Do Austrálie zavítaly hlavně domácí dvojice, získaly tři medaile

Do Austrálie zavítaly hlavně domácí dvojice, získaly tři medaile

Tereza Knížková - pondělí, 6. března 2017

Beach volejbal ve světě

Po dvou týdnech se Světová tour přemístila na další kontinent. Třetí turnaj sezóny se totiž konal v australském Sheppartonu. Austrálie by ráda navázala na období beachvolejbalové slávy z dob olympiády v Sydney v roce 2000. Povedlo se jí to jednohvězdičkovým turnajem pro mužské i ženské dvojice?

Celkem se do Sheppartonu sjelo 32 párů, ale díky nově zavedenému systému na jednu prohru se celý turnaj stihl odehrát na dvou kurtech (a jednom přípravném) během tří dnů.

Turnaje se nezúčastnilo mnoho nám známých dvojic. Největší počet tvořily domácí týmy, následovány páry z Nového Zélandu, Japonska a USA. Do Sheppartonu se vydaly i týmy z Německa, Kanady či Rakouska. Do hlavní soutěže nakonec nenastoupily Češky Zuzana Holubová a Michaela Vorlová, které byly před turnajem zapsány pouze jako tzv. rezervní dvojice.

Mezi muži se nakonec do semifinále po dvou kolech probojovali dva australské týmy, Novozélanďané a Američané. Obě semifinále nakonec ovládli Australané a tak pořádající země měla brzy jisté hned dvě medaile. Domácí Chris McHugh a Damien Schumann totiž porazili 21:11 a 21:19 Američany Adama Robertse a Martina Lorenze. Druhá australská dvojice Cole Durant a Zachery Schubert musela o postup do finále bojovat ve třech setech. Novozélandskou bratrskou dvojici Ben a Sam O’Deaovi nakonec ale Durant se Schubertem porazili 16:21, 21:17 a 15:13.
Bratři O’Deaovi si celkem s přehledem došli pro bronz, Američany Robertse s Lorenzem přehráli 21:12 a 21:14. Zlatou medaili v neděli získali Chris McHugh s Damienem Schumannem, Duranta se Schubertem porazili dvakrát 21:18. Australané přitom až dosud hráli deset let proti sobě, vzhledem k nemoci svých parťáků se ale tentokrát postavili na jednu stranu sítě a Austrálii tak vybojovali první zlato ze světové série FIVB od roku 2001.

U žen se zase v Austrálii nejprve dařilo německému volejbalu, do semifinálových bojů se totiž dostaly dvě dvojice. Kim Behrens a Anni Schumacher poslaly výhrou 24:22 a 21:10 do boje o třetí místo domácí Phoebe Bell a Nikki Laird. Druhý německý pár Leonie Körtzinger a Sandra Seyfferth neobstály v semifinále proti Kanaďankám Julie Gordon a Camille Saxton (10:21, 17:21). Kanada nakonec uhrála i zlatou medaili, ve finále dvojice Gordon/Saxton, které spolu hrály na okruhu teprve podruhé, porazily Němky Behrens/Schumacher ve dvou setech. Austrálie získala i třetí cenný kov, když si domácí Bell a Laird zajistily výhrou nad dvojicí Körtzinger/Seyfferth 21:14 a 21:16 bronzovou medaili.

Další možnost o návrat mezi beachvolejbalovou pořadatelskou špičku dostane Austrálie opět za dva týdny, kdy se bude přímo v Sydney hrát dvouhvězdičkový turnaj žen.

A jinde ve světě?

Historicky první beachvolejbalový turnaj se konal v Kamerunu. Trval dva dny, hrálo se na nových hřištích ve Lycee General Leclerc a zúčastnilo se ho 30 dvojic obou pohlaví v juniorské i dospělé kategorii.

Brazilky Lili Maestrini a Josi Alves a Argentinci Julian Azaad a Nicolas Caprogosso se stali držiteli zlatých medailí na druhé zastávce Jihoamerické beachvolejbalové tour v Peru.

Do soutěže pro mládež CEV Youth Beach Volleyball Continental Cup se přihlásilo rekordní množství státůcelkem 42. Série turnajů, které se začnou hrát letos v létě, rozhodne, jaké týmy budou reprezentovat Evropu na Olympijských hrách mládeže v Argentině v roce 2018. 

Zdroj a fotografie: www.fivb.org

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy