Shrnutí nabité sezóny FIVB 2017/2018, ve které se páru Sluková/Hermannová povedlo být světovými jedničkami

Shrnutí nabité sezóny FIVB 2017/2018, ve které se páru Sluková/Hermannová povedlo být světovými jedničkami

Veronika Trojanovičová - středa, 23. ledna 2019

Plážový volejbal

Téměř dvanáctiměsíční sezóna 2017/2018 skončila. Touhle dobou se již plážoví volejbalisté soustředí na novou sezónu a vyhlíží olympijské hry. Pojďte však společně s námi nahlédnout do minulosti a ještě naposled se ohlédnout za tím nejlepším z uplynulé sezóny. 

Letošní beachvolejbalová sezóna byla velice překvapivá, mnoho týmů ji označuje za nejlepší Tour ve své kariéře. K vidění bylo nespočet úspěchů, překvapivých výsledků, slz, výher a proher. FIVB připravila pro hráče nadupaný program, který nabízel několik desítek různě prestižních turnajů po celém světě.

První čtyřhvězdičkový turnaj hostilo v lednu město Haag. Turnaj v Haagu naznačil, že FIVB Tour bude zajímavá podívaná nabízející nabité soupisky. V Haagu získaly dva nové týmy své první zlato na okruhu. Američanky Alexandra Klineman a April Ross, v mužské kategorii slavili úspěch Lotyši: Martins Plavins a Edgars Tocs.

V únoru pořádal Shepparton v Austrálii jednohvězdičkový turnaj a ostrov Kish (Írán) hostil tříhvězdičkovou událost pouze pro muže. Světová Tour pak pokračovala na přelomu února a března pětihvězdičkovou akcí ve Fort Lauderdale (USA) a  v březnu čtyřhvězdičkovou v Dauhá (Katar). 

Seriál pokračoval dalšími třemi pětihvězdičkovými turnaji a devíti čtyřhvězdičkovými po celém světě na více čí méně známých místech čtyřech kontinentů.

Zapomenout určitě nesmíme na domácí turnaj v Ostravě, kde se Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou prokousaly s pomocí fanoušků až na nejvyšší stupínek. V mužské soutěži je následovala španělská dvojice Pablo Herrera a Adrián Gavira. České jedničky Ondřej Perušič a David Schweiner uhrály čtvrté místo, které považují za životní výsledek.

O měsíc později proběhlo mistrovství Evropy v nizozemských městech Apeldoorn, Den Haag, Rotterdam a Utrecht, kde svoji formu prvním místem potvrdili norští hráči Anders Mol a Christian Sørum. V ženské soutěži opanovaly turnaj Nizozemky Sanne Keizer a Madelein Meppelink. Češky skončily třetí.

V měsíci srpnu se plážový volejbal opět vrátil do Vídně. Po obrovském úspěchu loňského mistrovství světa přivítalo rakouské hlavní město opět nejlepší hráče planety. Rakousko je domovem nejloajálnějších fanoušků plážového volejbalu. Svoji šňůru úspěchů tu prodloužili Vikingové Mol / Sørum. Jejich úspěchy do té doby byly: 1. místo z ME a vítězství na pětihvězdičkovém turnaji v Gstaadu. Norové se stali i vítězi Majoru ve Vídni a ani na dalších akcích nebyli k zastavení. První místo vybojovali na World Tour Finals, kterého se účastní jen deset nejlepších týmů světa dle žebříčku FIVB. Po menší turnajové odmlce vyhráli také čtyřhvězdičkový turnaj v Las Vegas koncem října 2018. Nesmíme však opomenout historický úspěch ve Vídni, který České republice zařídily Markéta s Bárou. Díky vítězství ve Vídni se pár Sluková-Nausch/Hermannová stal na chvíli v žebříčku FIVB nejlepšími hráčkami na světě, což byla pro Českou republiku premiéra.

Vzhledem k obrovském úspěchu organizátorů v letech 2016 a 2017, se vrchol sezóny uskutečnil v proslulém německém přístavním městě Hamburk. Sešly se zde nejlepší páry světa a bojovaly o finální umístění na Tour s prize money 150000 USD. Jak jsme zmínili výše, beachvolejbaloví Vikingové Mol a Sørum pokračovali ve své šílené zlaté jízdě a v Hamburku potvrdili svůj titul. V turnaji žen Agatha Bednarczuk a Duda Lisboa po napínavém zápasu poráží Barborou Hermannovou s Markétou Nausch Slukovou a stávají se světovými jedničkami.

Uplynulou sezónu lze s určitostí považovat za nejúspěšnější pro Českou republiku. Těšíme se, co nám přinese sezóna 2018/2019.

Zdroje:

FIVB calendar

Beach Major Series

Live Sport

FIVB 

Foto: FIVB

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy