Honza s Bobbem jsou vicemistři České republiky!

Honza s Bobbem jsou vicemistři České republiky!

Kristýna Marková - pátek, 4. září 2015

Rozhovory

Pouze dva body je dělily od titulu mistrů České republiky. Přinášíme vám exkluzivní rozhovor s hráči Beach Service - Honzou Dumkem a Bobbem Kufou. Jak zpětně hodnotí mistrovství? Co je čeká v blízké budoucnosti a kam je můžete přijet podpořit?

Nejprve bych se ráda zeptala, jak hodnotíte celý turnaj z organizačního hlediska? Ve srovnání se zahraničními turnaji, které objíždíte, mělo by se něco zlepšit?

Bobb Kufa (B.K.): Opakuji to bohužel pořád dokola, ale stále se to příliš nelepší. Organizačně to bylo dobré, lidé tady už ví, jak podobný turnaj udělat. Co ale zaostává, je stránka zábavy  moderátor a DJ. Nestačí jen pustit hudbu a dejme tomu ji ztlumovat na hru – i když i to už je celkem posun  ale hudbou je třeba reagovat i na dění na hřišti, na diváky, na počasí, ... Prostě na vše okolo, dotváří to báječně atmosféru. Do toho je třeba mít entuziastického moderátora, který vyhecuje diváky k fandění a jinému řádění. Na lidech je vidět, že by i chtěli, ale v podstatě nemají možnost. K předčasnému začátku finále už jsem se vyjadřoval jak v České televizi, tak na Facebooku, takže už to nechci znova vytahovat, abych nepopudil další lidi. Ale příště prosím všechny, když budou chtít začínat dřív, ať nám to oznámí dříve než deset minut před finálovým utkáním. 

Na MČR jste startovali po účasti v kvalifikaci na Grand Slam v Polsku, stihli jste si vůbec odpočinout a trochu zregenerovat?

Jan Dumek (J.D.): My jsme právě měli dost nabitý program, posledních šest týdnů jsme odehráli osm turnajů. Všechno až na Super Cup bylo v zahraničí, takže jsme i dost cestovali. Osobně jsem cítil už minulý týden před turnajem v Linci, že by tělo potřebovalo pauzu. Ale na to už takhle krátce před vrcholnými akcemi, jako bylo právě Mistrovství střední Evropy v Linci a mistrovství republiky v Praze, nebyl čas. Tak jsme si řekli, že se nám daří a že to zkusíme. Navíc, kdybychom se na poslední chvíli odhlásili z Grand Slamu v polském Olštýnu, nemohli bychom podle pravidel FIVB nastoupit k jinému turnaji v tomto týdnu. Takže to bylo postavené jasně  buď oba turnaje a nebo žádný. V letošním roce jsme díky zraněním neodehráli žádný Grand Slam, tak jsme si řekli, že když je možnost, musíme to zkusit. Přeci jen naším cílem jsou mezinárodní turnaje. Bohužel nám tolik sil na republiku nezbylo. Neměli jsme dost sil na to, abychom vyhráli titul.

Celým turnajem jste hladce procházeli, alespoň dle výsledků. Potkali vás pouze dva tie-breaky. První, vítězný, jste odehráli proti dvojici Weiss/Tichý. Byl to pro vás těžký zápas? 

B.K.: Byl to celkem těžký zápas, kluci hráli výborně a určitě nás nechtěli pustit dopředu jako mírné favority. Takže jsme si to museli vydřít a vybojovat. V poslední době nás tahle bojovnost zdobí, pouze ve finále se nám to nějak vymklo kontrole celé.

Ve finále jste se střetli s dvojicí Kufa/Lenc, se kterou se potkáváte celkem často. Je pro vás těžké hrát proti Davidům? Jakou s nimi máte bilanci?

J.D.: Zápasy proti týmům, se kterými se známe dobře, jsou vždy těžké. My jsme navíc papírově v Česku téměř vždy v roli favoritů, takže se proti nám chce každý vytáhnout a nemá zábrany ve hře. A jakou máme bilanci? Myslím, že letos v létě jsme třikrát vyhráli a teď po druhé prohráli. V zimě jsme my vyhráli ve finále halového mistrovství republiky a taky při snowvolejbalu, takže bilanci máme asi celkem pozitivní. Ale teď ve finále to nevyšlo. Kluci hráli dobře a my ne.

Probírali jste s trenérem Markem Pakostou vaše působení na mistrovství republiky? Jak on zhodnotil váš výkon v průběhu celého turnaje?

B.K.: Marek je především trenér dvojice Kufa/Lenc. V našem týmu funguje čistě jako externí poradce, takže bohužel na turnaji nám vůbec nepomáhá, protože tam má jasně rozvržené priority  chce to nejlepší pro dvojici Kufa Lenc. My jsme na turnaji komunikovali především s Lenkou Háječkovou a Romanem Reismüllerem a oběma se naše hra líbila. Je pravda, že po finále jsme s nimi nemluvili. (smích)

Co podle vás způsobilo, že jste finále nedotáhli do vítězného konce? Viděli jste již zápas ze záznamu? Jak byste ho takto s odstupem zhodnotili?

J.D.: Necítil jsem sílu v našem týmu. Možná to bylo vyčerpáním z celého náročného programu, možná to bylo něčím jiným, ale prostě se nám nepodařilo předvést výkon jako ve finále Super Cupu na Císařské louce před dvěma týdny. Jsem rád, že přesto, že se nám nedařilo, tak jsme nic nevzdali. Bojovali jsme až do konce a měli jsme nakonec i matchball. Dál už jsme se ale nedostali. Video jsem ještě neviděl, zítra máme rozbor. Dali jsme si trochu volno.

I s odstupem jsme stále velmi nespokojeni s naším výkonem. Nehráli jsme ve finále dobře, bohužel. 

Co vás čeká v nejbližší době? Kde vás mohou nejen fanoušci z Beach Service vidět a přijít zafandit? 

B.K.: Příští týden je Super Cup v Opavě, tam by si i mohli někteří členové Beach Service jet zahrát. Potom letíme do Milána na CEV Masters. Jím končí takový, řekněme, hlavní úsek sezony a budeme se chystat na Vítkově na podzimní a zimní turnaje světové série.

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy