„Přišli jsme na způsob, jak získat během hry ještě víc energie,“ říká mladý nadějný rakouský beachvolejbalista Martin Ermacora

„Přišli jsme na způsob, jak získat během hry ještě víc energie,“ říká mladý nadějný rakouský beachvolejbalista Martin Ermacora

Magdalena Dostálová - sobota, 1. září 2018

Rozhovory

Martin Ermacora patří mezi mladé rakouské a velmi nadané reprezentanty v plážovém volejbale. Tento rodák z Innsbrucku má na kontě své kariéry nemálo úspěchů, a to z evropské i ze světové scény. Martin nám přiblížil svůj beachvolejbalový život jak ze hřiště, tak i mimo něj. A jak dokáže se svým spoluhráčem vytvořit ze zápasu show?

Martin Ermacora (11.4.1994) a jeho stávající spoluhráč Moritz Pristauz (23.3.1996) získali stříbrnou medaili na evropské tour a několikrát se umístili mezi top 10 týmy na FIVB světových sériích. Jejich nejcennějším dosavadním úspěchem je ale bezpochyby letošní 9. místo z vídeňského Majoru, jenž patří mezi nejprestižnější beachvolejbalové turnaje světa. Na turnajích tohoto typu se potkávají světové elitní týmy (Major ve Vídni ovládla česká vítězná dvojice Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermannová, viz minulý článek).

Rakouské turnaje jsou známé tím, že jsou vydařené nejen z organizačního hlediska, ale tamní fanoušci dokáží beachvolejbalu dodat fantastickou náladu. Z tribun povzbuzují hráče tak, že ti překonávají své hranice a předvádějí neobyčejné výkony a zákroky, což na oplátku v obecenstvu opět vzbuzuje emoce.

To, že Martinův tým žene publikum (a obzvlášť to domácí) k ještě lepším výkonům, poznali na svém prvním velkém mezinárodním turnaji v Klagenfurtu. „Tam jsme si uvědomili, že můžeme využívat té energie, kterou nám fanoušci při zápasech dávají. Nadšení diváci se chtějí bavit a dokáží vytvořit opravdu výjimečnou atmosféru. Proto se snažíme oslavovat velké body spolu s nimi, abychom si povzbuzení a energii předávali navzájem. Velké publikum dokáže naši hru vyloženě posunout o level výš.“

Není divu, že další velký turnaj, který Martinovi utkvěl v paměti, bylo loňské mistrovství světa v Rakousku. Mistrovství světa už samo o sobě vypovídá o špičkové úrovni, ale stejně tak jako i na letošním Majoru mu Vídeň ještě dodala neobyčejnou atmosféru. Pro Martina a jeho spoluhráče hrálo domácí prostředí velikou roli i v tom smyslu, že „zahrát si ,doma‘ mistrovství světa se dost možná jako sportovci poštěstí jen jednou v životě.“ Vzpomíná Martin na mistrovství světa, kde se umístil na 17. místě.

Jenomže využívat síly plných tribun a fandění obecenstva nejde vždycky a hned. Na začátcích měly na hráče jásající davy lidí okolo hřiště spíš opačné působení. Když totiž poprvé Martin s Moritzem hráli před 10 000 diváky, přišel šok a nervozita. Nebyli zdaleka schopni předvést svou nejlepší hru. Věděli ale, že to mají „v hlavách“ a časem si zvyknou. Kromě toho pak přišel i mediální tlak, autogramiády, focení a další povinnosti. To jsou všechno důvody, proč zakrátko začala tato dvojice praktikovat i tzv. mentální tréninky. Hlavně díky tomu je teď tým Ermacora/Pristauz na takový nátlak nejen zvyklý, ale dokáže z toho i těžit. Pokud budete mít možnost tento tým sledovat na rakouském turnaji, tak si to nenechte ujít. Na rakouské půdě totiž dokáží spolu s diváckým ochozem udělat opravdovou show.

Pokud vás zajímá, co nám tento mladý, avšak už zkušený hráč prozradil o svém sportovním životě i mimo hrací kurt, těšte se na druhou část rozhovoru.

Odkaz na poutavé video z vídeňského Majoru najdete zde.

Foto: Philipp Schuster

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy