Stříbro z mistrovství Evropy pro českou dvojici Sluková-Hermannová

Stříbro z mistrovství Evropy pro českou dvojici Sluková-Hermannová

Mirka Kotlasová - středa, 8. června 2016

Aktuality

Po společných devíti měsících na písku vybojovaly Markéta Sluková s Bárou Hermannovou skvělou stříbrnou medaili na mistrovství Evropy ve švýcarském Bielu. Česká republika tak má medailové umístění na tomto turnaji po 14 letech.

Zastoupení na mistrovství Evropy měla Česká republika jen v ženské kategorii. Díky divoké kartě se na evropský turnaj dostala i dvojice Kristýna Kolocová s Michalou Kvapilovou. České jedničky Markéta Sluková s Bárou Hermannovou byly na mistrovství nasazené jako 16.

Kristýně Kolocové a Michale Kvapilové se hned v úvodu podařilo porazit silné soupeřky - Španělky Lilianu a Elsu, které na letošním světovém okruhu získaly už dvě medaile. Kristýna s Míšou tak porazily vítězky celé skupiny. Další dva zápasy ve skupině už ale naše holky nedokázaly dovést do vítězného konce a připsaly si prohru s Ruskami i Finkami. Třetí místo ve skupině a tím pádem postup do play off však měly zajištěn díky lepší bodové bilanci.

Markéta Sluková a Bára Hermannová prohrály ve skupině jen nad obhájkyněmi titulu Laurou Ludwigovou a Kirou Walkenhorstovou z Německa a postoupily tak do play off z druhého místa. Zatímco Němky vítězstvím ve skupině postoupily rovnou do osmifinále, naše holky čekal ještě před osmifinálem jeden vyřazovací zápas a to rovnou proti druhé české dvojici Kristýně Kolocové a Michale Kvapilové. Mistrovství tedy připravilo dlouholetým spoluhráčkám Slukové s Kolocovou první zápas v rolích soupeřek.

Sluková s Hermannovou porazily Kolocovou s Kvapilovou 21:17 a 21:14 a postoupily tak do večerního osmifinále. I další zápas Markéta s Bárou vyhrály, když v tie-breaku porazily domácí hráčky Heidrichovou a Zumkehrovou (21:23, 21:17 a 15:6). Kristýna Kolocová s Michalou Kvapilovou skončily na mistrovství Evropy na 17. místě.

Sluková s Hermannovou pokračovaly i přes občasné nepříznivé deštivé podmínky v turnaji vítěznou sérií: ve čtvrtfinále porazily nizozemské vítězky mistrovství Evropy z roku 2014 Madelein Meppelinkovou a Marleen van Ierselovou (21:17 a 21:16) a ve večerním semifinálovém zápase Karlu Borgerovou a Brittu Bütheovou z Německa s ještě lepším skóre 21:13 a 21:14. Finále bylo zaslouženou odměnou.

V boji o zlato se holky opět setkaly s Němkami Laurou Ludwigovou a Kirou Walkenhorstovou. Česká dvojice si dvěma míči zajistila chvilkové vedení. Pak už ale Němky rychle získaly několikabodový náskok a ten udržely až do konce. Rozdíl se nakonec zvýšil na sedmibodový a Sluková s Hermannovou prohrály první set 14:21. Němky držely převahu i v druhém setu a zvítězily nad naší dvojicí i tentokrát a to 21:15. Sluková přiznala, že měly Němky výborný servis a držely naší dvojici pod neustálým tlakem. Bodový deficit se tak Markétě s Bárou nepodařilo zvrátit.

Sluková s Hermannovou předvedly skvělý výkon a z mistrovství Evropy přivezly krásnou stříbrnou medaili. Pro dvojici, která spolu hraje necelý rok, je medaile obrovským úspěchem. Sluková navíc získala individuální cenu za nejlepší hráčku turnaje.

Jsme nadšené, protože jsme sem odjížděly se zraněním a unavené po cestování a nebyly jsme si jisté, jestli budeme schopné hrát na sto procent. Ale za výkony až do finále na sebe můžeme být pyšné, protože jsme hrály dobrý volejbal a dalo se na to hezky koukat, řekla Sluková pro sport.idnes.cz

Holky si teď dají menší odpočinek, aby načerpaly síly a vyléčily zranění pro další výzvu ve své kariéře – boj o kvalifikaci na olympijské hry v Rio de Janeiru.

Foto: http://bit.ly/EURO_Biel

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy