Světová série se přesunula do Íránu

Světová série se přesunula do Íránu

Tereza Knížková - úterý, 21. února 2017

Beach volejbal ve světě

O tom, že plážový volejbal je opravdu světovým sportem, svědčí i uplynulý turnaj Světové série FIVB, který se konal od minulého čtvrtka na ostrově Kish v Perském zálivu. Íránský turnaj byl druhou akcí beachového kalendáře tohoto roku a opět se neobešel bez české účasti.

Tříhvězdičkový turnaj (o nově zavedené stupnici hodnocení turnajů jsme psali zde) byl uspořádán pouze pro mužské páry, celkem se ho v rámci hlavní soutěže zúčastnilo 32 týmů. Z nich měl každý jen jednu šanci na postup, turnaj byl totiž uspořádán systémem na jednu prohru. Stejný systém bude uplatňován na všech FIVB turnajích, které jsou označeny jednou až čtyřmi hvězdami. Pouze pětihvězdičkové akce, jako byla například nedávná Florida, budou uspořádány klasickým systémem, tj. kvalifikace – skupiny – pavouk.

Česko dostalo celkem tři šance

Za Českou republiku odjeli do Perského zálivu dva týmy. Martin Tichý s Jindřichem Weissem bojovali statečně už v kvalifikačním předkole. Na německou dvojici Tim Holler a Sven Winter ale bohužel v 47minutovém zápase nestačili, prohráli ve třech setech rozdílem 21:18, 13:21 a 12:15. Přesto si Martin s Jindrou zahráli v hlavní soutěži díky pozici tzv. „lucky loser“, a to proti dvojici z Kataru Júlio-Cherif. Zápas skončil v neprospěch české dvojice rozdílem 21:16 a 21:19.

Druhým českým týmem, který nastoupil rovnou do hlavní soutěže, byl Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem. Také oni bohužel v Íránu nepostoupili z prvního kola, s německým párem Jonathan Erdmann a Armin Dollinger prohráli 21:14, 21:19.

Rusko-polská „bedna“

Nejlépe se na ostrově Kish dařilo Rusům, kteří si domů odvezli zlato i bronz. Stříbro pak putovalo do Polska. Finálová výhra a tedy i pátá na tomto turnaji patřila ruským dvojkám Viacheslav Krasilnikov a Nikita Liamin, kteří spolu na světovém okruhu hrají druhu sezonu. Na minulém turnaji ve Fort Lauderdale se Krasilnikov s Liaminem umístili na 9. místě. V Íránu porazili ve finále polské jedničky a olympioniky Piotra Kantora a Bartosze Losiaka ve třech setech (18:21, 21:19, 15:8).

Bronz odvezli do domovského Ruska Oleg Stojanovskij a Artem Jarzutkin, kteří porazili německou dvojici Lorenze Schumanna s Juliem Tholem taktéž ve třech setech (13:21, 21:17 a 15:7). Němci nepostoupili do boje o zlato právě po prohře s vítězi celého turnaje, s Krasilnikovem a Liaminem prohráli v semifinále 21:19 a 21:15. Poláci Kantor s Losiakem porazili v druhém semifinále Rusy Stojanovského a Jarzukina 21:13 a 21:17.

Plážový volejbal na světové úrovni se v Íránu hrál již podruhé, premiéru v pořadatelství FIVB turnaje si tato země odbyla loni. Další FIVB událostí bude jednohvězdičkový turnaj v australském Sheppartonu, kde se za necelé dva týdny opět sejdou jak mužské, tak ženské dvojice. My vás o výsledcích turnaje budeme opět informovat na tomto webu.

Zdroj a fotografie: www.fivb.org

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy