Davidu Kufovi se splnil sen, od neděle 30.8. mu náleží titul mistra České republiky

Davidu Kufovi se splnil sen, od neděle 30.8. mu náleží titul mistra České republiky

Kristýna Marková - pátek, 4. září 2015

Rozhovory

Další rozhovor nám poskytl David Kufa, hráč, který již dlouhou dobu patří mezi českou beach volejbalovou špičku. Veškerou přípravu se spoluhráčem Davidem Lencem směřoval k mistrovství České republiky, které se mu podařilo vyhrát. Jaké jsou jeho hráčské cíle nyní a jak zpětně hodnotí mistrovství, se dozvíte v našem exkluzivním rozhovoru.

Jak hodnotíš celý turnaj z organizačního hlediska? Ve srovnání se zahraničními turnaji, které objíždíte – mělo by se něco zlepšit?

Organizace byla z mého pohledu perfektní, profesionálně zvládnutý vrchol české beachové sezóny. Pokud se budeme bavit o srovnání se zahraničními turnaji, například v sousedním Rakousku, tak obecně pro všechny české turnaje platí, že trochu za svým potenciálem zůstává práce s hudbou a fanoušky. V Rakousku je umí tamní DJ neuvěřitelně vyhecovat a i z průměrného zápasu dokáže udělat živou a zábavnou show. Klíčem k úspěchu je výběr správných songů a pouštění velmi nahlas pouze úryvků z nich mezi jednotlivými výměnami. Na druhou stranu u nás chodí na zápasy odborná volejbalová veřejnost a i bez většího podílu hudby umí sami o sobě udělat super atmosféru, když se jim výkony hráčů líbí.

Jak jste se na mistrovství republiky připravovali?

Stanovili jsme si ho jako vrchol sezóny a podle toho jsme časovali jak herní a fyzickou, tak především mentální a taktickou přípravu. Týden před turnajem jsme už trochu zvolnili, aby bylo dost sil.

Průběh turnaje jste měli již od prvního kola napínavý, ovšem zápas s dvojicí Bíza/Beneš, alespoň co se skóre týče (tie-break skončil rozdílem 36:34, pozn.red.), musel být opravdu nervy drásající. Jak byste ho zpětně zhodnotili?

Někdy jsou takové zápasy víc nervy drásající z pohledu zvenčí, než když jste na kurtě. Já osobně jsem se během zápasu maximálně soustředil a snažil se uhrát každý balón. Postupně jsem se taky snažil nepodléhat narůstající únavě, což je důležité – nepodvolit se tomu a hrát naplno. Nějakou nervozitu jsem ale nepociťoval.

Bylo pro vás těžké do finále nastoupit proti dvojici Kufa/Dumek? Potkáváte se na různých soutěžích, ať už v Česku nebo v zahraničí celkem pravidelně. Jakou máte bilanci?

Do finále jsme vstupovali s čistou hlavou, maximálně soustředění a motivovaní, ale především spokojení už se samotnou účastí ve finále. To nám dodalo potřebnou jistotu. Takže naštěstí ani tolik ne. Ale z herního hlediska to samozřejmě byla obrovská výzva, bráchu jsem v kariéře opravdu mockrát neporazil. Kdybych to měl vyčíslit, tak za sedm let jsem ho porazil snad dvakrát, třikrát. A to těch zápasů bylo určitě hodně přes deset.

Podle všeho se vám splnil váš beach volejbalový sen. Jsou nějaké nové cíle, kterých chcete dosáhnout?

Postupně se nám usazují emoce a je to opravdu krásný zážitek. V až takový úspěch jsme letos snad ani nedoufali. Trochu s odstupem si musíme sednout a podívat se dál do budoucna. V Čechách máme splněno, teď ještě uhrát nějaký výsledek na mezinárodní úrovni.

Co vás čeká v nejbližší době? Kde vás mohou nejen fanoušci z Beach Service vidět a přijít zafandit?

Druhý víkend v září bude krásné zakončení české sezóny v Opavě na Super Cupu. Finále bude opět přenášet Česká televize. Na tomto turnaji si chceme ještě hezky zahrát a uvidíme, kam se dostaneme. A během podzimu zkusíme objet pár evropských nebo světových turnajů.

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy