Perušič a Schweiner zazářili na Sardínii a vezou domů stříbro

Perušič a Schweiner zazářili na Sardínii a vezou domů stříbro

Daniel Kolouch - úterý, 12. října 2021

Beach volejbal ve světě

Od středy 6. října do neděle 10. října se v italském Cagliari konal jeden z nejprestižnějších turnajů dnešní doby, World Tour Finals, a naši borci si na tomto turnaji vedli skvěle. Pojďme se tedy podívat na to, co se všechno událo.

Nejprve vysvětlím, co jsou to ty „World Tour Finals“ vlastně zač. Je to turnaj světového okruhu, který byl poprvé organizován na konci sezóny v roce 2015 pod záštitou FIVB a Beach Major Series, ve městě Fort Lauderdale na Floridě. Kromě mistrovství světa to v tomto roce byl nejprestižnější turnaj pro 10 nejlepších mužských a ženských týmů podle světového žebříčku. Vítězné páry v obou kategoriích si odnesly šek na neuvěřitelných 100 000 amerických dolarů (za vítězství v Grand Slamu byly tehdy prize money 57 000 dolarů). Tato tradice zůstala i na další tři roky. Můžete si například vzpomenout na rok 2018 kde Bára Hermannová a Markéta Sluková na tomto turnaji v Hamburku vybojovaly stříbrné medaile a k tomu 80 000 dolarů. V roce 2019 už zůstaly World Tour Finals pouze v rukou FIVB a turnaj měl formát hlavní soutěže pro 32 dvojic a prize money pro vítěze 30 000 dolarů. Letos se po dvouroční pauze FIVB vrátila ke kořenům a deseti nejlepším týmům světa.

Systém byl letos určen v podobě dvou skupin po pěti mančaftech, ze kterých první pár postoupí rovnou do semifinále a druhý a třetí tým z opačných skupin se utkají ve čtvrtfinále o postup do bojů o medaile. V turnaji jsme měli zastoupení v podobě českých beachvolejbalových hrdinů, Davida Schweinera a Ondry Perušiče, kteří do turnaje vstoupili jakožto nasazené pětky. Očekávání byla smíšená. Kromě Norů a Katarců, v mužské kategorii nebyl poslední rok na světě tým, který by se pravidelně umisťoval na medailových pozicích velkých turnajů, a přesto většina nějaké získala. Dalo se tedy očekávat pouze, že kdokoliv může defacto porazit kohokoliv.

Hned první zápas si pro nás Dave s Perunem připravili chuťovku v podobě, o čtyři minuty, druhého nejdelšího zápasu celého turnaje. Vyzvali je totiž Holanďani Varenhost (212 cm) a van de Velde (200 cm). Oba první sety skončily s rozdílem dvou bodů, a po z naší strany nezvládnuté koncovce v druhém setu se šlo do tiebreaku, který už Perun s Davem hravě zvládli se skóre 15:10.

Ještě ten den se kluci utkali s Američany. Musím se přiznat, že jsem z menší části trochu fandil i Američanům, protože toto byl oficiálně poslední turnaj absolutní americké a světové blokařské legendy, jakou bezesporu Jake Gibb je. Naštěstí i bohužel, Američani předvedli podprůměrný výkon, a naši borci naopak vůbec nezaváhali, a odnesli si druhou výhru turnaje. Ve čtvrtek večer jsme měli hodně co vracet lotyšské dvojici Plavins a Tocs, kteří, svojí nečekanou prohrou nad Mexičany na olympiádě znemožnili postup našich do play-off. Pomsta byla sladká a po půl hodině šel další vítězný zápas naším směrem. Poslední zápas ve skupině byl proti velezkušenému italskému páru, Paolo Nicolai a Daniele Lupo, ale ani oni nebyli ve dvou setech schopni Peruna s Davem zastavit. Do semifinále procházíme bez porážky, se ztrátou pouze jednoho setu.

Italové se ale jen tak nevzdali. Ze třetího místa ve skupině se ve čtvrtfinále probojovali přes holandské vítěze Ostrava Beach Open 2021, Brouwera s Meeuwsenem, a mohli se tak těšit, až proti nám nastoupí na semifinálovou opravu. Poté co Italové vyhráli první set bylo zřejmé, že se z duelu před třiceti hodinami poučili a vzali si sebou na kurt svoji nejlepší formu. Ve druhém setu jsme ale zvládli lépe koncovku a šlo se do tiebreaku. Tam už Perun s Davem nezaváhali a před italským domácím publikem vyhráli 15:10.

Ve finále čekali naše borce Olympijští šampioni, Anders Mol a Christian Sørum. Na rozdíl od Peruna s Davem, Norové ve skupině utrpěli jednu porážku a jeden zápas vyhráli až ve třetím setu. Navíc v semifinálovém zápase porazili Holanďany, které naši ve skupině také porazili, s nejmenším možným rozdílem 15:13 v tiebreaku. Před zápasem tam tedy naděje byla. Ta neuhasla ani v průběhu prvního setu, ve kterém jsme si vytvořili několika bodový náskok. Bohužel, Norové opět ukázali svoji pověstnou schopnost neochvějně zvládat a obracet koncovky.  Druhý set měl skoro identický průběh. Do koncovky jsme vedli, pak přišly nevynucené chyby a Anders Mol dokázal zablokovat většinu tvrdých úderů, o které se Perun a Dave pokusili. Nakonec je z toho tedy skvělé stříbro a šek na 80 000 amerických dolarů. Na třetím místě nakonec skončil holandský pár Christiaan Varenhorst a Steven van de Velde.

Celkově chlapi opět ukázali že patří na vrchol světové špičky, a že jsou schopni porazit téměř kohokoliv a pevně věřím, že i těm Norům to jednou vrátíme. Ondrovi a Davidovi se povedlo excelentně uzavřít už tak úžasnou sezónu, a nám nezbývá než se těšit, co přinese příští rok a s ním i světová tour v novém kabátě, ale o tom až v příštím článku. 


Zdroj foto: fivb.com

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy