě nějaká dvojice?
2)V dívkách mě svou bojovností velmi překvapila dvojice Kotlasová, Písková, která málem zdolala v prvním kole nakonec čtvrtý pár - Dostálová, Havlínová.
Stejně tak je pro mě příjemným překvapením bronzové umístění Komárkové s Fauovou, které se v uplynulých juniorských turnajích příliš nedařilo.
Zklamáním je pro mě, že Válková nehrála s Bendíkovou (tak jak spolu hrály v kvalifikaci na MS U21 v Umagu), ale s Forejtovou, což ji stálo dobré umístění.
 
Spoustu hráček bude pokračovat i příští rok v juniorské kategorii, máme se na co těšit?
3)Příští rok by měly juniorské turnaje opustit hráči jako Perušič, Váňa, Trojan, Pihera, atd. Ale velká většina mladých nadějí jako je Třešňáková, Pilátová, Džavoronok, Hadrava, Beneš, Licek a další mladí hráči (žáci) jako Čermák, Adamčíková, již zmíněné Kotlasová s Pískovou .... v juniorech zůstávají, takže se máme na co těšit.
 
Jaké jsou Tvoje reprezentační plány a kam se chystáš s mladými nadějemi?
4)Každý týden, vždy od úterý do pátku teď máme reprezentační soustředění s širším reprezentačním beachvolejbalovým výběrem do 18 let. Uplynulý týden byl kemp právě ve Střešovicích, tento týden bude v Ostravě. Já se jako trenér VT v Ostravě nezúčastním, protože letím spolu s Džavoronokem st. na MS U19 do Porta, kde budou naši vlast reprezentovat shodou okolností vítězové MČR U20, tedy Džavoronok D. s Hadravou M. a Třešňáková s Pilátovou.
 
Slovo závěrem z Tvého pohledu.
5)Letos musím říci, že se o turnaje začal někdo "starat". Tvoří se zde lepší spolupráce beach vs. šestkové kluby, to umožňuje startovat v turnajích více hráčkám a hráčům, především těch mladších.  Do mužských a ženských kategorií se vrátily prize money a to přineslo comeback několika mnoha dobrých párů, které chtějí, aby jim alespoň náklady na cestování a nocleh byly proplaceny, což se z vyhraných peněz aktuálně děje. Díky Super Cupu jsme mohli vidět na českém písku a v českém turnaji i dvojice, které objíždějí světovou sérii nebo byly na OH v Londýně, což je podle mě při neuspořádání světové série na Štvanici příjemná vzpruha.
 
Výsledky zde a na ČVS
 
 
    
Fotograf: Svatopluk Kraus 
 

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy