Mistry světa jsou Brazilci a Němky, Češky bojovaly statečně o čtvrtfinále

Mistry světa jsou Brazilci a Němky, Češky bojovaly statečně o čtvrtfinále

Tereza Knížková - neděle, 6. srpna 2017

Beach volejbal ve světě

Pro Českou republiku to byl velmi kvalitně rozehraný turnaj. Do Vídně, dějiště letošního mistrovství světa v plážovém volejbale, se navíc sjelo spoustu českých fanoušků, takže motivace byla o to větší. Nakonec jsou z toho dvě dělená devátá místa.

Michala Kvapilová s Kristýnou Hoidarovou Kolocovou i Barbora Hermannová s Markétou Slukovou Nausch odstartovaly vídeňské mistrovství perfektně. Obě dvojice postoupily do prvního vyřazovacího kola soutěže z prvního místa ve skupině. Bára s Markétou dokonce bez ztráty jediného setu, Míša s Kristýnou „potrénovaly“ ve třech tie-breacích.

I tak ale los ani jednomu z českých týmů nepřiřadil žádné lehké soupeřky. Markéta s Bárou šly hned na brazilské hvězdy a světové trojky Aghatu a Dudu. Napínavý zápas, který sledovali jak čeští fanoušci ve Vídni, tak také díky online přenosům fandové doma v Česku, nakonec dopadl lépe pro naši dvojici. Sluková Nausch s Hermannovou zvítězily nad Brazilkami 21:16, 19:21 a 16:14. Tím se posunuly do osmifinále, kde v neméně napínavém zápase v obrovském horku podlehly Američankám April Ross a Lauren Fendrick ve třech setech 21:19, 21:23 a 9:15. Ross s Fendrick si nakonec z Vídně odvezly stříbro, ale o tom až za chvíli.

Míša s Kristýnou nastoupily v prvním kole na Holanďanky Marleen van Iersel a Manon Nummerdor-Flier (manželku Reindera Nummerdora), které porazily celkem rychle a s přehledem 21:12 a 21:17. V dalším kole se statečně potýkaly také s týmem z USA, a to s mladší sestrou April Ross Summer a Brook Sweat Youngquist. Pátý nasazený tým turnaje porazil Češky ve třech setech (21:17, 20:22 a 12:15) a ukončil tak pro ně turnaj na devátém místě.

Laura s Kirou berou třetí cenné zlato

Jak už jsme zmínili, druhé místo nakonec patřilo Američankám April Ross a Lauren Fendrick, které nedokázaly ve třech setech (19:21, 21:13, 15:9) porazit úřadující královny plážového sportu Lauru Ludwig a Kiru Walkenhorst. Ty mají zlatý titul jak z brazilských olympijských her tak z loňského finále světového okruhu v Torontu. Laura s Kirou si za vítězství rozdělily 60 tisíc amerických dolarů, Američanky 45 tisíc. Němky se navíc staly prvními Evropankami, které získaly titul beachvolejbalových mistryň světa po 11 letech, během kterých šampionát pořádá FIVB. V předchozích letech to dokázaly pětkrát Brazilky, čtyřikrát Američanky a jednou Čína.

Bronz získaly nejvýše nasazené hráčky turnaje, Brazilky Talita Antunes a Larissa Franca. Ty v semifinále vyřadily právě Ludwig s Walkenhorst. Talita a Larissa se poté v zápase o třetí místo utkaly s Kanaďankami Melissou Humana-Paredes a Sarah Pavan. Brazilky vyhrály zápas rozdílem 21:12, 16:21 a 18:16 a získaly tak prize-money 35 tisíc dolarů. Kanaďankám náleží cena v hodnotě 28 tisíc.

Nejmladší mistr světa

Také mezi muži bojovalo o titul mistrů světa 48 párů, soutěžilo se o stejně vysoké prize-money. A po sedmé v historii turnaje si zlato domů odvezli Brazilci. Před více než deseti tisíci fanoušky si v neděli nakonec na nejvyšší bednu stoupli Evandro Goncalves a Andre Loyola. Chvíli před tím se jim totiž ve finále podařilo porazit zkušené a domácí Rakušany Clemense Dopplera a Alexandra Horsta těsným rozdílem 23:21 a 22:20. Evandro s Loyolou spolu přitom startovali teprve na osmém turnaji FIVB a první místo z Vídně je zároveň také jejich první společnou zlatou medailí. Andre Loyola se navíc stal nejmladším držitelem titulu beachového šampiona, je mu „pouhých“ 22 let.

Evandro s Loyolou postoupili do vyřazovacích bojů z prvního místa ve skupině, i přes prohru v tie-breaku s mexickou dvojicí Ontiveros/Virgen. V pavouku pak vyřadili nejprve dva lotyšské páry – nejprve Plavinše s Regzou a poté v osmifinále Smedinše se Samoilovsem. Ve čtvrtfinále se utkali s Kanaďany Chaimem Schalkem a Benem Saxtonem, přes které přešli do celkem hladkého semifinále s Holanďany Maartenem van Garderenem a Christianem Varenhorstem. S těmi se o třetí místo utkali Rusové Viacheslav Krasilnikov a Nikita Liamin. Holandské držitelé divoké karty pořadatele turnaje porazili Rusové v obou setech rozdílem 21:17.

Zdroj: www.fivb.org
Fotografie: www.beachvienna.com

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy