Beach volejbalové novinky ze světa

Beach volejbalové novinky ze světa

Kristýna Marková - čtvrtek, 30. října 2014

Beach volejbal ve světě

 FIVB World Tour pomalu končí - bilancování začíná

Beach volejbalová sezóna se i ve světě chýlí ke konci. Mezinárodní okruh beach volejbalových turnajů té nejvyšší úrovně - FIVB World Tour – má před sebou pouze pár „Open“ turnajů a jeden „Challenger“. Většina párů světové špičky se těchto turnajů na závěru sezóny již neúčastní (tento typ turnajů má mnohem menší bodové ocenění a nižší prize money, než turnaje typu „Grand Slam“) a užívá si zasloužené dovolené před zimní přípravou.

 Vzhledem k blížícímu se konci sezóny začíná FIVB (Mezinárodní volejbalová federace) bilancovat. Doposud se na turnajích světového okruhu věnovalo na prize money US$9.6 milionů. Okruh pro zatím nabídnul 14 turnajů pro muže a 15 pro ženy. Turnaje hostilo celkem 17 zemí. Letos se také zorganizoval rekordní počet „Grand Slamů“. Celkem se jich uskutečnilo 10, při čemž v Haagu a Kalifornii se bojovalo o (na beach volejbalová měřítka) neuvěřitelný jeden milion amerických dolarů! Prize money na ostatních Grand Slamech činily výši $800,000 celkem pro obě kategorie.

Brazílie a USA se díky úspěchům svých sportovců dělí o první místo v kategorii mužů. Celkem se do TOP čtyřky reprezentanti těchto zěmí dostali 11x. S šesti umístěními v TOP 4 se za beach volejbalové velmoci zařazuje Lotyšsko následováno Itálií s pěti zaznamenanými úspěchy. Německo se řadí až na páté místo se čtyřmi umístěními v TOP 4.
Mezi nejúspěšnější nováčky okruhu FIVB patří Američan Tri Bourne, Rus Viacheslav Krasilnikov a Američan Theodore Brunner.

V kategorii žen vede jednoznačně Brazílie s dvaceti TOP 4 výsledky svých reprezentantek. Němky se do čtvrtého místa umístily 11x. Dlouho za brazilskými a německými top týmy jsou beach volejbalistky z Číny a USA, které se do 4. místa umístily 5x. 4x si TOP 4 výsledek zajistil letos veleúspěšný český tým Kolocová-Sluková!!
Mezi nejlepší nováčky okruhu v ženské kategorii patří Číňanka Xinyi Xia, Brazilka Alves hrající s Tatianou Limou a Němka Isabel Schneider.

FIVB letos myslela i na mladší příznivce tohoto sportu a uspořádala pro mladé reprezentanty rekordní 4 šampionáty a také teprve II. letní olympijské hry mládeže v Nanjingu.

V současné době hostí FIVB Panamá, Argentina. V turnaji se bojuje o US$150,000. Openu se účastní i česká dvojka Bonnerová/Hermannová, která díky špatné registraci dvou ázerbajdžánských týmů a výhře nad Němkami postupuje ze skupiny z 1. místa. Třeba se tak urodí další TOP výsledek české reprezentace.

 

Zdroj: www.fivb.org/en/BeachVolleyball/viewPressRelease.asp

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy