První beach fotbalový turnaj v Benešově

První beach fotbalový turnaj v Benešově

Kristýna Marková - pondělí, 15. července 2013

Společnost Beach Service se nezajímá pouze o beach volejbal, ale také o další plážové sporty. V neděli 7. 7. 2013 jsme poprvé v Benešově pořádali beach fotbalový turnaj. Rádi bychom vám tímto článkem představili brazilský národní sport, jehož popularita stoupá i v ČR. Závěrem zhodnotíme průběh turnaje, ve kterém se utkalo 6 amatérských družstev.

Plážová kopaná se v současné době hraje na vrcholové úrovni v 85 -ti zemích světa. Popularitě „Beach Socceru“ napomohla následující světoznámá jména: Eric Canton (francouzský fotbalista, kterého Pelé v roce 2004 zařadil mezi 125 nejlepších žijících fotbalistů), bratři Michael a Julio Salinasovi (legendární útočníci ze Španělska), a brazilští hvězdní tanečníci samby Romario, Junior a Zic.


Beach soccer se stal natolik atraktivním sportem, že se o něj začala zajímat televize, která začala vysílat utkání do 190 -ti zemí světa. Beach soccer se proto stal nejrychleji rostoucím profesionálním sportem na světě a z brazilských pláží se tak dostal do srdcí mnoha sportovců po celém světě.


První Pro Beach Soccer Tour zahrnovala 60 utkání po celé Evropě, Asii a USA. Tour vzbudila takový zájem, že v roce 1998 byla založena „Euro Pro Beach Soccer League“, která umožňovala profesionalizaci tohoto krásného sportu i v Evropě. Jejím čestným prezidentem je monacký princ Albert.


Beach Soccer Worldwide je světovou organizací, která sídlí v Barceloně. Až poměrně nedávno se stal beach fotbal součástí sportů, které zaštiťuje FIFA. První FIFA Beach Soccer World Cup se konal v roce 2005 na pláži Copacabana v Riu de Janeiru. Turnaj se tehdy odehrál v úžasné atmosféře s 8 -mi tisíci diváky. (Zdroj:http://www.fifa.com)


Reprezentace ČR se účastní mezinárodních zápasů od roku 2006 a již v roce 2007 zaznamenala takový úspěch, že se dostala do finálové skupiny v Euro lize. Více se o současném dění v plážové kopané v ČR i ve světě dozvíte na webu: www.plazovakopana.cz.


Pro studium pravidel doporučujeme zhlédnout následující video: http://www.beachsoccer.com/sport?section=rules


Nerovný povrch je hlavním důvodem, proč je beach fotbal mnohem fyzicky i technicky náročnější. Hra bývá mnohem rychlejší a plná akce. Profesionální plážoví fotbalisté se proto snaží o udržení míče ve vzduchu. To divákům naskýtá příležitost zhlédnout plno technických triků a finesů, které zatraktivňují podívanou.


Našeho prvního zkušebního Amatérského turnaje v beach socceru pořádaného v Benešově se zúčastnilo 6 týmů. Každý tým tvořili 4 hráči. První zápas byl odstartován kolem 10h. Dle pravidel se má hrát na 3x12 minut. V osudný den se však teploměr vyšplhal až na 28°C ve stínu, takže bylo nutností hrací dobu zkrátit, aby nedošlo ke kolapsu některého z hráčů. I na hru amatérů byla však radost pohledět. Bylo vidět, že všichni si zápasy užívají a díky písku se nebojí zkusit si nějakou tu fotbalovou parádu zakončenou pádem do písku. Kam se balón při přihrávce po zemi odrazí, bylo nejasné nejen nám fanouškům, ale i hráčům, kteří se s novým povrchem teprve seznamovali. Docházelo tak k zábavným situacím, kde i z jasného gólu při tahu na prázdnou bránu nedošlo ke zdárnému zakončení. Turnaj se hrál systémem každý s každým. Při posledních zápasech byla již na hráčích znát notná únava, takže vítězily týmy, které přeci jen ještě sebraly zbytky sil a dotáhly to tak do zdárného konce. Odměnou pak byl relax v bazénu a následné občerstvení v restauraci v S-Centru v Benešově.


Tímto vás zveme na další Amatérský turnaj mužů nebo mixů, který se bude konat v srpnu. Sledujte náš web a dozvíte se více!


Na závěr Vám doporučujeme podívat se na následující video prezentující plážovou kopanou.
http://www.youtube.com/watch?v=fwz2uS-_BnU.


Upozornění: Po zhlédnutí tohoto videa neodoláte a budete si chtít přijít zahrát 

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy