Turnaj Fort Lauderdale Major v rukou Brazilců

Turnaj Fort Lauderdale Major v rukou Brazilců

Tereza Knížková - úterý, 14. února 2017

Beach volejbal ve světě

Po beachvolejbalových prázdninách se vracíme s pravidelným zpravodajstvím i my. Také v sezoně 2017 pro vás budeme rádi sledovat, co se odehrálo v Česku i zahraničí, popřípadě co která dvojice chystá v blízké budoucnosti. Pro začátek se podívejme na první turnaj letošní sezony světového okruhu FIVB, který započal na americké půdě.

Návrat na pláže po olympijské sezoně se uskutečnil ve floridském Fort Lauderdale turnajem série Swatch Major Series. Podle hráčů se organizátorům podařilo uspořádat velmi zdařilou akci, která – i kvůli silnému větru – přinesla mnoho zajímavých utkání a zvratů. Turnaje se navíc zúčastnily i některé nově postavené dvojice. Také čeští fanoušci byli plni očekávání, několik nadějí na kvalitní umístění jsme totiž měli jak na straně žen, tak mužů.

Mladá krev proti zkušenostem

Z českých dvojic si s větrem nejlépe poradil tým Kristýny Kolocové a Michaly Kvapilové, které vybojovaly dělené páté místo. Jejich cestu turnajem zastavily rozdílem 21:13 a 21:14 Američanky Brooke Sweat a Summer Ross, které nakonec skončily v turnaji čtvrté. Druhý nejlepší výsledek z české výpravy získaly Markéta Sluková s Barborou Hermannovou, které skončily po třísetovém zápase s Brazilkami Josi Alves a Lili Maestrini 17:21, 21:19 a 14:16 a umístily se tak na 9. místě. Z druhého kvalifikačního kola bohužel nepostoupila Karolína Řeháčková s Magdalenou Dostálovou, které podlehly Barbaře Seixas s Fernandou Alves z Brazílie 21:13, 21:14. Pro úplnost dodejme, že floridského turnaje se za Česko zúčastnily také Eliška Gálová se Sárou Olivovou, které ovšem musely turnaj ukončit v 1. kole kvalifikace kvůli zranění. 

Brazilské páry (a nejen v ženské části turnaje) si s podmínkami prvního turnaje sezony poradily nejlépe. Obě finále byla totiž čistě brazilská. U žen o zlato bojovala dvojice Larissa Franca a Talita Antunes. Ty přešly v semifinále přes domácí Summer Ross a Brooke Sweat rozdílem 21:16, 21:16. Proti nim se postavila nová dvojice Agatha Bednarczuk s Eduardou „Duda“ Santos (věkový rozdíl mezi hráčkami je 15 let, v napínavém čtvrtfinále vyřadily ze soutěže domácí jedničky Kerri Walsh a April Ross). Agatha s Dudou v semifinále ve třech setech porazily německý tým Julia Sude a Chantal Laboureur (24:26, 21:18, 15:11). Zlatou medaili si nakonec odvezly zkušenější Talita s Larissou, které nad druhou brazilskou dvojicí uhrály celkem s přehledem 21:15 a 21:18 (na jednu z výměn se můžete podívat zde). Třetí místo putuje do Německa – Laboureur se Sude porazily Američanky S. Ross-Sweat dvakrát 21:14.

USA vs. BRA

Také v mužské části turnaje se už po semifinálových bojích ze dvou nejcennějších  medailí mohli radovat Brazilci (krátký sestřih z videí najdete zde). A to i přesto, že ve čtvrtfinále vypadla brazilská jednička Alison s Bruno Schmidtem porážkou s Američany Nickem Lucenou a Hilem Dalhausserem. Ti ovšem v semifinále nezopakovali svou výhru a podlehli mladé brazilské dvojici Evandro-Andre Loyola 16:21 a 19:21. Také v druhém americko-brazilském finále bylo celkem brzo rozhodnuto ve prospěch Brazilců, když nově složený tým Álvaro Filho a Saymon Barbosa poslal do boje o bronz rozdílem 21:16 a 21:9 domácí Johna Hydena a Ryana Dohertyho.

Poslední jmenovaní nestačili ani na své krajany Dalhaussera s Lucenou a porážkou 21:14, 13:21 a 10:15 jim pomohli k získání prvního letošního bronzu. Finálový souboj mezi Brazilci nakonec proběhl celkem jasně, a to vítězstvím Álvara Filha s Saymonem Barbosou 21:15, 21:17.

Také mezi muži měla Česká republika zastoupení. Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem ale bohužel v druhém kole kvalifikace těsně nestačili na Němce Alexandera Walkenhorsta a Kaye Matysika (23:25, 21:19).

Výsledky (muži):

1. Álvaro Filho/Saymon Barbosa
2. Evandro/Andre Loyola
3. Phil Dalhausser/Nick Lucena
4. John Hyden/Ryan Doherty
33. Ondřej Perušič/David Schweiner

Výsledky (ženy):

1. Larissa/Talita
2. Agatha/Eduarda
3. Laboureur/Sude
4. Sweat/Ross S.
5. Kolocová/Kvapilová
9. Sluková/Hermannová
33. Řeháčková/Dostálová 

Zdroje: www.fivb.org, www.us.swatchmajorseries.com
Fotografie: www.fivb.org

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy