Jakub Hojer: Nové kurty na beachvolejbal v Praze se nám hodí

Jakub Hojer: Nové kurty na beachvolejbal v Praze se nám hodí

Kristýna Marková - čtvrtek, 28. května 2015

Rozhovory

Jakub organizuje VAŠI LIGU: amatérskou ligu squashe, badmintonu, tenisu a od roku 2010 také beach volejbalu. Přečtěte si, proč má radost z námi nově otevřených kurtů v Praze na Vítkově.

Jakube, jak VAŠE LIGA funguje?

Každý měsíc zařazujeme hráče do pětičlenných skupin s vyrovnanými soupeři. Hráči si sami domluví termín i místo zápasu. Zápas odehrají, výsledek zapíší do tabulky na webu a na konci měsíce buď postoupí o ligu výš, zůstanou nebo spadnou. Důležitá je tedy komunikace, kterou hráčům usnadňujeme nástroji na webu. Zápas si v ideálním případě domluví několikerým kliknutím myši.

Kolik hráčů se každého ligového kola účastní?

V Praze je to skoro tisíc lidí každý měsíc. Nejvíc máme badmintonistů a squashistů, beach volejbal teď hraje osmdesát párů.

Daří se v takových počtech zápasy domluvit?

Odehrává se asi osmdesát procent všech zápasů. Většina neodehraných zápasů pak jde za jednotlivci, kteří se zraní nebo mají jiné priority a zapomenou se odhlásit. Tyto hráče ale každý měsíc sleduju a vyřazuju je z ligy. Ligu sám hraju, takže vím, jaká je otrava narazit na soupeře, kterého musíte k zápasu přemlouvat. Hráči, kteří se chtějí domluvit, zápasy odehrají. 

Hlavně kvůli obsazenosti pražských sportovišť je občas potřeba, aby hráči dělali menší či větší kompromisy a vycházeli si vstříc. Proto také velmi vítám otevření nových kurtů na Vítkově, ve všední dny je to se sháněním kurtů opravdu trochu složitější. Nové kurty v Praze se nám, stejně jako všem, kteří nemají stálé rezervace, hodí.

Máte nějakou konkurenci?

Stejnou soutěž, jakou děláme my, nedělá v Praze nikdo další. Existují soutěže, které pořádají správci jednotlivých sportovišť, zápasy ale logicky musíte odehrávat jen v daném centru, což limituje hráče z jiných koutů Prahy. Volnost při domlouvání zápasů je ale jen jednou z našich výhod. 

Jaké jsou vaše další výhody?

Největší výhodou je náš web, na kterém si hráči domlouvají zápasy, mohou si prohlížet statistiky, historické postupy a sestupy, mají zde svou peněženku, ze které platí turnaje a další akce. Další výhodu vidím v tom, jak máme nastaven systém divokých karet. Když začnete hrát od začátku sezóny, máte divokou kartu zdarma. Díky tomu okamžitě hrajete vyrovnané zápasy a na kurtech se nenudíte. Začátečníci jistě ocení, že narazí na další začínající páry, takže se nemusí bát, že by se ztrapnili.

Také se lize věnujeme na plný úvazek, takže hráči dostávají plnohodnotný servis, vidí, že na maily a dotazy odpovídáme rychle a jejich případné potíže řešíme. Naši péči jsou proto ochotni ocenit zaplacením startovného, které je oproti klubovým soutěžím o něco vyšší. Z toho, že se počty hráčů v ligách neustále zvyšují a velká většina hráčů v lize odehraje více sezón, soudím, že vydaných peněz nelitují.

Proč se do beach ligy nemohou zapojit mužské dvojice?

Díky zkušenostem se squashovou ligou jsme věděli, že je potřeba, aby se hned od začátku zapojilo co nejvíce párů. Proto jsme nechtěli vytvářet tři oddělené soutěže pro ženy, muže a mixy a dali jsme všechny páry společně do jedné ligy. Druhým cílem ale bylo, aby se hrály vyrovnané zápasy, což kvůli mužské fyzické převaze nebylo možné. Proto říkáme, že hrajeme pouze mixy a chlap podává na chlapa. Výjimečně se může přidat ženská dvojice.

Kdy se páry mohou přihlásit? Co k tomu potřebují?

Celý rok jsme rozdělili na tři sezóny – jarní, letní a podzimní. Právě teď probíhá přihlašování do té letní, která odstartuje 2. června. Aby se hráči mohli přihlásit na beach, stačí mít parťáka nebo parťačku. Poté se oba zaregistrují na webu vaseliga.cz, vytvoří tým, dobijí elektronickou peněženku, přihlásí se do ligy a vyplní výkonnostní dotazník. Vše máme na webu jednoduše popsané, celý proces zabere pár minut. A kdyby přeci jen přišly nějaké komplikace, kontakt na mě je na webu jednoduše k nalezení.

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy