Olympijský park Pardubice 2016 nabízí kulturní i sportovní vyžití

Olympijský park Pardubice 2016 nabízí kulturní i sportovní vyžití

Kristýna Marková - pondělí, 8. srpna 2016

Aktuality

Klasické i netradiční sporty, slavnostní ceremoniály, festivaly, koncerty či výstavy – to vše a mnohem víc nabízí od 5. do 21. srpna Olympijský park Pardubice 2016. Účast přislíbila i řada olympioniků a známých osobností. Díky hrací kartě, kterou si můžete koupit v Turistickém informačním centru Pardubice a v prodejnách Intersport v Atriu Paláci Pardubice a královéhradeckém Futuru, si vyzkoušíte více než šest desítek sportovních disciplín na vlastní kůži. Za zdolání deseti stanovišť dostanete diplom, za dvacet dokonce medaili.

Program parku bude pro všechny, na své si zde přijdou jak děti, které chceme motivovat hlavně ke sportu, tak jejich rodiče. Chystáme i několik čistě tematických dnů, při nichž pozveme do Pardubic děti z dětských domovů, hosty z Hradce Králové či seniory. Věřím, že každý, kdo Olympijský park Pardubice 2016 navštíví, bude odjíždět s pocitem nádherně stráveného času,“ doufá v úspěch největší akce v novodobé historii Pardubic primátor města Martin Charvát.

Hrací karta nejen k aktivnímu zapojení do sportovních disciplín

„Hrací kartu jsme vytvořili tak, aby sloužila více účelům. Vedle toho, že na ni její držitelé budou sbírat záznamy o zdolání jednotlivých disciplín, bude karta i jakousi bezplatnou jízdenkou ve vyhrazených linkách MHD, dostanete se s ní na záchytné parkoviště v areálu Masarykových kasáren a také pouze s ní budete moci zavítat do fanzóny, sledovat odtud živé přenosy z Ria de Janeira a fandit tak českým sportovcům na letních hrách,“ vysvětluje manažer parku Pavel Stara.

Kromě parkování a jízdy ve vyhraných linkách MHD zdarma nabízí hrací karta řadu benefitů a slev. Stačí vyplnit formulář, který najdete na webu www.hracikartaopp.cz, zadat číselný kód vaší hrací karty a dopsat potřebné údaje. „Na držitele hrací karty čeká řada výhod. Můžete díky ní využít například slevu 50 procent do Aquacentra Pardubice, 10 až 20 procent slevu na nákup suvenýrů a oblečení kolekce Olympijského parku Pardubice 2016 anebo získáte k jedné vstupence na Friend Fest 2016 druhý vstup zdarma,“ uvádí Pavel Stara.

Ranní rozcvička, capoeira a bohatý sportovní program v parcích i na nábřeží

Každý den bude pro ty nejčilejší připravena ranní rozcvička, která bude začínat v 8 hodin v parku Na Špici. Od 9 do 16 hodin budete mít možnost vyzkoušet různé sporty pod odborným dohledem. Ten bude zajištěn zkušenými trenéry ze zapojených sportovních klubů. Symbolicky uzavírat aktivní sportoviště pak bude každý den workshop capoeiry, u kterého si protáhnete tělo a naučíte se i něco z tohoto typicky brazilského umění. Po 16. hodině pak budou v některých sportovních disciplínách následovat exhibiční turnaje.

Letošní Olympijský park Pardubice 2016 by se měl stát rozšířeným pokračováním sportovního programu městských slavností. „Olympijským parkem Pardubice 2016 navazujeme na myšlenku sportovní části městských slavností, které se konají každý rok na podzim. Nyní je vše pojato v mnohem větším měřítku. Hlavní snahou je zapojit do aktivního sportování nejširší veřejnost, protože v rámci OPP 2016 nepůjde pouze o ukázky sportů, ale hlavně o vyzkoušení si tradičních i netradičních sportovních disciplín na vlastní kůži. Dalším z cílů je oslava a propagace sportu a zároveň přenesení olympijské atmosféry a myšlenky fair play do Pardubic,“ podotýká Ondřej Kopecký z odboru školství, kultury a sportu pardubického magistrátu.

Do projektu se zapojilo přibližně 70 místních i regionálních sportovních klubů. V srdci dění, tedy v parku Na Špici, si během dne vyzkoušíte například míčové hry, prvky ze sportovní gymnastiky, judo a další bojové sporty. Čeká vás i golf, lukostřelba nebo nízké lanové překážky. Další disciplíny naleznete i jinde - v areálu letního stadionu, na zámku, tenisových kurtech TK Pernštýn či v Tyršových sadech, které budou patřit relaxaci a orientačnímu běhu.

Areál letního stadionu bude patřit fotbalu, kin-ballu, softbalu, americkému fotbalu, baseballu, rugby a crossmintonu. V SMP Adrenalin parku, který se nachází v areálu bývalých jatek, si můžete vyzkoušet plochodrážní dráhu či bikros a bude tu stát i multifunkční hřiště na florbal, hokej i hokejbal. „Hned vedle si pak vyzkoušíte také freestyle, a to na koloběžkách, in-line bruslích a BMX a na beach volejbalovém kurtu se protáhnete při plážovém volejbalu. Milovníci bílého sportu by neměli vynechat návštěvu tenisových kurtů TK Pernštýn, badmintonisté budou mít zázemí první týden v Atriu Paláci Pardubice a ve druhém týdnu v hale Univerzity Pardubice,“ doplňuje Ondřej Kopecký.

Zkrátka nepřijdou ani milovníci vodních sportů. U Labe a Chrudimky se budou konat ukázky a závody v triatlonu, dálkovém plavání, potápění a zároveň se zde budou nacházet stanoviště pro kanoistiku, jachting, paddleboarding a veslování. „Děti z příměstských táborů si zkusí i pádlování na dračích lodích při přejezdu řeky Labe z parku Na Špici k loděnici Arosa. Tam si zájemci budou moci vyzkoušet veslování,“ říká Ondřej Kopecký.

Ve vybraných dnech dostanou děti z příměstských táborů možnost projet se na motorových člunech proti proudu Labe. Koupaliště Cihelna pak bude patřit škole plavání a exhibicím, skokům do vody, akvabelám, vodnímu pólu, potápění či podvodnímu ragby.

Sportem ožije krátce také třída Míru. 12. až 14. srpna dostane část pěší zóny speciální běžecký povrch, na němž se odehrají vybrané atletické disciplíny.

Pořadatelé nezapomněli ani na příznivce in-line bruslení. V rámci programu Olympijského parku Pardubice 2016 se v neděli 14. srpna budou moci vyznavači in-linů projet po pardubických silnicích během akce Pardubice na bruslích. Druhá vyjížďka roku 2016 bude netradiční a určitě plná zábavy a barev. „Rozhodli jsme se připravit pro milovníky bruslí večerní vyjížďku se startem ve 20:30 hodin z parkoviště u multifunkční arény. Snahou je přenést do Pardubic i trochu z tradic Brazílie a Ria, takže by se mělo jednat o vyjížďku v maskách – takový karneval na bruslích. Fantazii, kreativitě a barvám určitě meze neklademe a budeme rádi za každou masku, kterou přivítáme,“ nastiňuje letní vyjížďku Ondřej Kopecký.

Netradiční disciplíny

Pokud byste si rádi vyzkoušeli něco nového, nyní budete mít jedinečnou příležitost. Součástí programu budou totiž i méně známé disciplíny, jako kin-ball nebo crossminton, dříve nazývaný také jako speed badminton (speedminton). 

Pestrý bude také kulturní program

Zámek ožije festivaly i koncerty

Pardubický zámek bude od 8. do 11. srpna hostit netradiční Skateboarding na zámku, jehož součástí budou workshopy i exhibice.

„O víkendu 12. až 14. srpna budou patřit zámecké prostory mimo jiné prvnímu ročníku Festivalu chutí, vůní a řemesel, pořádaného Kulturním centrem Pardubice, který má prezentovat produkty především regionálních výrobců, řemesla či folklórní tradice. Milovníci netradičního divadla budou moci na zámku zhlédnout v podvečer 12. srpna také Zápas v divadelní improvizaci Paleťáci vs. Česká republika a v sobotu 13. srpna zde budou vystupovat Please the Trees nebo kapela Trdlo,“ přidává další výčet z kulturního programu Lucie Břízová.

Výstavy, latinské tance i kinematografie

Unikátní Výstavu o sportu nabízí už od 23. června až do konce letních prázdnin Galerie města Pardubic na Příhrádku. Olympijská atmosféra se odrazí také v programu tradičního letního kina, které uvede několik filmů zasazených do sportovního prostředí. Novinkou biografu pod širým nebem bude také v termínu od 12. do 14. srpna Festival latinsko-americké kinematografie.

Čtyři hlavní pódia

Hlavní pódia, na nichž se bude hudební kulturní program převážně odehrávat, budou v parku Na Špici, na zámku i třídě Míru. U Tyršových sadů najdete Happy Season stage, v režii pardubické hudební platformy nesoucí stejný název, na které se budou konat nejen animační programy pro děti. Velkou zajímavostí zde totiž bude i soutěž regionálních kapel. „Sami fanoušci a návštěvníci prostřednictvím online hlasování vyberou vítěze soutěže, který vyhraje možnost nahrávat zdarma ve studiu AB Records. Největší hvězdy však vystoupí v rámci pátečních a sobotních večerů. Můžete se těšit na kapely Memphis, Věc Makropulos nebo na charizmatickou slovenskou hudebnici Katarínu Kubošiovou, vystupující pod pseudonymem Katarzia. Se svým zbrusu novým projektem Průvan v hlavě vystoupí i Monika Načeva,“ přibližuje soutěž Lucie Břízová.

Doprovodný kulturní program najdete i na dostihovém závodišti, které například 13. srpna ožije americkým festivalem s názvem Friends Fest.

Olympijský park Pardubice 2016 bude určitě plný zážitků nejen ve městě, ale i mimo něj. Výlet si můžete udělat třeba na Kunětickou horu, odkud budete mít jedinečný výhled na Pardubice. Zároveň si zde už nyní můžete zavázat barevnou stužku pro štěstí, na kterou se můžete podepsat nebo napsat vzkaz českým olympionikům.

21. srpna se uskuteční závěrečný ceremoniál pod taktovkou filharmoniků

„Závěrečný ceremoniál bude v režii Komorní filharmonie Pardubice. V neděli 21. srpna se historické centrum, respektive Pernštýnské náměstí, rozezní jejím slavnostním open-air koncertem. Repertoárem oslavíme nejen vítězství našich sportovců, ale nalezneme v něm i odkaz k historickým událostem tohoto dne,“ dodává Lucie Břízová.

Během konání Olympijského parku Pardubice 2016 potkáte na třídě Míru i v ulicích starého města také takzvané buskery, tedy pouliční umělce. Chybět ale nebudou také třeba koncerty pěveckých sborů a další zajímavé akce. Podrobný program bude k dispozici již brzy.

Další informace o OPP 2016 naleznete na webu Olympijského parku nebo na webových stránkách města Pardubice. Zde je navíc k dispozici také Průvodce Olympijským parkem Pardubice 2016, a to ve verzi k prohlížení nebo ve verzi k tisku. Další podrobnosti zjistíte na facebookovém profilu Olympijský park Pardubice 2016, kde jsou informace o OPP 2016 a celém programu pravidelně aktualizovány.

Autor: Iveta Koubková

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy