Realizace zbrusu nového areálu pro plážový fotbal v Praze je v plném proudu

Realizace zbrusu nového areálu pro plážový fotbal v Praze je v plném proudu

Adam Mašek - pondělí, 23. března 2015

Plážový fotbal

S předsedou asociace plážového fotbalu Janem Dámcem jsme si povídali o nově vznikajícím beach fotbalovém areálu, který bude teprve druhým areálem pro plážový fotbal v ČR. Jan Dámec se věnuje tomuto sportu od roku 2008 a v roce 2010 se stal, jak už bylo řečeno, předsedou jeho asociace. Jak se zatím pere s tímto jistě nelehkým úkolem, si můžete přečíst v našem rozhovoru.

1) Jaký byl hlavní důvod začít s tímto projektem?

Hlavním důvodem je chybějící hřiště pro plážový fotbal v celé ČR. Jediné hřiště, které splňuje parametry je na pražské Ladronce a to je velmi málo. Pro rozvoj plážového fotbalu a dalších sportů, které potřebují větší pískové hřiště než je volejbalový kurt, je tento krok nutný.  

2) V jaké fázi realizace se nyní nacházíte, popřípadě jaký je největší problém nebo komplikace?

Podařilo se najít vhodnou lokalitu, která se pro výstavbu plážového areálu skvěle hodí.

3) Kde se bude areál nacházet?

Areál by se měl nacházet ve Velké Chuchli. Ale zatím je to pouze v našich představách a plánech. Pokud vše dobře dopadne a podaří se nám areál zprovoznit, tak bude patřit k opravdu krásným areálům.

4) Jak těžké bylo sehnat sponzory nebo lidi, se kterými do toho půjdete?

Tak tato otázka je v tuto dobu skvěle načasovaná. Sponzory, partnery, investory, přesně tyto lidi a firmy sháníme, aby areál mohl vůbec vzniknout. Je nám jasné, že bude výstavba rozdělena na několik etap, ale i tak by v létě mohl být areál připravený pro první zápasy a akce. Výhodou je, že se nyní nic v areálu nenachází, takže můžeme vymýšlet mnoho zajímavých nápadů, které můžeme realizovat. Vedle názvu areálu pro hlavního partnera, je k dispozici také mnoho reklamních ploch.

5) Co je vaším cílem, jak byste chtěl, aby areál vypadal a fungoval?

Cílem je připravit do budoucna národní stadion a tréninkové centrum, které bude přístupné jak reprezentacím, mládeži a veřejnosti. Pořádat zde mezinárodní akce, mistrovství republiky a různé volnočasové aktivity spojené s plážovými sporty každý týden. Může se to zdát troufalé myslet na „Národní stadion“, ale dle zkušeností z reprezentačních akcí v Evropě se stadiony staví pro max. 2000 lidí. A málokdo si umí představit, jaká atmosféra je uvnitř stadionu, když se naplní. A reálně si můžeme říci, že více lidí na tyto sporty nechodí, když to není zrovna světová či evropská liga. Současně při takových akcích je nutné mít i druhé hřiště, kde se hrají další zápasy.


6) Kdy by měl být areál hotov a začít fungovat naplno?


Když se vše podaří a získáme partnery, pak bychom rádi otevřeli již toto léto.

7) Je toto první beachfotbalový areál a kolik jich je například v okolních státech?

Jak jsem již uvedl, jeden je na pražské Ladronce. Všechny ostatní akce se konají na beach volejbalových kurtech, které se přestavují a to je mnohdy více než komplikované. Proto se budeme snažit myslet i na toto a připravit areál tak, aby byl mobilní a lehce přestavitelný pro různé druhy sportů. V okolních státech, kde mají moře je jich samozřejmě mnoho. A paradoxně je jich hodně i ve vnitrozemí, kde je plážový fotbal populární, především pak ve Švýcarsku. Zde se využívá různých míst a měst, kam se naveze písek jen pro danou akci. U nás podobné akce na náměstích také najdeme, např. v Uherském Hradišti při Slováckém létu nebo v Náchodě, ale to je málo. Samozřejmě je to především o financích což v zahraničí tolik neřeší, ale věříme, že těchto akcí bude i v ČR postupně více a dostaneme se do většiny regionů. Každopádně areál bude také sloužit všem, kteří mají zájem jakýkoliv plážový sport organizovat a nemají kde. Sám jsem si tím prošel od začátku, a proto z vlastní zkušenosti chci pomoci. Ti, kteří mají zájem spolupracovat a plážové sporty rozšiřovat do podvědomí veřejnosti, moc fandím. A že plážových sportů se hodně prezentuje i u nás, bohužel však jen při jednorázových akcí. Důvod je stále stejný a to že nejsou hřiště, kde by se dalo hrát. Týká se to nejen fotbalu, ale i rugby, házené či frisbee.

8) Jak moc je momentálně plážový fotbal oblíbený u nás a jak velký má potenciál?

V tomto roce jsme připravili zcela nový koncept, kdy chceme přilákat více lidí k plážovému fotbalu a věříme, že se nám to podaří – pokud má někdo zájem může navštívit www.plazovakopana.cz, kde vše najde. Otevřeli jsme prostor nejen pro hráče, kteří mohou využít kempů reprezentace a upozornit tak na své umění, ale i semináře. Ty se připravují pro trenéry, rozhodčí, manažery či obchodní zástupce a je to vstupenka do velkého plážového fotbalu. U některých trenérů či týmů velkého fotbalu je stále zakořeněno, že se hráči zraní. Ale je to naopak, díky písku se noha může pohybovat lépe a kolena, kotníky nedostávají až tak zabrat. Přeci jen můžeme čas od času vidět v médiích slavné fotbalisty, jak na písku rehabilitují. Když k tomu přidáme zlepšování obratnosti, koordinace pohybu, výbušnosti a citu pro míč, tak osobně lepší přípravu neznám. Dlouhodobé běhání je celkem ubíjející a tady se navíc zažije i zábava, díky různému odskoku balónu a nevyzpytatelným střelám. Plážovým fotbalistou se stal např. Jan Koller, který ve svých 40 letech oblékl opět národní dres a i toto léto se určitě objeví opět na hřišti. Všichni tak mají možnost si proti němu zahrát v některém ze zápasů Superligy či Českého poháru.

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy