David Lenc, spoluhráč Davida Kufy, a jeho pohled na mistrovství

David Lenc, spoluhráč Davida Kufy, a jeho pohled na mistrovství

Kristýna Marková - pátek, 4. září 2015

Rozhovory

Na závěr našeho krátkého seriálu bychom vám rádi představili Davida Lence, mistra České republiky, spoluhráče Davida Kufy a možná zítřejšího držitele titulu "King of the Beach".

Kdybys měl srovnat mistrovství republiky se zahraničními turnaji, kterých jsi se zúčastnil, jak ho z organizačního pohledu hodnotíš? 

Organizačně mi přišel turnaj velmi dobře zvládnutý. Oproti zahraničním turnajům nám podle mého názoru chybí dobrý speaker a DJ. U nás DJ pustí v devět ráno potichu svůj hudební výběr a večer po zápasech ho zase přijde vypnout. V zahraničí je během hry ticho a po složeném balónu DJ pustí na plný pecky předpřipravené nejlepší části písniček nebo hlášky jako známé “MEIN BLOCK” a podobně. Těžko se to popisuje, asi je lepší podívat se na nějaký záznam třeba z Klagenfurtu nebo se jet podívat na nějaké rakouské Super Cupy. 

Zlepšit se dá také určitě lokace center kurtu. Na Císařskou louku se nedá snad ani zabloudit a kurt na Černém mostě jsme z auta hledali deset minut, aniž bychom cestou našli jediný ukazatel. Letos byl ve výběrovém řízení na mistrovství republiky návrh s kurtem na Náměstí Míru před kostelem. Je velká škoda, že výběrové řízení nevyhrál.

Jak jste se na mistrovství republiky připravovali?

Tak jako na každý jiný turnaj. Přizpůsobili jsme tréninky během týdne a den před turnajem jsme si dali dynamickou posilovnu. A Dejv (David Kufa, pozn. red.) si dal před finále svůj zelený čaj. (smích)

Průběh turnaje jste měli již od prvního kola napínavý, ovšem zápas s dvojicí Bíza/Beneš, alespoň co se skóre týče, musel být opravdu nervy drásající. Jak byste ho takto zpětně zhodnotili? 

Diváci na Hamru vytvořili bezvadnou kulisu a myslím, že to byl jeden ze zápasů, na které se dlouho nezapomene. Beneš s Bízou na nás měli snad patnáct matchballů, ale udrželi jsme si chladnou hlavu a – občas i s velkou dávkou štěstí – jsme jejich matchbally odvraceli. Za stavu 34:34 jsme vyhráli dlouhou výměnu a pak jsme dali eso, což nakonec přávážilo misky vah na naší stranu. 

Bylo pro vás těžké do finále nastoupit proti dvojici Kufa/Dumek? Potkáváte se na různých soutěžích, ať už v ČR nebo v zahraničí celkem pravidelně, jakou máte bilanci?

Bylo to pro nás jiné tím, že proti sobě nejen často hrajeme, ale taky spolu celou sezónu trénujeme, takže se známe skutečně velmi dobře. Bohužel – nebo bohudík – přesnou statistku si nevedeme. (smích) Od oka ale kluci mají určitě navrch tak 7:3. 

Podle všeho se vám splnil váš beach volejbalový sen. Jsou nějaké nové cíle, kterých chcete dosáhnout?

Tento měsíc se nám povedlo probojovat se do hlavní soutěže na na evropském okruhu v Makedonii, což je výkon, kterého bychom chtěli dosáhnout na více turnajích evropského nebo světového okruhu.

Co vás čeká v nejbližší době? Kde vás mohou nejen fanoušci z Beach Service vidět a přijít zafandit?

Já budu 5. září obhajovat na Pankráci titul King of the Beach, další víkend jedeme na poslední Super Cup do Opavy, a to je z hlediska Česka vše. Chceme se účastnit i světovek v Kataru, Mexiku a Jižní Africe a evropského turnaje v Milánu a Antalyi. Uvidíme, jestli nám na to budou stačit body a finance. (smích)

Foto: FB Kufa & Lenc Czech Beachvolleyball Team

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy