První týden na olympiádě v Tokiu

První týden na olympiádě v Tokiu

Daniel Kolouch - čtvrtek, 5. srpna 2021

Beach volejbal ve světě

Pojďme si společně shrnout, jak vypadal první beachvolejbalový týden na olympijských hrách v Tokiu.

Jak už většina z vás určitě ví, české týmy to na olympiádě nemělvůbec lehké. Jednoduše, Markéta Sluková i Ondřej Perušič byli po příletu pozitivně testováni na Covid-19. Sluková s Bárou Hermannovou nakonec nehrály vůbec, zatímco Perušič s Davidem Schweinerem skrečovali pouze první zápas proti Lotyšům Plavins/Tocs. Ovšem na druhý zápas už nastoupili a hrdinsky zvládli porazit mexické mladíky Gaxiola/Rubio. Naděje na postup ze skupiny ovšem uhasla, když hoši nestačili na úřadující mistry světa Stoyanovskiy/Krasilnikov z Ruska, a Lotyši, kteří zmíněné Rusy porazili, nestačili na Mexičany. Zjednodušeně o pořadí ve skupině nakonec rozhodovaly body a těch měli naši borci kvůli skrečovanému prvnímu zápasu nejméně. Čtvrtým místem ve skupině tak Ondřej Perušič a David Schweiner končí na olimpiádě na posledním místě, ale titul olympioniků už jim nikdo nikdy nevezme.


Na stejný problém jako naše páry narazili Američani Jake Gibb a Taylor Crabb, když polaři Taylorovi také vyšel pozitivní test. Všem bylo jasné, že Jake Gibb, kterému je čtyřicet pět let, je na své poslední olympiádě. Naštěstí měli Američani na seznamu náhradníků tým ve složení Tri Bourne, a Taylorův bratr, Trevor Crabb. Nenechte se ovšem zmýlit. Jake si jako svého spoluhráče vybral zkušenějšího Bourna, i kvůli tomu, že ho v minulosti sám Jake již dvakrát defacto vyřadil z olympijské kvalifikace. Jakožto tým, který spolu hrál úplně poprvé, si vedli úctyhodně. Ze skupiny vyšli na druhém místě. Ovšem ke zklamání spousta věrných fanoušků, jejich jízda skončila v osmifinále rukou Němců Thole/Wickler. Jake hned na to, po čtyřech olympiádách a ani jedné olympijské medaili, oznámil konec své mezinárodní kariéry.


Ve skupinách se obecně bojovalo o všechno a kvalitou zápasy většinou nemají konkurenci. Ovšem i přesto mohlo do osmifinále z dvaceti čtyř párů postoupit pouze těch šestnáct nejlepších. V těchto zápasech už z turnaje vypadávají mistři světa, jako například Holanďani Brouwer/Meeuwsen, kteří podlehli Norům nebo bývalí olympijští šampióni v podobě Bruna Schmida nebo Phila Dalhausera, který mimochodem také oznámil konec mezinárodní kariéry.


V osmifinále byl také sveden velký boj mezi rivalkami z finále olympiády v Riu. Němka Laura Ludwig a Agatha Bednarczuk se před pěti lety potkaly v olympijském finále. Letos se na olympiádě potkaly znovu, tentokrát jenom s jinými spoluhráčkami a už v osmifinále. Laura se svou spoluhráčkou a dlouholetou kamarádkou Margaretou Kozuch nakonec v třísetové bitvě Agathu a její mladičkou spoluhráčku Dudu (23 let) porazily. O kvalitě zápasu vypovídá i fakt, že všechny tři sety skončily rozdílem nejmenším.


Všechny ostatní výsledky můžete nejjednodušeji vidět na Googlu. Stačí zadat „Plážový volejbal na Letních olympijských hrách“ a zvolit jednu ze světle modře zvýrazněných ikon nadepsaných buď „tabulka“ (skupinová fáze) nebo „vyřazovací fáze.“


Zdroj foto: volleyballworld.com

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy