Evropské a světové turnaje v plážovém volejbalu

Evropské a světové turnaje v plážovém volejbalu

Petr Tlustý - čtvrtek, 25. června 2015

Turnaje

Existují dvě základní organizace, CEV a FIVB, které zajišťují beach volejbalistům turnaje po celém světě. Jak si mohou atleti na tak krásném sportu, jako je plážový volejbal, vydělat a poznat svět? Jak se mohou kvalifikovat na olympiádu?

Evropské turnaje, které již tradičně pořádá Evropská volejbalová konfederace (CEV), se skládají z takzvaných Under age turnajů, Satelitů, Mistrovství Evropy a nyní také Kontinentálního poháru. Každé soutěže se může účastnit od 16 do 32 týmů, což záleží vždy na propozicích daného turnaje.

Turnajů "Under age" se účastní sportovci ve věku od 18 do 22 let a dále se věkově dělí dle typu turnaje – U18, U20 a U22. Na těchto soutěžích se bojuje o body do CEV a FIVB žebříčku, nikoli však o prize money (peněžní výhra). Pro výherce čeká až 80 bodů v žebříčku na pár.

"Satelity" jsou menší turnaje, ve kterých se soutěží jak o body do mezinárodního beach volejbalového žebříčku, tak i o prize money, které činí dohromady 15 000 euro. Vítězný pár má tudíž nárok na 280 bodů v žebříčku a výhru 1 650 euro.

"Masters" turnaje jsou obdoby Satelitů s tím rozdílem, že prize money je vyšší (celkově 25 000 euro) a lze se jimi kvalifikovat na ME. V samotném finále ME peněžní výhra podstatně převyšuje ostatní evropské turnaje. Z celkových 200 000 euro se výherní pár může těšit na 20 000 euro a navíc na 500 bodů do světového žebříčku.

Kontinentální pohár se liší od ostatních turnajů tím, že se hraje tři roky a první 3 výherci se kvalifikují na letní olympijské hry v roce 2016. Každý rok se hraje jedna část, přičemž samotné semifinále a finále se bude hrát v roce 2016.

Světové turnaje, konající se po záštitou FIVB, jsou rozděleny na Grandslamy a Openy zakončené finálem Světové tour, Major series a konečně také Mistrovství světa. Hraje se o výrazně vyšší prize money, než jak tomu je u turnajů pořádaných CEV. Tento rok je celkové prize money neuvěřitelných 9,3 milionů dolarů.

V "Open" turnajích se hraje o 150 000 dolarů, přičemž vítěznému páru připadne 11 000 dolarů. V každém z Grandslamů a Major series se bojuje o celkových 800 000 dolarů. Vítěz z těchto turnajů si odnese úctyhodných 57 000 dolarů.

Mistrovství světa je největší beach volejbalová akce na světě. Sportovce z celého světa láká prize money v hodnotě 1 milionu dolarů. Pro vítěze tohoto šampionátu čeká krásná výhra 60 000 dolarů.

Ve finále Světové tour se soutěží o celkově menší peněžní výhru, která činí 500 000 dolarů. Jelikož se však tohoto finále účastní pouze 10 týmů, cena pro vítěze je opravdu vysoká. Činí neuvěřitelných 100 000 dolarů.


Zdroje: http://www.fivb.com/

                  http://www.cev.lu/

Foto:

http://www.volleywood.net/wp-content/uploads/2013/07/FIVB-Beach-Volleyball-World-Championships.jpg


Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy