Turnaj Hamburg Major Series uzavřel kvalifikaci na olympiádu

Turnaj Hamburg Major Series uzavřel kvalifikaci na olympiádu

Tereza Knížková - úterý, 14. června 2016

Aktuality

Do olympiády v Rio de Janeiru zbývají necelé dva měsíce. Po turnaji v Hamburku, který skončil minulou neděli, už je ale víceméně jasno, jaké týmy pojedou do Brazílie bojovat o medaile.

Turnaj smart FIVB Hamburg Major, který je součástí SWATCH Major Series a celosvětové FIVB Tour, uzavřel částečně osmnáctiměsíční pouť za kvalifikací na olympiádu. Seznam dvojic, které odjedou v srpnu do Brazílie, už je tak víceméně kompletní:

- žebříček v kategorii muži

- žebříček v kategorii ženy

Celkový seznam týmů se uzavře na začátku července po finále Continental Cupu. Naději na účast na letních hrách tak mají nadále i české týmy. Olympijského klání se totiž zúčastní v obou kategoriích celkem 24 týmů: 1 tým z pořádající země, mistři a mistryně světa z roku 2015, 15 týmů na základě světového žebříčku (viz výše), 5 vítězných týmů jednotlivých okruhů Continental Cupu a 2 týmy ze světového finále Continental Cupu (do něj postupují druzí a třetí z jednotlivých Continental Cupů).

Pro lepší orientaci v celém olympijském systému vám poslouží tato přehledná tabulka.

Hamburk po dlouhé době ovládl domácí tým

Turnaje v druhém největším městě Německa se zúčastnily i dva české páry, ani jeden však bohužel nepostoupil z kvalifikace. Jindřich Weiss s Martinem Tichým skončili hned po prvním kole po prohraném utkání s Kanaďany Samem Pedlowem a Grantem O'Gormanem. Kristýna Kolocová s Míšou Kvapilovou úspěšně přehrály v prvním kole kvalifikace domácí dvojici Yanina Weiland/Sandra Ittlinger, ve druhém kole však nepřešly přes čínskou dvojici Fan Wang/Yaun Yue. Další utkání se tak odehrála už bez české účasti.

Mezi ženami vyvrcholily zápasy sobotním finále, na které se přišlo podívat přes 8 tisíc fanoušků plážového volejbalu. Celkem se hrálo o prizemoney ve výší 800 tisíc amerických dolarů. Do finálové čtyřky nakonec postoupily páry, které se utkaly na stadionu Am Rothenbaum. Napínavé zápasy mohli diváci sledovat už od semifinále. V prvním z nich se utkala americká dvojice April Ross/Kerri Walsh Jennings proti domácí Lauře Ludwig a Kiře Walkenhorst. Skoro hodinový zápas nakonec skončil až po tie-breaku výsledkem 2:1 pro Němky (21:16, 19:21, 16:14). Šlo o vůbec první vítězství tohoto neměckého páru nad Ross-Walsh Jennings v kariéře, které se spolu utkaly již šestkrát. Druhé semifinále se hrálo mezi dvěma brazilskými páry, Larissa Franca a Talita Antune proti úřadujícím mistryním světa Barbara Seixas a Agatha Bednarczuk. První jmenovaná dvojice podlehla svým krajankám 1:2 (21:19, 18:21 a 11:15).

V zápase o třetí místo se tak utkaly Američanky proti Brazilkám. Larissa Franca a Talita Antune nepolevily v tlaku na April Ross a Kerri Walsh Jennings a získaly tak zaslouženě bronzovou medaili rozdílem 2:0 (21:15, 21:17).

Finále mezi Ludwig/Walkenhorst a Brazilkami také nenechalo diváky chladnými. V 55 minutách ale nakonec Němky porazily brazilskou dvojici Agatha Bednarczuk/Barbara Seixas rozdílem 2:1 (21:19, 19:21, 15:12). Jejich hlavní zbraní byl především vynikající servis, díky kterému mimochodem dvojice v turnaji neprohrála ani jeden zápas. Německý ženský tým tak v soutěži FIVB poprvé vyhrál zlato na domácím písku. Za vítězství si tak Laura s Kirou, které minulý týden také získaly titul mistryň Evropy, když ve finále porazily naše Markétu Slukovou a Báru Hermannovou, odnesly cenu 57 000 dolarů, ale především dokázaly, že jsou nadějnou dvojicí pro boje o medaile na nadcházející olympiádě.

Té se Laura Ludwig zúčastní již potřetí. "Teď začíná to období, kdy budeme opravdu soutěžit. Doteď jsme hlavně získávaly společně zkušenosti, trénovaly jsme techniku a kondici a sehrávaly se. Nyní jsme našly společný rytmus a budeme bojovat jako tým. Důležité je, že se dokážeme s Kirou podpořit v jakékoli situaci," řekla Laura Ludwig pro server fivb.org

Zasloužené zlato pro Dalhaussera s Lucenou

V mužské části turnaje se do finálové čtyřky dostali hráči z USA, Nizozemí, Ruska a Brazíle. Obě semifinále rozhodla celkem jasně o rozložení v bojích o bronz a zlato. Semifinálový zápas mezi Američany Philem Dalhausserem a Nickem Lucenou proti brazilským stávajícím mistrům světa Alison Cerutti a Bruno Oscar Schmidt skončil po půl hodině 2:0 (21:16, 21:15). Celkem podobný průběh pak mělo i druhé semifinále mezi dvojicí z Nizozemí Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen a ruským párem Konstantin Semenov/Viacheslav Krasilnikov, který skončil také 2:0 (21:18, 21:16).

Zápas o třetí místo nakonec proti očekávání ovládli Rusové, když porazili ve třech setech Alisona s Bruno Schmidtem 15:21, 22:20 a 15:10. Bez ztráty zápasu a pouze s jedním prohraným setem si tak ve finále mohli dojít pro zlato Američané Phil Dalhausser a Nick Lucena. Nizozemskou dvojici porazili ve dvou setech. První měl napínavý průběh, skončil rozdílem 29:27. Ve druhé sadě však Američané nezaváhali a utekli Brouwerovi s Meeuwsenem, kteří navíc začali pod tlakem i více chybovat, o devět bodů (21:12).

"V Hamburku jsme zatím hráli asi nejlépe jako tým a předpokládám, že Nick by s mým tvrzením souhlasil. Porazili jsme dva asi nejlepší týmy na světě  nejen světové jedničky, ale i Nizozemce, kteří mají pravděpodobně nejlepší servis na celém okruhu, se kterým je těžké se vypořádat," řekl pro fivb.org Phil Dalhausser.

Zdroje: www.fivb.org, www.cev.lu

Fotografie: www.fivb.org

Generální partner

Stample!

Beach Service finančně podporují:

Praha MŠMT Městský obvod Plzeň 4 Město Benešov Pardubice

Partneři a sponzoři

Národní sportovní agentura Pražský volejbalový svaz Birell Plzeňský Prazdroj Koktejl S-Centrum Benešov STAVOKA Hradec Králové, a. s.
Gymnázium Pardubice Mozartova HIKO SPORT Plzeň pro sport GALA KMOTRA Hanka Mochov Kudy z nudy