Americká liga AVP to letos rozjede v jiném stylu

Americká liga AVP to letos rozjede v jiném stylu

Daniel Kolouch - úterý, 5. dubna 2022

Beach volejbal ve světě

V tomto článku se dočtete o novém systému americké turnajové série AVP, která po dlouhé době zavedla nové kategorie turnajů, nové kvalifikační systémy a vrací se na staronová místa.  

Rozhodl jsem se, že tuto sezónu se budu několika články zabývat kromě světové tour i americkou sérií AVP (Association of Volleyball Professionals). Obsahem budou shrnutí turnajů, okénka do bohaté historie této instituce a novinky a zajímavosti ze sociálních médií.  

V tomto článku, jak už bylo řečeno, si povíme o změnách, které AVP zavedla pro začátek nového olympijského cyklu. Novinkou je 16 vypsaných turnajů ve třech nových a jedné staronové kategorii. Jsou jimi, od nejvyšší kategorie - Gold Series, Pro Series, Tour Series a závěrečný turnaj s názvem AVP 2022 Phoenix Championship. Pro všechny turnaje dohromady byly alokovány neuvěřitelné 2 miliony amerických dolarů (dále USD), což není v historii AVP rekord, ale je to nejvíce za posledních pár let.  

Rozložení turnajů je z velké části podobné nové světové Beach Pro Tour, o které si můžete více přečíst zde.  


Gold Series 

O turnajích této kategorie jste již mohli pár let slyšet. Vždy šlo o tři turnaje slibující větší prize money a prestiž. Letos budou tyto turnaje ohodnoceny 150 000 USD pro kategorii (stejné jako turnaje Challenge na Beach Pro Tour) a budou se konat ve stejných lokacích jako minulý rok, tedy Atlanta, Chicago a samozřejmě Manhattan Beach. Atlanta a Chicago budou mít hlavní soutěž pro 16 párů.  

Teď do hry přichází ty slibované novinky. Složení těchto šestnácti týmů bude vypadat následovně: 10 párů bude nasazeno podle AVP bodů, AVP může dále použít 2 divoké karty a zbývající 4 páry budou týmy, které se umístily na prvních čtyřech příčkách předem určeného turnaje z o dvě příčky nižší kategorie, Tour Series (nespleťte si v tuto chvíli s Tour a Pro Series). Například týmy, co se umístí na prvních čtyřech místech v Atlantic City Tour Series turnaji, mají jistotu, že si zahrají později také na turnaji Atlanta Gold Series. Jednoduše, pro turnaje kategorie Gold Series slouží jako kvalifikace předem určený turnaj z Tour Series. Proč je to fajn si vysvětlíme ke konci článku.  

Manhattan Beach Gold Series to bude mít trochu jinak. Tento turnaj, obecněji známý jako Manhattan Beach Open (MBO) nebo také “The Granddaddy of them All” (dědeček všech turnajů) je nejstarší a nejprestižnější turnaj na AVP, neboť se koná již od roku 1960. Proto bude mít tradičně hlavní soutěž pro 32 párů a kvalifikaci pro neskutečných 96 týmů. Ale i tak bylo určeno, že se do hlavní soutěže dostanou čtyři páry, které obsadí první čtyři příčky na Waupaca Tour Series (stát Wisconsin).  


Pro Series 

Tato kategorie navštíví pět lokací, kde se na každé rozdá 62 500 USD pro kategorii. Po deseti letech se AVP vrátí na Floridu do města Fort Lauderdale (rodné město např. Nicka Luceny). Pamětníci si určitě vybaví obrovské světové turnaje Major series z let 2015 až 2018. Další zastávky budou Austin, New Orleans, Atlantic City a Hermosa Beach.  

Systém nasazení je stejný jako u Gold Series. Nejlepší čtyři páry z předem určeného turnaje Tour Series mají jistotu účasti na předem určeném turnaji Pro Series. Austin a New Orleans se ovšem konají dříve než jakýkoliv Tour Series turnaj. Proto bude pro tyto dva eventy sloužit jako “feeder” (turnaj sloužící i jako kvalifikace) předem určený turnaj ze skupiny AVPNext. To je tour sama o sobě pod záštitou AVP, kde mají v rámci rozvoje soutěžit polo-profesionální hráči a turnaje mají prize money kolem 10 000 USD pro kategorii.


Tour Series 

Nejnižší kategorie AVP Tour 2022, se nese v duchu získání zkušeností ze hry. Bude se skládat ze sedmi eventů ve městech Muskegon, Denver, Waupaca, Atlantic City, Virginia Beach, Huntington Beach, Clearwater a bude se bojovat o 25 000 USD na kategorii.  

V hlavní soutěži se představí 24 párů mezi které se má šanci probojovat osm ze čtyřiceti osmi týmů v kvalifikaci na jednu prohru. V hlavní soutěži jsou také k dispozici dvě divoké karty pro pořadatele v rámci rozvoje lokálního talentu.  


Phoenix Championship 

Tento závěrečný turnaj sezóny je velmi podobný konceptu, který jsme v posledních letech mohli vidět na Wold Tour v podobě World Tour Finals. V jedné kategorii se pouhopouhých šest týmů utká o 50 000 USD. Čtyři týmy budou nasazeny podle jejich dvou nejlepších finišů na turnajích Gold Series a pro dva týmy může AVP využít divokou kartu. S těmi divokými kartami se to má tak, že AVP je měla na svých turnajích k dispozici vždycky, jenom je skoro nikdy nepoužívala. Tak uvidíme, jestli se to tento rok změní. 

V rámci této události nás čekají dva dny zápasů na jednom jediném kurtu a velká část zápasů se bude hrát i za umělého osvětlení. Rozhodně je na co se těšit.  


V čem tedy spočívá ta změna?  

Největší výhodou tohoto systému “turnajových feederů” je, že v rámci snahy o kvalifikaci na větší turnaje hráči získají opravdové zkušenosti z plnohodnotného turnaje. Doteď byly na AVP pouze dvě kategorie, a dokonce i méně turnajů celkově, s tím že každý turnaj měl svou obrovskou kvalifikaci na jednu prohru. Představme si pár, který herně má na to zahrát si proti špičce na Gold Series, ale těsně nemá body na to se dostat do hlavní soutěže. Minulý rok by letěli třeba do Chicaga na kvalifikaci, kde by kvůli tomu že mají zrovna špatný den, nebo kvůli dvěma prasatům od soupeře hned z kvaldy vypadli, a jeli by zase zpátky domů. Stálo by je to hodně peněz za letenky a ani by si neodvezli moc herních zkušeností. Takhle si mohou zahrát turnaj kde na ně čekají minimálně dva zápasy, což je úplně něco jiného.  

Rozhodně se máme ze strany AVP na co těšit. Další článek plánuji na konec dubna, až budou odehrané první dva Pro Series turnaje v Austinu a New Orleans. Do té doby můžete sledovat novinky na Instagramu @avpbeach


Související články:

Světová tour v novém kabátě

Perušič a Schweiner zazářili na Sardínii a vezou domů stříbro (World Tour Finals 2021)


Zdroj foto: avp.com



Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy